lördag 12 oktober 2024

Bok: Svart varg av Juan Gómez-Jurado

Författare: Juan Gómez-Jurado
Titel: Svart varg
Genre: Thriller
Antal sidor: 506
Originalspråk: Spanska
Originaltitel: Loba negra
Översättare: Hanna Axén, Johanna Svartström
Serie: Röd drottning 2
Förlag: Bokförlaget Nona
Utgivningsår: (original) 2019 (min) 2023
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 20 september 2024




Första meningen: Antonia Scott har aldrig stått inför ett så svårt val.

Baksidetext
Sju månader efter att Antonia Scott och Jon Gutiérrez avslutat sitt senaste fall träffas de vid floden Manzanares. En flytande kropp har hittats i floden som rinner rakt igenom Madrid. Antonia drar slutsatsen att offret föll högt uppifrån innan hon nådde floden. Hoppade hon från en bro eller blev hon knuffad?

När Jon och Antonia förbereder sig för att gå till botten med saken, ringer Mentor och säger åt dem att omedelbart resa till Marbella. De måste till varje pris spåra upp Lola Moreno, hustrun till en ökänd rysk gangster som hittats död samma morgon. Mentor misstänker att Lola har värdefull information om maffian i Spanien. Det enda problemet är att Lola har försvunnit. Och Antonia och Jon är inte de enda som letar efter henne.

Min kommentar
Jag har inte läst speciellt många spanska författare och fram till förra året så hade jag nog egentligen inte heller läst någon jag tyckt om. För nästan exakt ett år sedan läste jag första delen i den här serien och blev så omåttligt förtjust att jag, när jag hittade andra delen på årets bokrea, omedelbart köpte Svart varg. Med tanken att den skulle passa utmärkt att läsa under höstens semester i Spanien.

En del verkar jämföra den här serien med Stieg Larssons Milleniumtrilogi. Helt ogrundat och felaktigt, tycker jag. Här finns karaktärer att relatera till och känna igen sig i. Framför allt tycka väldigt mycket om för att de är så sympatiska. På helt olika sätt visserligen, men ändå. Antonia är på inget sätt lik Lisbeth Salander. Antonias enda vapen är hennes briljanta hjärna.

Precis som i första boken så är tonen speciell. Ironin flödar. Mestadels från Jons sida. Antonia är mer omedvetet rolig. Det här passar mig så otroligt bra och jag gillar i allra högsta grad att läsa med ett leende på läpparna. Mitt i allt det brutala och råa. För det är det ju, men det är inte onödigt. Våldet har en mening och det känns trovärdigt.

Den här delen utspelar sig till stora delar i Marbella, där jag aldrig har varit. Jag vet inte om det som sägs om Marbella är sant, men i så fall vil jag inte heller åka dit. Ryssar spelar en stor roll och även svenskar får sig en släng av sleven.

Jon och Antonia är en match made in heaven. Något annat kan jag faktiskt inte säga om dem. Jag tycker om dem så mycket. De börjar lära känna varandra och varandras egenheter, men det är fortfarande mycket som är okänd mark. De är så otroligt olika och det är nog därför de är en så bra och dynamisk duo. Det bästa av allt är att det inte finns tillstymmelse till romantik mellan dem. De tycker om varandra på ett helt annat sätt. Liksom jag. Jag hoppas verkligen det håller i sig.

Tempot är högt, men inte forcerat på något sätt. Man vill egentligen inte sluta läsa. En bidragande faktor är de korta kapitlen och de olika trådarna som löper parallellt. De är allihop lika spännande och det blir aldrig rörigt.

Det är riktigt trist att de första böckerna i Röd drottning-universumet inte har översatts. Jag skulle verkligen ha velat ha mer bakgrund på Antonia. Om de nu kunde bidra med det. Jag kan ju inte spanska så jag vet noga taget inte.

Svart varg är inte lika klurig och nagelbitande spännande som Röd drottning, men minst lika bra. Bara på ett annat sätt. Historien avslutas med en rejäl cliffhanger och eftersom tredje delen, Vit kung, släpptes nyligen så beställdes den omedelbart efter hemkomst från semestern. Den har jag tänkt läsa så snart det bara går. Kanske ser jag första säsongen av TV-serien innan.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 4,11 i genomsnitt (beräknat på 32 146 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldObehaglig
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk
LättsamMystiskBerörande

Andra som bloggat om Svart varg: Jag kan inte hitta någon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar