onsdag 16 oktober 2024

Bok: España por favor av Åsa Hellberg

Författare: Åsa Hellberg
Titel: España por favor
Genre: Feelgood
Antal sidor: 250
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Spanska hjärtan 1
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgivningsår: (original) 2024 (min) 2024
Format: E-bok
Källa: Storytel
Utläst: 24 september 2024




Första meningen: "Lars Mossberg, nu kommer du fram."

Baksidetext
Tre saker händer samtidigt i Fjällfors: Mias man dör, Nooras dotter blir gravid och Lotta tvingas flytta hem till sin exman i Luleå. Bostäder ska säljas på en övermättad marknad, där elpriserna skjutit i höjden och räntekostnaderna är svindlande till och med för ett hus i Norrlands inland.

Hur går det nu med de tre bästisarnas dröm om Spanien? Skulle inte livet bli bättre efter 60? I kyrkokören sjunger Lotta Y viva España så högt att Gud kan höra henne, på pizzerian jobbar Pedro som får änkan Mia att dåna, och när Noora spår sig får hon veta att Spanien och en änglabutik kanske inte är en lysande idé just nu.

Men så kommer stumma 81-åriga Dolores med sin halmhatt och hemlängtan, och då ändras allt ännu en gång.

Min kommentar
Min planering för semesterresan till Spanien bestod av tre böcker, som alla utspelar sig just i Spanien. Den tredje boken jag tänkte mig var España por favor, som jag till min stora glädje och överraskning upptäckte tilldrar sig, åtminstone lite, i Torrevieja. Alltså i just det område där jag befann mig.

Något jag verkligen uppskattar är att läsa om kvinnor i min egen ålder. Det känns som att de är underrepresenterade i litteraturen. När boken dessutom handlar om kvinnlig vänskap och kvinnor som stöttar varandra så är min lycka gjord. Då är det ju tur att det finns författare som Åsa Hellberg, som verkar ha gjort det till sin nisch.

Karaktärerna behandlas respektfullt och kärleksfullt. Här finns inga virriga och hysteriska äldre kvinnor. Som väl är den gängse gestaltningen av dem. Noora är väl den som verkar mest virrig, hon är åtminstone den mest naiva, lättlurade och påverkbara. Det är intressanta livsöden som mejslas fram. Så olika, men ändå lika. Åsa Hellberg skriver alltid insiktsfullt och får med viktiga saker. Utan att föreläsa eller komma med pekpinnar. Några spännande bikaraktärer dyker också upp. En del gör mig glad. En del gör mig bara förbannad.

Personligen så hade jag nog velat ha mindre romantik, men det vill jag ju i stort sett alltid. Det är inte så mycket av den varan, trots allt, så det stör mig inte alltför mycket. Ibland blir det nog lite för klämkäckt, speciellt i kombination med den där eviga hunden. Som jag blev ganska trött på mot slutet. Jag har så svårt för folk som förmänskligar sina djur och behandlar dem som små barn. Självklart älskar man sina husdjur, och det är helt okej att prata med dem, men människor är de inte.

España por favor innehåller både sorg och glädje, som sig bör i en feelgood. Jag blir glad och hoppfull när jag läser. Livet är inte slut bara för att man är runt 60. Till och med när man är över 80 så kan man göra stora, livsavgörande förändringar. Man får inget riktigt avslut här, men nu vet jag ju att det kommer en fortsättning, redan i januari. Den ser jag fram emot att läsa.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,51 i genomsnitt (beräknat på 158 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldObehaglig
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk
LättsamMystiskBerörande

Andra som bloggat om España por favor: hyllan, malins bokblogg och Bläddrat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar