tisdag 10 april 2012

Bokhyllerunda: G

Turen har kommit till bokstaven G, av vilka det finns 30 stycken i min bokhylla. Här fanns många klassiker och det var riktigt svårt att välja ut bara fem. De här blev det till slut i alla fall.


Geralds lek (Stephen King) - Den kan tyckas banal, men om man tänker efter så är idén fruktansvärt skrämmande. Ett par i en öde stuga, tanken är att roa sig med lite olika lekar och då är det inte kurragömma jag tänker på. Kvinnan fastspänd i sängen, sparkar mannen så han faller och dör(?). Vad gör man?

Gömda (Liza Marklund) - Vare sig just denna historia är sann eller ej är mindre viktigt för mig. Den är något av det otäckaste jag läst.

Gullivers resor (Jonathan Swift) - Hur denna har lyckats bli en saga för barn övergår mitt förstånd. Den har inget av saga över sig.

Garp och hans värld (John Irving) - Det här var den första bok jag läste av Irving och jag slukade många efter det. Sedan försvann han lite ur mitt liv. Det tänkte jag försöka råda bot på. Det här är i alla fall en av hans bättre böcker.

Gökboet (Ken Kesey) - Otroligt frustrerande läsning. Man blir arg, besviken, förbannad, ledsen och faktiskt glad också. Och filmen är nästan lika bra.

6 kommentarer:

 1. Gullivers resor är en riktigt bra klassiker som jag läst många gånger, den funkar som civilsationskritik också idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man vet vad den handlar om, så får den en extra dimension. Det är egentligen synd att många uppfattar den som en saga.

   Jag kommer ihåg en annan historia vi läste i skolan av Swift, Ett anspråkslöst förslag. Det var ungefär då jag begrep hurdan författare han var :)

   Radera
 2. Geralds lek låter intressant! Ja, vad i herrans namn gör man i en sådan situation? Det måste jag ta reda på, skriver upp den på att-läsa-listan!

  Angående Gömda så håller jag med, om just allting i den boken är sant eller inte, känns faktiskt mindre viktigt för det finns alldeles för många kvinnor idag vars vardag ser ut som i boken. Fruktansvärt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Geralds lek var lite småotäck, speciellt när man började fundera och insåg att det här kan ju faktiskt hända på riktigt.

   Radera
 3. Uäää vilket obehagligt omslag på Gökboet! Men det kanske är meningen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vackert är det ju inte, men det drar till sig blicken :) Och det illustrerar onekligen innehållet...

   Radera