måndag 28 oktober 2024

Film: The kingdom of the planet of the apes (2024)

Titel: Kingdom of the planet of the apes
Originaltitel: Kingdom of the planet of the apes
Genre: Science fiction
Regissör: Wes Ball
Manus: Josh Freidman, Rick Jaffa, Amanda Silver
Skådespelare: Owen Teague, Freya Allan, Kevin Durand, Peter Macon, William H Macy
Utgivningsår: 2024
Produktionsland: USA, Australien
Längd: 145 min
Serie: -
Såg den på blu-ray 4 oktober 2024




Handling
Många generationer efter Caesars regering lever apor – nu den dominerande arten – harmoniskt i sina klaner medan människor har reducerats till att leva i skuggorna. När en ny tyrannisk apledare bygger sitt imperium, gör en ung apa en skakande resa som kommer få honom att ifrågasätta allt han vet om det förflutna och att göra val som kommer att definiera en framtid för både apor och människor.

Min kommentar
När jag fick nys om att det var en ny ap-film på gång så blev jag eld och lågor. Det är filmer som jag bara älskar, helt utan rim och reson. Dessutom är det filmer som jag bara måste äga, så jag förhandsbokande The kingdom of the planet of the apes någon gång i våras. Och som jag har väntat. Till min stora förskräckelse så upptäckte jag att filmen gick att streama långt innan den släpptes på blu-ray, men jag väntade. Och som jag har väntat.

Kanske är detta bara intressant för mig, eller i alla fall bara de som gillar de här filmerna, men det verkar vara lite oklart om de nya filmerna är prequels till originalen (från 60- och 70-talet) eller om de är sequels. Eller om de överhuvudtaget har med originalen att göra. Jag har googlat, men blir inte speciellt mycket klokare. En del menar att de här nya ska leda fram till de gamla. Så småningom. En del menar att de nya är en reboot. Bara att vänta och se alltså.

Uppbyggnadsfasen är väldigt lång. Kanske till och med för lång. Det beror lite på hur man väljer att se på det. Jag känner att jag blir lite otålig i början, jag tycker att det inte händer något. Sedan väljer jag att se filmen för vad den är och då blir allt mycket mer intressant. En annan bidragande orsak till min otålighet är att jag hade problem att veta vem som var vem, i alla fall i starten. Alla apor såg exakt likadana ut. Det löste sig dock en bit in i filmen.

Raka var min favoritapa. En apa med humor, liksom. Noa vet jag inte riktigt vad jag tyckte om. Han var väl inte den naturliga ledaren. Åtminstone inte från början. Men jag har ju alltid varit svag för motvilliga hjältar. Människan var jag lite skeptisk till och det är ju onekligen så att människan aldrig förnekar sig. Fast det finns ju å andra sidan en del människoliknande apor också. Det verkar som att makt korrumperar även apor.

Det kändes lite märkligt med den där människogruppen som plötsligt dök upp och som oväntat nog överlevt i många generationer. Dessutom med den tekniska kunskapen intakt. Och ström verkade de ha också. Känns lite futtigt att reagera på det, som att det har varit det konstigaste i den här filmserien.

Storyn är i tunnaste laget och räcker egentligen inte på långa vägar till 2,5 timmar film, men eftersom den i övrigt är så olidligt snygg så gör det egentligen inget. Irriterande nog så dyker det upp en så orimlig och fullständigt galet felaktig händelse i en så välgjord film. Vid en översvämning så har vattnet som strömmar in på något underligt sätt hamnat ovanför havsytan.

The kingdom of the planet of the apes är en helt annan typ av film än de tidigare tre, nya, vad gäller både handling och tempo. Denna är mer eftertänksam, långsammare och är ett bra upplägg för framtida filmer. Det är nog den svagaste bland de här nya filmerna, men otroligt vacker, underhållande och intressant. Jag gillar den och i vilket fall som helst så är det omöjligt för mig att sätta ett lägre betyg än en fyra på en ap-film.


Letterboxd hade den 3,3 i genomsnitt (beräknat på 408 553 betyg).
IMDb hade den 6,9 i genomsnitt (beräknat på 126k betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkigTrovärdig
KlurigFörutsägbarMystisk
BerörandeOsannolikUnderhållande
Snyggt fotoRoligLångsam
RomantiskFör långFartfylld
SorgligFör kortLäskig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar