torsdag 26 april 2012

Kommande böcker i maj 2012

I maj släpps det en hel del intressanta böcker, bland annat från ett favoritförfattarpar, en från ett blivande (?) favoritförfattarpar och en från ena halvan av ett favoritförfattarpar. Dessutom är det min födelsedagsmånad, så kanske hamnar någon av dessa hemma hos mig ganska så snart.

Ingen jord är den andra lik av Varg Gyllander
Genre: Kriminalroman
Serie: Ulf Holtz och Pia Levin 4
Antal sidor: 341
Utgivningsdatum: 2012-05-04
Förlag: Massolit

Från Bokus
Ett ansikte. Det var allt kriminaltekniker Ulf Holtz behövde. Vem var hon? Eller rättare sagt: Vem hade hon varit?

Skelettet är alldeles för ungt för att höra hemma i en vikingagrav, konstaterar Ulf Holtz, som kallats till utgrävningen för att undersöka det oväntade fyndet. Den rostbruna skallen med de jämna, vita tänderna släppte inte ifrån sig några svar. Hur hade en kvinna som dog för knappt femtio år sedan hamnat där? Och varför låg de vittrande skelettdelarna utspridda?

I den fjärde boken om kriminalteknikerna Ulf Holtz och Pia Levin ger sig Holtz ut på en inre resa för att hitta tillbaka till sin dotter och till sitt eget liv, och finna svaret på gåtan med kvinnan i gropen. Det blir en resa i tiden men också en balansakt på gränsen till det tillåtna, då det innersta av människans arvsanlag blottläggs med hjälp av ny teknik.


Någon Varg Gyllander har jag ju förstås inte läst, men jag köpte första delen på bokrean i år. Det låter i alla fall som något jag skulle gilla.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Utan ett spår av Joseph Finder
Genre: Thriller
Serie: Nick Heller 1
Antal sidor: 427
Utgivningsdatum: 2012-05-07
Förlag: Bra Böcker

Från Bokus
När Lauren Heller och hennes make Roger en kväll är ute och äter blir de brutalt överfallna. Ett dygn senare vaknar Lauren upp på sjukhus och upptäcker att hennes man är försvunnen utan ett spår. Den enda som har någon chans att hitta honom är hans bror, Nick Heller, en skicklig utredare som driver en privat underrättelsetjänst.

Nick Heller är smart och envis. Han är före detta elitsoldat och har specialiserat sig på att gräva upp hemligheter, som mäktiga personer inom den korrupta företagsvärlden, har försökt sopa under mattan. Nick och Roger har knappt haft någon kontakt sedan deras beryktade miljardärspappa hamnade i fängelse. Men Nick är beredd att göra vad som helst för att skydda Lauren och hennes 14-årige son Gabe. Han tar aldrig ett steg tillbaka, även om det innebär att han måste möta de farligaste fiender han någonsin ställts inför.

Nick kastas huvudstupa in i en desperat jakt och gör samtidigt flera chockerande upptäckter om sin brors liv och om det mäktiga företag inom försvarsindustrin som han jobbar för. För att rädda Lauren och Gabe måste Nick slåss mot en mäktig och dödlig konspiration som gör allt för att dölja sina hemligheter.


Paranoia är den enda bok jag hittills läst av Joseph Finder och den gillade jag.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Två soldater av Anders Roslund & Börge Hellström
Genre: Kriminalroman
Serie: Ewert Grens 6
Antal sidor: 686
Utgivningsdatum: 2012-05-09
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
José Pereira vid Sektionen mot Gängkriminalitet har en vägg fylld av stirrande ansikten. Unga pojkar som agerar som grovt kriminella män och klassas som farligast i Sverige. Han vet att han har ett problem som skenar - ytterligare femtusen svenska pojkar på väg in i kriminella nätverk.

Mitt på väggen sitter två ansikten. Leon och Gabriel. Redan som nioåringar gömde de vapen i sina elevskåp och kapslar med amfetamin under frysdisken på Konsum, tog vilka risker som helst för längtan efter att en dag få höra till.

Tio år senare skriver Leon från fängelsecellen på Aspsås brevet till Gabriel, "kärlek älskade bror", den ende han litar på. Brevet är början på den plan som med aggressivitet, våld, död ska föra dem allra högst upp på den där snutväggen. Gabriel väntar på andra sidan men är inte längre själv, han har Wanda. Och det starka band som funnits mellan Leon och Gabriel riskerar för första gången att brytas.

När Leon och två andra gängmedlemmar rymmer från fängelset börjar jakten och kriminalkommissarie Ewert Grens förs hastigt många år tillbaka när han sida vid sida med José Pereira söker en mördare som Grens vet mer om än vad han själv skulle önska.


Roslund & Hellström tillhör mina absoluta favoriter. Det är spännande, samhällskritiskt och får mig alltid att fundera. Jag har läst alla utom Tre sekunder, men den hoppas jag läsa nu i maj.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Den sista akten av Mari Jungstedt
Genre: Kriminalroman
Serie: Anders Knutas 10
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2012-05-14
Förlag: Albert Bonniers

Från Bokus
När den omstridda debattredaktören på en av Sveriges största dagstidningar, Erika Malm, hittas mördad på ett hotellrum i Visby väcker dådet stor uppståndelse. Mordet sker mitt under den myllrande Almedalsveckan. Utredningen pekar åt olika håll; ett hotbrev från nynazister, ett mystiskt besök på Romateatern och spår av en hemlig älskare.

Kriminalkommissarie Anders Knutas och kollegan Karin Jacobsson tar sig an fallet. Men inte bara utredningen vållar de båda poliserna huvudbry. Vad ska de göra åt den kärlek som börjat spira mellan dem?

Journalisten Johan Berg är polisen hack i häl samtidigt som han försöker lappa ihop vardagen efter tragedin som drabbat hans familj.

Under tiden rör sig en gärningsman i kulisserna. Någon som själv vill avgöra slutet på den sista akten.


Nionde delen om Knutas fick jag i julklapp, men jag har inte läst den än. Kommer inte denna tionde del väldigt tätt inpå den förra?

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Till minne av Charlie K av Dag Öhrlund
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 310
Utgivningsdatum: 2012-05-17
Förlag: Bra Böcker

Från Bokus
När elitsoldaten Niclas Jones, 34 son till Vietnamdesertören Bobby och den svenska vänsteraktivisten Lena fått sin militära karriär saboterad av en kollega förvandlas han till en rastlös själ som ger sig ut på en resa runt USA. En kväll blir han vittne till ett överfall och räddar livet på privatdetektiven Charlie Keeper. Djup vänskap uppstår och något år senare ber Keeper svensken att komma till New York och jobba för honom.

Fyra år senare sprängs Keeper i luften sedan han kommit en politisk skandal på spåren. Nic förstår att även hans liv är i fara och flyr till Sverige efter att ha säkrat ett arv på flera miljoner som Charlie lämnat till honom. Tillbaka i Stockholm känner sig Nic vilsen. Han hyr ett magasin i Frihamnen, och som den kvinnokarl han är tar han snart upp kontakten med sina gamla flickvänner och träffar nya.

Som privatdeckare får Nic det ena märkliga uppdraget efter det andra. En kväll bankar det på metallporten till magasinet. Utanför står en liten, smutsig, livrädd pojke från Ryssland. En kort stund senare har Nic fått bevis för att någon smugglar knark i magen på barn och när han hittar en död pojke mellan containrarna i hamnen, bestämmer han sig för att spränga ligan. Med hjälp av sina vänner och sin före detta flickvän, gör han nedslag i Stockholms undre värld för att få veta vem som ligger bakom. Det visar sig snart att han slåss mot hänsynslösa krafter och att han riskerar sitt eget liv. En vansinnig jakt börjar i Stockholm och slutar på en barnbordell på den belgiska landsbygden.


