onsdag 6 maj 2015

"Fyra kvinnor fyra flickor" av KG Johansson

Genre: Science fiction
Antal sidor: 153
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Affront
Utgivningsår: (original) 2015 (min) 2015
Format: Häftad
Källa: Rec ex
Utläst: 17 april 2015


Baksidetext
”Alla som du träffar kommer inte att vara snälla mot dig. Några kan vara lika elaka som skurkarna i filmerna. När det händer kommer du att bli hemskt ledsen. Och då vill jag att du tänker på mig. Kan du komma ihåg det? Du måste komma ihåg att du är någon. Du är lika mycket värd som de, vad de än säger. Lovar du mig att komma ihåg det?”

KG Johansson, född 1952, är översättare, professor i rockmusik och prisbelönt författare.Novellerna i Fyra kvinnor fyra flickor är skrivna under de senaste åren och har kvinnor eller flickor som huvudpersoner.

Min kommentar
Jag har sagt det förut, men säger det igen: Jag älskar science fiction. KG Johansson associerar jag med science fiction och efter att ha läst några noveller till och med bra sådan. Därför ville jag väldigt gärna ha den här novellsamlingen.

Alla noveller kanske inte kan definieras som science fiction, men de flesta kan man nog kalla det. Alla med en postapokalyptisk ton. Det är mörkt, dystert och desperat, mänskligheten är helt utan hopp.

Som vanligt med en novellsamling så gillar jag somliga mer, somliga mindre och somliga förstår jag inte alls. Det är ju lite det som är charmen med samlingar, att man får så många smakprov.

En av mina favoriter var Marina, som utspelar sig i framtiden, efter jordens undergång (mer eller mindre). Marina tror att hon kan vara ensam kvar, men hon hoppas att Alex (pojkvännen) ska komma och hämta henne. Det har han lovat. Det har gått två decennier, kanske tre, sedan jorden översvämmades, men hon hoppas fortfarande. Den här novellen är så lågmäld och suggestiv och jag känner både ångest och panik över att vara ensam. När sedan den paniken byts ut mot rädslan över att drömmarna ska spricka, då älskar jag den här novellen.

En annan favorit var I skymningsstaden, den är otroligt mörk och deprimerande. Jag är inte helt säker på att jag förstår precis allt, men det känns som att man har hamnat mitt i Skärselden.

Även novellen Hyenor hör till mina favoriter. Den utspelar sig i en liten by någonstans i Småland. Kalmar försvann för 62 år sedan och är bara ett stort hål. Rabies härjar i skogarna och ingen litar på någon. I Växjö finns militären. Civilisationen. Eller?

I slutet av boken kommenterar KG Johansson sina noveller, det är alltid kul och ett väldigt stort plus.

Boktipset hade inget estimerat betyg, men genomsnittet var 3,0 (beräknat på 1 betyg).
Goodreads hade den 2,75 i genomsnitt (beräknat på 4 betyg).
Jag ger den 3,0 (ett genomsnitt räknat på sammanlagt betyg dividerat med antal noveller därefter avrundat till närmaste "halvtal").
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Fyra kvinnor fyra flickor: Bokhuset, Boktradition och Inuti en bok.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

4 kommentarer:

 1. Svar: Ja jag tycker att Alias Smith & Jones är lika rolig som förr. Den box som jag har är ju bara med de två första säsongerna. Nu har vi kommit till slutet och det är ju nu de byter ut ena skådespelaren eftersom originalskådisen avled. Det blir inte riktigt samma sak när de byter tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag slutade titta efter två säsonger, det var ju Pete Duel jag var förtjust i så när de bytte var det inte kul längre.

   Radera
 2. Älskar också KG:s verk. Just den här hamnar nog i mittemellanfacket med precis som du säger, några riktigt bra och några man inte förstår. Hans bok Samvetsmakaren är en riktig scifi-favorit. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kollade ju runt lite efter jag hade läst och några av novellerna som jag inte begrep något alls av var det andra som bara älskade. Det är ju lite det som är tanken med en samling, tror jag. Det finns något för alla :)

   Samvetsmakaren ska jag kolla upp. Tack för tipset!

   Radera