måndag 21 oktober 2024

Film: Rebel Ridge (2024)

Titel: Rebel Ridge
Originaltitel: Rebel Ridge
Genre: Action
Regissör: Jeremy Saulnier
Manus: Jeremy Saulnier
Skådespelare: Aaron Pierre, Don Johnson, AnnaSophia Robb, David Denman, Emory Cohen
Utgivningsår: 2024
Produktionsland: USA
Längd: 131 min
Serie: -
Såg den på Netflix 27 september 2024





Handling
Terry Richmond, en före detta marinkårssoldat, vars kusin åkt fast för droginnehav har fått ihop en stor summa pengar så att han kan betala borgen – kontant. Han cyklar till den lilla hålan där han ska lösa ut sin kusin, pengarna har han i en ryggsäck. På vägen blir han, mer eller mindre, rånad. Av polisen.

Min kommentar
Fredagen efter att vi hade kommit hem från semestern så var vi båda lediga. Man behöver ju hämta sig lite efter semestern och vi kom hem ganska sent på torsdagen efter det sedvanliga tågkrånglet. Vi hade alltså mycket tid att fundera över vilken film vi ville se och eftersom rollistan för Rebel Ridge innehöll Don Johnson så fick det bli den.

Det börjar väldigt lovande och första timmen eller så är faktiskt bra. Sedan blir mycket, rent generellt, obegripligt. Jag vet inte om det beror på att man förutsätts veta hur det amerikanska rättssystemet fungerar, eller om jag var ofokuserad, eller om manuset är luddigt. Resultatet blir oavsett att jag inte alltid förstår förutsättningarna för det som händer. Då tappar jag ofta sugen, som jag gör här.

Tempot är oerhört forcerat, trots den mastiga speltiden. Jag vet inte riktigt hur det går till, men det känns som att man har försökt klämma in för mycket. Det blir för snårigt. Mot slutet så spårar allt ur och det kulminerar i slutstriden, som bara blir för mycket.

Don Johnson är alltid kul att se, det händer ju inte speciellt ofta. Just den här karaktären önskar jag att han inte hade spelat. Inte för att han är dålig, utan för att karaktären är den den är. Aaron Pierre har jag inte sett i något tidigare, men han för detta mycket bra och jag är säker på att han kommer att dyka upp i "riktiga" filmer. Alltså inte Netflix-produktioner. Om det någon gång är dags för en svart James Bond så är han nog mannen för det.

Själva förutsättningen för filmen kände jag att jag inte alls ville tro på. För mig är det obegripligt att man kan ha en lag som tillåter polisen att konfiskera människors pengar utan brottsmisstanke. Det räcker med att polisen ifråga tycker att du, till exempel, har för mycket kontanter på dig. Men det värsta av allt är att de faktiskt kan behålla pengarna. Trots att eventuella misstankar visar sig vara felaktiga. Så fattade jag det. Förfärligt.

Rebel Ridge är lite som en modern Rambo och jag gillar verkligen en kylig (iskall) hjälte. Hämnd som tema är inte på något sätt ett favorittema, snarare tvärtom, men just den här sorten får mig att må väldigt bra. Tyvärr så är filmen så väldigt mycket för lång. Storyn räcker inte på långa vägar för två timmar film.


Letterboxd hade den 3,5 i genomsnitt (beräknat på 116 993 betyg).
IMDb hade den 6,9 i genomsnitt (beräknat på 52k betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkigTrovärdig
KlurigFörutsägbarMystisk
BerörandeOsannolikUnderhållande
Snyggt fotoRoligLångsam
RomantiskFör långFartfylld
SorgligFör kortLäskig

1 kommentar:

  1. Den här har jag sparat för att se någon gång. Får se om vi tycker lika då ;-)

    SvaraRadera