lördag 23 mars 2013

Kommande böcker april 2013

Ännu en månad med massor av intressanta boksläpp. Vad ska man egentligen göra åt detta?

Familjen Walsh A-Ö av Marian Keyes
Genre: Chick-lit
Serie: Familjen Walsh
Antal sidor: 100
Utgivningsdatum: 2013-04-22
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Det är närmare tjugo år sedan Marian Keyes debuterade med Vattenmelonen, gjorde succé och blev tongivande inom chick lit-genren. Sedan dess har hennes böcker om familjen Walsh, och framför allt döttrarna Walsh, lästs och älskats över hela världen. Nu är det mamma Walsh tur att berätta sin historia och hon gör det i lexikonform.

Marian Keyes blandning av humor, svärta och romantik får en ny dimension när mamman berättar om sin tillvaro i bokstavsordning. Livet som matriark i familjen Walsh (maken Jack och döttrarna Claire, Margaret, Rachel, Anna och Helen) avhandlas från A till Ö. Bland annat bekänner hon sin kärlek till sångaren Michael Bublé, diskuterar sina döttrars depressioner och berättar om sin egen mamma.


Jag har älskat de böcker jag läst om familjen Walsh (har inte läst den senaste än) så denna verkar ju vara ett givet tillskott.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Storsjöodjuret av Jonas Moström
Genre: Kriminalroman
Serie: Axberg och Jensen (8)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2013-04-18
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
Sommaren efter att tre ungdomar påstår sig ha sett storsjöodjuret under Frösöbron ökar antalet observationer av odjuret lavinartat. Massmedias intresse är stort och Östersunds kommun bestämmer sig för att bygga ett odjurscenter i samarbete med sin tyska vänkommun och en affärsman vid namn Max Müller. Det leder till kraftiga motsättningar med en hemlig grupp som kallar sig Jamtlands Drabanter, som ser som sin främsta uppgift att motarbeta utförsäljningen av bygden och den invandring som riskerar ta jobb och mark från lokalbefolkningen.

I Sundsvall behandlar läkaren Erik Jensen en kvinna som ramlat i vattnet efter en kväll på kasinot. När han får ett anonymt sms som säger att kvinnans fall inte var en olycka kontaktar han sin vän, kriminalkommissarien Johan Axberg, och börjar även själv att snoka i fallet.

Johan, som just påbörjat sin pappaledighet, överlåter ärendet till sina kollegor och bestämmer sig för att fortsätta njuta av sommaren med sin son. Men när en kollega vid Östersundspolisen ringer och berättar att Johans farmor hittats brutalt nedslagen i sin lägenhet, tar han med sig sin son och reser dit. Polisens teori är att hans farmor blivit rånad av en öststatsliga, men Johan gör en rad upptäckter som pekar på att hon är inblandad i något han aldrig hade kunnat drömma om.


Jag har börjat tröttna på gnälleröven Johan Axberg, och då har jag ändå inte läst Stryparen än, så vi får se vilket som vinner. Frustrationen eller nyfikenheten.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Spåren av Deon Meyer
Genre: Kriminalroman
Serie: ?
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2013-04-20
Förlag: Weyler

Från Bokus
Allt lämnar i alla fall spår efter sig. Noshörningstjuvar, privatdetektiver, gamla snutar och olyckliga kvinnor. Deon Meyer följer i sin nya roman tre spår som skenbart inte har något med varandra att göra. Men de rör alla vid hjärtat av denna komplicerade nation: kriminaliteten, den politiska korruptionen. Lemmer, den slitne privatdeckaren är tillbaka, liksom Mat Joubert, före detta polis som nu ska ta sig an sitt första fall som privatspanare. Milla Strachan är ny, det är bara hennes äktenskap som är gammalt och utslitet.

Läste ju en trio Deon Meyer i höstas och höll på att ge upp, men den sista av de tre, Devils Peak, var riktigt bra så han får en chans till. Tror jag.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Weirdo av Cathi Unsworth
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2013-04-24
Förlag: Kalla kulor

Från Bokus
"Östra Englands galna häxa, kallade tabloiderna henne. Mördar-Corrine, den sataniska översteprästinnan som sommaren 1984 hade slagit klorna i tonårsbefolkningen i en kuststad i Norfolk. Djävla weirdo, sa lokalinvånarna. Håll henne borta."

För tjugo år sedan dömdes den femtonåriga skolflickan Corrine Woodrow för det bestialiska mordet på en klasskamrat. Men nya dna-bevis antyder att Corrine inte var ensam om dådet, och privatutredaren Sean Ward reser till den lilla staden Ernemouth för att undersöka fallet.

Det Sean möter är en brittisk småstad full av hemligheter, människor som tiger och svart magi. Till sin hjälp har han Francesca, den lokala tidningens chefredaktör, och tillsammans försöker de ta reda på vad som egentligen hände. Men stadens makthavare gillar inte deras rotande och motarbetar dem i det tysta. Sean och Francesca inser snart att det finns människor som inte skyr några medel för att dölja sanningen och ju närmare gåtans lösning de kommer desto större blir faran för deras egna liv.

En klassisk brittisk deckare med en twist av noir.


Det här låter ju oerhört intressant; hemligheter, svart magi, mord...

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Marcoeffekten av Jussi Adler-Olsen
Genre: Kriminalroman
Serie: Avdelning Q (5)
Antal sidor: 484
Utgivningsdatum: 2013-04-09
Förlag: Albert Bonniers

Från Bokus
"Världens tråkigaste dag", stod det i en tidning om den 11 april 1954. Men frågar man pojken Marco så var den 11 april 1954 värre än så, den var snarare liktydig med Hitlers födelsedag. För den 11 april 1954 föddes Zola, mannen som är Marcos farbror, som med cynisk kyla bryter ner och utnyttjar människor i sin närhet, och tvingar klanens medlemmar in i kriminalitet. Marco är snabbtänkt och lärs snabbt upp till tiggare, ficktjuv och inbrottstjuv. Men han hatar sitt liv och allt det Zola står för. Och när han förstår att familjen vill göra honom till krympling ser han ingen annan utväg än att rymma så långt bort han kan. Några måander efter sin rymning upptäcker han något ännu värre. Han får se en affisch med ett foto av en man som är saknad, en man som han sett ligga död i närheten av sitt eget hem. Den vetskapen kan ge Marco chansen att göra upp med Zola och resten av klanen, inklusive hans egen far. Men det är också en vetskap som utgör en fara för hans eget liv. Vad Marco inte vet är att det inte bara är familjen som vill se honom död. Men det vet å andra sidan Avdelning Q inom Köpenhamnspolisen, och långsamt dras Carl Mørck, Assad och Rose in i saken, med trådar in i regeringen och långt ut i Afrikas djungler.

Än så länge har jag ju inte läst något av Jussi Adler-Olsen, men alla fyra tidigare delar står och väntar otåligt. Jag tror jag gillar detta. Hoppas det.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

En orolig grav av Elly Griffiths
Genre: Kriminalroman
Serie: Ruth Galloway (5)
Antal sidor: 309
Utgivningsdatum: 2013-04-19
Förlag: Minotaur

Från Bokus
En man blir innebränd i sitt hus vars ytterdörr är låst utifrån. Offret, en före detta studiekamrat till arkeologen Ruth Galloway, har strax före sin död skickat ett brev i vilket han berättar att han gjort ett sensationellt fynd i närheten av Blackpool. Fyndet rör den legendariske kung Arthur och eftersom Ruth är specialist inom området gamla skelettdelar ber han om ett expertutlåtande. I samma brev framgår att han är rädd, men han hinner aldrig förklara varför.

Allt medan Ruth kartlägger Dans upptäckt börjar omgivningen bete sig misstänkt. Det står klart att starka krafter inom universitetsvärlden vill undanhålla något från offentlighetens ljus.


Ja! Mera Ruth!

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Davidsstjärnor av Kristina Ohlsson
Genre: Kriminalroman
Serie: Fredrika Bergman (5)
Antal sidor: 430
Utgivningsdatum: 2013-04-24
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
Enligt en gammal israelisk legend skulle den så kallade Papperspojken få liv om natten. Han kom med mörkret och skydde inga medel när han rövade bort sina offer. Nu för tiden är det nästan ingen som minns myten om Papperspojken, men så skjuts en förskollärare på Judiska Församlingen i Stockholm till döds inför barn och föräldrar. Bara timmar senare försvinner två judiska pojkar på väg till sin tennisträning. Ett häftigt snöoväder rasar i Stockholm och spåren efter den skyldige är få.

Fredrika Bergman och Alex Recht ställs inför en av sina svåraste utmaningar när de dras in i jakten på en mördare som framstår som lika skoningslös som effektiv. Spåren i utredningen är många, men samtliga leder utredarna till en och samma plats: Israel. Och upprepade gånger nämns den så kallade Papperspojken. Men vem är han egentligen? Kan han ha fått liv och börjat söka efter nya offer?
I utredningens utkant figurerar Efraim Kiel som rest från Jerusalem till Stockholm med dunkelt uppdrag. Han har tidigare haft ett förhållande med Eden Lundell som är chef på Säkerhetspolisen, och Eden blir obevekligen en bricka in i det spel som mördaren skapat. Driven av sin vilja att en gång för alla få Efraim ur sitt liv, börjar hon nysta i sitt eget förflutna. Det dröjer inte länge förrän hon är en väl bevarad hemlighet på spåren.


Kristina Ohlsson ligger ju på min autobuy-lista, så...

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Fjärilseffekten av Karin Alvtegen
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2013-04-01
Förlag: Brombergs

Från Bokus
En bil krockar av en oförklarig anledning med ett tåg. Elva människor dör. Vad ledde fram till olyckan? Finns det något som ett exakt startögonblick? Vem mer än bilens förare bär skulden?

När Bodil drabbas av en obotlig sjukdom bestämmer hon sig att äntligen lämna sin man. Hon förbereder sig på att inte längre finnas. Tanken på döden skrämmer henne inte men hon behöver förstå varför livet blev som det blev. Varför har hon så ofta gjort det som förväntats av henne istället för att göra det hon själv faktiskt vill?

Bodil vill försöka närma sig sin vuxna dotter, Viktoria, som präglats av uppväxten med en dominant far och en undfallande mor. Men innan Bodil hinner berätta om sin sjukdom bryter Viktoria kontakten.

Fjärilseffekten handlar om att våra gärningar verkar långt utanför våra egna liv. Om den fria viljans kamp mot barndomens kraft, och om vår ovilja att försonas med tillvarons villkor. Att vi alla en gång måste ta farväl av livets angelägenheter.


Karin Alvtegens böcker brukar vara väldigt bra och om det är något som triggar igång mig så är det fjärilseffekten.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

12 kommentarer:

 1. Her var det mange gode boktips! Jeg gleder meg mest til Marian Keyes' bok og har ventet LENGE på en ny bok i serien om familien Walsh! Tusen takk for tipset og god helg til deg fra meg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nästan så jag önskar att bokfloden kunde dämmas upp lite. Men bara nästan :) God helg till dig också!

   Radera
 2. Men hjälp vad många böcker som jag vill ha. Jag försöker för stunden med ett inofficiellt köpstopp men här ser jag flera måste-lästa-snart-böcker som jag nog inte kan vänta på till de kommer på pocket - typ de fyra sista. Den första vill jag troligtvis läsa - jag vill höra reaktionerna först bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte försöka att inte handla fler böcker förrän till sommaren, men med tanke på vad som hände i min elektroniska kundvagn i dag så är jag tveksam till om det överhuvudtaget går.

   Radera
 3. Både Storsjöodjuret och Davidsstjärnor tänker jag läsa ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag känner mig rätt så kommer jag nog att fortsätta läsa Moström :) Och Davidsstjärnor är ju självklar.

   Radera
 4. Jeg leser "Weirdo" på engelsk nå, og den er kjempebra. Kan definitivt anbefales.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter ju lovande, det känns alltid bättre när man vet någon som läst den :)

   Radera
 5. Många av dem kommer jag läsa då de ligger på Storytel, men den jag mest ser framemot är Marcoeffekten.
  Jag älskar Stefan Sauks uppläsning.
  Ha en trevlig Lördagkväll
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tänka mig att Sauk är en lysande uppläsare, sambon gillar att lyssna på honom i alla fall.

   Radera
 6. Wierdo låter ju mycket intressant. Precis sådan bok som jag brukar gilla att läsa :) Och Keyes kommer nog också att hamna i bokhyllan vad det lider. Har man läst alla andra så kan man ju inte bara sluta sådär...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tycker också Weirdo låter som något jag borde gilla :)

   Radera