måndag 14 oktober 2024

Film: The beekeeper (2024)

Titel: The beekeeper
Originaltitel: The beekeeper
Genre: Action
Regissör: David Ayer
Manus: Kurt Wimmer
Skådespelare: Jason Statham, Emmy Raver-Lampman, Jemma Redgrave, Josh Hutcherson, Jeremy Irons
Utgivningsår: 2024
Produktionsland: USA, Storbritannien
Längd: 105 min
Serie: -
Såg den på SF Anytime 6 september 2024





Handling
Adam Clay är biodlare, men någon som är mycket viktig för honom blir utsatt för ett avancerat nätfiskebedrägeri och bestulen på allt. Men vad dessa makt- och pengahungriga bedragare inte vet är att Clay är en agent i ett hemligt program som heter Beekeepers, och de underskattar hur mycket av ett hot han är. Adam ger sig ut på en hämndodyssé, där han jagar och dödar de ansvariga för händelsen.

Min kommentar
Vi hade fått en värdekupong att lösa in på SF Anytime, men de filmer vi (jag) ville se gick bara att "köpa", upptäckte jag till min stora förtvivlan. Alltså fick jag lägga lite tid på att leta upp något som gick att hyra. Till slut hittade jag The beekeeper, som inte var totalt sågad på IMDb.

Kanske är det fel av mig, men det är inget annat än härligt att se någon hämnas äldre människor som blivit utsatta för bedrägerier och bestulna på allt de äger och har. Faktum är att det är rent njutbart. Tyvärr så räcker det inte att min toleransnivå är betydligt högre, tack vare temat, filmen går ganska snabbt över gränsen och blir på tok för våldsam. Och osannolik.

Valet av "skurk" tycker jag är genialiskt. Hur skulle man inte kunna tycka illa om den liksom. Precis när man sitter där och myser över hur beekeepern hanterar dem så kommer den nya beekeepern in i handlingen. Jag tror att det är den som förstör allt för mig. Det är i alla fall där som jag känner att det blir för mycket. På riktigt. Även om det är hittepå så måste det ju ändå på något sätt vara rimligt. Inte bara fräckt.

Den så kallade twisten misslyckas de kapitalt med, den gissade jag på direkt. Då blir det oerhört fjantigt när "avslöjandet" kommer. Med ett musikaliskt crescendo.. Då skämdes jag faktiskt lite å manusförfattarnas vägnar. Den var ju så uppenbar.

Detta är (vålds)underhållning i sin renaste form och jag kan inte påstå att jag var uttråkad en enda sekund. Här finns också nya och kreativa sätt att ta död på folk. Något som jag, underligt nog, uppskattar. Jag tänker inte ens gå in på skådespelarprestationer. Det är inte den typen av film.

The beekeeper får faktiskt ett högre betyg bara för att jag verkligen önskar att någon gav sig ut för att jaga de fullständigt moral- och empatilösa skurkar som ger sig på äldre. Det är oerhört tillfredsställande att se.


Letterboxd hade den 2,7 i genomsnitt (beräknat på 181 109 betyg).
IMDb hade den 6,4 i genomsnitt (beräknat på 129k betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkigTrovärdig
KlurigFörutsägbarMystisk
BerörandeOsannolikUnderhållande
Snyggt fotoRoligLångsam
RomantiskFör långFartfylld
SorgligFör kortLäskig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar