tisdag 1 oktober 2024

Tisdagstrion: Böcker utgivna på 1800-talet

Tisdag igen. Men inget, nästan, är som vanligt, eftersom det nu är Robert på Mina skrivna ord som sköter om Tisdagstrion. Tack för att du tar över!

Veckans tema: Böcker utgivna på 1800-talet

Jag trodde först att jag kanske inte hade några, men sedan kom jag på att det nog måste finnas några i alla fall. Och jodå, jag hittade faktiskt sex stycken. Här är de tre bästa av dem.

1. Till jordens medelpunkt av Jules Verne (1864) är bara en av alla de böcker jag läste av honom när jag var yngre. Det är dock den enda jag har köpt i efterhand så den får representera honom.

2. Brott och straff av Fjodor Dostojevskij (1866) läste jag under tvång i gymnasiet och det var en ganska traumatisk upplevelse. Jag har funderat på att läsa om den, för jag tänker på den allt som oftast.

3. Tidsmaskinen av H G Wells (1895) läste jag en nyöversättning av för inte alls längesedan. Det är fascinerande hur mycket man kan förstå om hur det var att leva 1895 genom att läsa vilka slutsatser en tidsresenär drar när han reser till år 802701.

5 kommentarer:

  1. fin trio, Brott och straff är en favorit, Verne också.

    SvaraRadera
  2. Till jordens medelpunkt läste jag när jag växte upp. Jag minns att jag tyckte att den var lite ruskig. Men tidsmaskinen har jag inte läst. Har den i läslistan.

    SvaraRadera
  3. Tidsmaskinen blir jag nyfiken på! Brott och straff har vi gemensam idag /bokologen

    SvaraRadera
  4. Brott och Straff borde jag läsa känner jag.

    SvaraRadera
  5. Brott och straff har jag läst och annat av Verne

    SvaraRadera