Dag Öhrlund är ju ena halvan av en författarduo som jag gillar, eller åtminstone gillade. Det ska bli intressant att veta vilken av författarna som dras åt det sadistiska.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Laglöst land av Håkan Östlundh
Genre: Kriminalroman
Serie: Fredrik Broman 6
Antal sidor: 456
Utgivningsdatum: 2012-05-23
Förlag: Forum

Från Bokus
Affärerna sköts snyggt och diskret på nätet. Allt går enligt planen. Det verkar vara det perfekta brottet.

Viktor och Rafael Engström har snart nått sitt mål: två miljoner kronor på ett konto i ett land långt borta där ingen ställer några frågor. Det är dags att lämna Sverige och Gotland för alltid. Och Viktors stora kärlek Nadja ska med på resan.

Men någon vet vad de gör och ingenting blir som de har tänkt sig. Mange som smugglat in det estniska amfetaminet de sålt på nätet hittas död. Drömmen om ett behagligt liv under en varm sol förvandlas till en kamp för livet på ett novemberkallt Gotland.

Fredrik Broman och hans kollegor vid Visbypolisen kallas in för att lösa mordet. Spåren efter den hänsynslöse mördaren blir allt tydligare. Ändå tycks de hela tiden ligga steget efter.

Samtidigt som Fredrik tampas med den krävande utredningen tvingas han göra ett svårt karriärval och fatta ett ännu svårare beslut på hemmaplan: ska familjen bo kvar på Gotland eller inte?


Jag känner på mig att jag kommer att gilla detta, när jag väl provat på det. Några av böckerna står redan och väntar.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Vilseledd av Linwood Barclay
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2012-05-24
Förlag: Kabusa

Från Bokus
Davids fru Jan försvinner när familjen besöker en nöjespark. Polisen hittar inga spår efter henne, och misstänker att det är David som mördat Jan. I ett försök att rentvå sig själv börjar han göra egna efterforskningar. Men inget av det han hittar stämmer överens med den Jan han känt och älskat i flera år. David tvingas ställa den mycket obehagliga frågan: känner han verkligen personen han är gift med?

Någon mer chans får han, den käre Barclay. Vi får se hur han förvaltar den.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Pythians anvisningar av Jerker Eriksson & Håkan Axlander-Sundquist
Genre: Kriminalroman
Serie: Victoria Bergmans svaghet 3
Antal sidor: 379
Utgivningsdatum: 2012-05-28
Förlag: Ordupplaget

Från Bokus
Genom själv-terapi försöker Victoria komma tillrätta med sitt splittrade inre. I slutet av arbetet återstår endast det starkaste av Victorias sju under-jag.

Victoria Bergman dotter Madeleine är fortfarande samma gäckande skugga både för sina offer och för kriminalkommissarie Jeanette Kihlberg.

Uttrycket Phytians anvisningar syftar på de hänsynslösa regelverk som ledarna i det hemliga pedofilsällskapet Sihtunum i Diasporan skapat. I takt med att Victoria Bergman blir psykiskt friskare kan Sofia ge sin älskarinna Jeanette allt bättre vägledning i jakten på männen som skadat inte bara Victoria för livet, utan även dottern Madeleine.

Upplösningen äger rum på en av nazismens mest beryktade avrättningsplatser, Babij Jar i Ukraina. Och inte heller nu är det lag och rätt som regerar.


Tredje och sista delen om Victoria Bergman. Den första är läst och den kunde jag knappt lägga ifrån mig. Hungerelden hoppas jag få läst nu i maj.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

2 kommentarer:

  1. Oj! Jag hade totalt missat att Jungstedt skulle släppa nytt! Den måste ju givetvis läsas snarast! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag som inte läst den förra än och så kommer det redan en ny. Tycker den kommer lite väl snabbt.

      Radera