torsdag 28 maj 2015

Tisdagsutmaning: Kanada

Den här veckan handlar det om Kanada på Kulturkollo.

Berätta något om Kanada och kanadensisk kultur.

Om Kanada vet jag inte speciellt mycket. Jag vet att jag har otroligt svårt för att stava det med K, det ser ärligt talat inte klokt ut. Egentligen är det lite märkligt att man vet så lite om ett så stort land.

Men... eftersom jag har haft ett väldigt stort intresse, sedan jag var runt sju år, som är ganska direkt förknippat med Kanada så tänkte jag berätta lite om det. Nämligen hockey.

Just nu sitter jag här och önskar att jag kunde hitta mitt gigantiska arbete, i form av en uppsats, som jag gjorde i gymnasiet om hockeyns historia. Det jag minns är att det tydligen var fler som gjorde anspråk på att ha "uppfunnit" sporten, men det var hyfsat "bevisat" att den faktiskt kommer från Kanada.

Hur det nu än är med den saken så har de i alla fall haft en av världens bästa hockeyspelare; Mario Lemieux.

Mario Lemieux, född i Montreal, spelade (och senare ägde) visserligen det amerikanska laget Pittsburgh Penguins, men han är kanadensare. Han vann Stanley Cup, som spelare, två år i rad (1991 och 1992) och en gång som ägare (2009). Han har ett OS-guld från 2002, ett VM-guld från 2004 och en seger i Canada Cup från 1987. Han har vunnit spelarnas omröstning om mest "outstanding" spelare fyra gånger, blivit NHL:s most valuable player tre gånger och vunnit poängligan i NHL sex gånger.

Allt detta under en karriär präglad av skador och sjukdomar, han har aldrig spelat en full säsong i NHL. Bland annat fick han cancer (Hodgkins lymfom) 1993, då missade han två månaders spel. 1997 avslutade han sin karriär, första gången, som enda spelare någonsin som slutat med ett genomsnitt högre än två poäng per match.

Han blev invald i Hall of Fame 1997 och behövde inte ens vänta de vanliga tre åren efter avslutad karriär, utan han kom in efter tre månader. Ett undantag som bara görs för speciellt enastående spelare.

1999 köpte han det konkursmässiga Pittsburgh Penguins och år 2000 gjorde han comeback i laget. 2006 avslutade han sin karriär för gott, efter att ha diagnosticerats med förmaksflimmer.

I Sverige kallas han för Super-Mario.

12 kommentarer:

 1. Vilken imponerande spelare!
  (och jag tycker inte heller om att stava Kanada med K...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är egentligen inte klokt hur så mycket elände kan drabba samma människa och att han ändå håller ihop.

   Radera
 2. Nåja, nu för tiden stavas även Karlstad med K ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alla städer med Karl i början ändrades ju, skillnaden är ju att det var så längesedan att alla som lever nu är vana med K. Men Kanada stavas fortfarande Canada på originalspråk :)

   Radera
 3. Kul! Själv har jag ingen aning om någon sport överhuvudtaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar att titta när andra sportar :)

   Radera
 4. Intressant att läsa om Mario, en väldigt duktig spelare och som har gått igenom mycket. En annan stor spelare från Kanada är ju Wayne Gretzky ;)
  eller varför inte Sidney Crosby...
  Jag gillar också hockey och har så gjort sedan jag var liten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju hur många duktiga hockeyspelare som helst från Kanada, men Mario har en speciell plats i mitt hjärta :)

   Radera
 5. Vilken idrottsman, såg på hockey mycket förr, nu blir det mindre och mindre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett väldigt envist intresse hos mig, hockey, även om jag inte är lika besatt som jag var förr :)

   Radera