tisdag 24 april 2012

"Den röda damcykeln" av Mats Ahlstedt

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 473
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Utmärkelser: -
Serie: Sören Högström och Fatima Wallinder 3
Förlag: Kabusa
Utgivningsår: (första) 2007 (min) 2008
Format: Pocket
Källa: Bokhylla
Utläst: 14 april 2012

Första meningen: Det låg en cykel innanför grinden på gräsmattan till höger om den krattade grusgången.
Sista meningen: - Jag har redan två stycken.

Baksidetext
En drogpåverkad man hugger ihjäl sin fru med en yxa medan parets barn låser in sig i badrummet. Det ser ut att vara ett sorgligt rutinfall för kommisarie Sören Högström och hans kollega Fatima Wallinder vid länskriminalen i Göteborg, men det blir mer komplicerat när Wallinder upptäcker att mördaren för tio år sedan begick samma brott, då i närvaro av sin numera 17-åriga dotter. Dottern är försvunnen och Wallinder börjar söka efter henne, utan att förstå att hon utsätter sig själv för livsfara.

Samtidigt dyker en ung flicka plötsligt upp hos Oskar Lagerström, en lätt alkoholiserad och deprimerad änkling som fortfarande sörjer den trafikolycka som kostade hans fru och dotter livet tio år tidigare, en olycka som han själv orsakade. Den unga flickan flyr från något och har ingenstans att bo. Hon vägrar att tala om vad hon heter och Oskar kallar henne Felicia efter sin dotter. Men vem är hon? Och varför hittar han en röd damcykel i trädgården? Är det bara en slump att den ligger där eller har den något att göra med den bok Oskars fru publicerade precis före olyckan, en bok med namnet Den röda damcykeln, om mäns våld mot kvinnor?

Min kommentar
Det här är den tredje boken jag läser i serien om Sören Högström och Fatima Wallinder och nu äntligen tycker jag att det börjar likna något. Det som jag inte gillat i de tidigare två böckerna är nästan borta.

Jag har fortfarande svårt att egentligen tycka om någon av huvudpersonerna, men den här gången var räddningen Oskar och den "nya" Felicia. När det gäller dem tycker jag det flyter på bra och både karaktärer och dialog känns trovärdiga. När det gäller Sören och Fatima så tycker jag fortfarande att det känns väldigt krystat och styltigt. Det är nästan så jag inte alls bryr mig om vad som händer med dem, för jag gillar dem inte alls. Det är synd att brottslingen/brottslingarna inte får något djup överhuvudtaget. Frågan "Varför?" är alltid intressant att få ett svar på, men här lär man inte känna den/dem alls. Det är bara namn som passerar förbi.

Även i den här boken var det ibland svårt att veta vem som sa vad, samma person kunde ha flera repliker i rad och vid vissa tillfällen framgick det inte heller vem som började prata och då är det svårt att veta hur det fortsätter.

Till skillnad från de två första böckerna så tycker jag att det framgick väldigt tydligt vem som var skyldig i denna, men det gjorde inte så mycket. Däremot tycker jag nog att boken kunde ha kortats ner något och möjligtvis skiftat fokus från triangeldramat Sören/Fatima/Pia till själva brottet. Upplösningen är väldigt snabb och tunn, jag får alls inget grepp över varför allt hände.

De böcker jag hade i den här serien är nu utlästa och just nu vet jag faktiskt inte om jag kommer att fortsätta med de andra böckerna. Jag vet inte om jag orkar med Sören och Fatima mer, även om nu den bihistorien möjligtvis verkar få en lösning, om man ska döma efter vad som hände i den här boken.

Boktipsets estimerade betyg var 3.9. Jag ger den 3.5.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Den röda damcykeln: Bokbabbel, Helenas boksidor och Kristina Simar.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

2 kommentarer:

  1. HAr inte läst någon av Ahlstedt men jag tänkte prova...då vet jag att serien kanske är lite ljummen i början men att den tar sig!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet ju att det är många som fullkomligt älskar alla de här böckerna, men alla kan ju inte gilla allt. SÅ prova på :)

      Radera