onsdag 9 oktober 2024

Bok: Mormor i karantän av Kaj Branzell

Författare: Kaj Branzell
Titel: Mormor i karantän
Genre: Feelgood
Antal sidor: 427
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Mormor på rymmen 3
Förlag: Stellar Förlag
Utgivningsår: (original) 2021 (min) 2021
Format: E-bok
Källa: Storytel
Utläst: 16 september 2024




Första meningen: När det nya året 2020 trädde in var världen på väg att förvandlas.

Baksidetext
Åttioåriga svenskan Anna-Lisa befinner sig tillsammans med sin käraste, tidigare tjurfäktaren Manuel, på hans gård i Spanien. Men det blir inte riktigt som hon tänkt sig. Coronaviruset har nått Spanien och Anna-Lisa befinner sig i ett spanskt lockdown.

Trots restriktioner, följda av nya restriktioner och smitta som sprider sig bland vänner, finner Anna-Lisa och Manuel på sätt att hantera sin situation. Med ensamma flamencodanser på gårdsplanen, promenader med nya skyddslingar från djurstallet i Torrevieja och en och annan otillåten promenad vid rosa lagunen och klipporna vid havet. Promenader som kan sluta mycket illa.

Nya överraskningar väntar, återföreningar med familj och vänner och oväntade besök som får tillvaron att ta dramatiska vändningar.

Min kommentar
Det har ju blivit något av en tradition att läsa en mormor-bok under den årliga Spanienresan. Så blev det även i år när Mormor i karantän låg beredd på läsplattan. Passande nog(?) så är detta sista delen och det kan också ha varit den sista resan till Spanien. Åtminstone till det gamla vanliga stället i Torrevieja-området, där böckerna också utspelar sig.

Boken påstår sig börja när Spanien går in i lockdown på grund av pandemin. Rent formellt så är det kanske så, men x antal sidor ägnas åt att gå igenom allt som har hänt det senaste året. Och lite till. Jag både vill ha och uppskattar återblickar för att få hjälp med att komma ihåg saker. De här böckerna tar dock detta till en helt annan nivå och går igenom i stort sett allt. För mig, som har läst det två tidigare böckerna, blir det tjatigt och repetitivt. Det är en svår balansgång det där.

Anna-Lisa är nu 80+ och har plötsligt blivit både osäker och svartsjuk av sig, tyvärr. Det är inte så mycket nytt som händer, mellan alla långa återblickar och lockdown, och det är gott så. Framför allt så är det mycket lugnare i den här boken jämfört med de två första. Inga kidnappningar och annat actionfyllt. Det är mer vardag, sådan den nu var mitt i pandemin. Trots det så känns en hel del krystat och det finns ganska mycket som stör mig.

Det är omöjligt för mig att inte börja fundera över hur de allihop pratar med varandra. Här möts irländare, spanjorer och svenskar. Konversationer verkar flyta på helt utan problem. Trots att inte alla kan spanska och/eller engelska.

Personligen så känner jag att det är för många pekpinnar om hur pandemin sköttes. Det är lätt att ha en massa åsikter så här i efterhand, när man sitter med facit. Och om jag inte minns alldeles fel så var dessutom Spanien, trots stenhårda restriktioner, ett av de värst drabbade länderna i Europa.

I Mormor i karantän knyts varenda tråd ihop. Även de som kanske inte hade behövt det. Buskis-varningen gäller fortfarande, men det var jag ju beredd på. Det är, i stort sett, ändå en mysig och underhållande bok.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 0 i genomsnitt (beräknat på 0 betyg).
Jag ger den 3,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldObehaglig
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk
LättsamMystiskBerörande

Andra som bloggat om Mormor i karantän: Marias bokhylla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar