söndag 9 oktober 2016

En smakebit på søndag: Sista paret ut

En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från virkeligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Det har blivit en del läst den senaste veckan, men inte alls så mycket som jag kanske hade hoppats. Jag blev i alla fall klar med Goodreads reading challenge i fredags, vilket betyder att jag har läst 72 böcker och all läsning från och med nu är en bonus.

Igår började jag läsa sista delen i Arne Dahls serie om Opcop, Sista paret ut. Jag har inte kommit så långt än, men det verkar lovande än så länge.

Min smakebit är från sida 44 i e-boken.
Frascati såg inte ut som Sara Svenhagen mindes det. Hela Stockholms universitetsområde hade genomgått en ansiktslyftning sedan de två ganska misslyckad ungdomsår när hon hade gjort allt som stått i hennes makt för att undvika att bli polis. Då hade sjuttiotalskänslan varit rent drastisk. Tillsammans med sin far kriminalteknikern och hela familjen hade hon besökt många universitetsstäder ute i Europa och häpnat över de vackra, anrika innerstadsuniversiteten. Hon hade verkligen längtat efter att få börja på Stockholms universitet. Det var hennes hemliga övertygelse att Stockholm, en av världens vackraste städer, givetvis också hade ett vackert universitet.

34 kommentarer:

 1. Insåg precis att jag inte har en aning om hur Stockholms universitet ser ut. Jag får nog ta och googla det, se om det är vackert ;) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag hade gjort smakbiten lite längre så hade du fått en liten hint ;)

   Radera
 2. Någon av hans serier gick på tv och då kollade jag men jag har inte läst något av författarens annars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg bara första filmen, blev så arg över allt de hade ändrat så jag kunde bara inte fortsätta.

   Radera
 3. tack för intressant smakbit, Dahl har ju fått priser ibland.

  SvaraRadera
 4. Arne Dahl var i stan tidigare i veckan och talade om att skriva kriminallittertur. Känner att det är lite synd att jag missade att gå dit. Inte för att jag har läst något av honom, men är lite sugen på att testa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskade ju serien om A-gruppen, men denna om Opcop har inte alls varit lika bra. Hans nya har jag hört är väldigt bra :)

   Radera
 5. Leser gjerne svensk krim, men denne forfatteren har jeg ikke lest noe av. Må se etter bøker av han når jeg drar til Sverige neste helg. Svensk krim er best på svensk :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tyckt bäst om serien om A-gruppen, men hans nya (Utmarker) lär vara väldigt bra också. Den ska jag läsa så småningom.

   Radera
 6. Takk, jeg leser ikke mye krim, men denne virker interessant. :) Ha en finfin søndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En av Sveriges bästa deckarförfattare, enligt mig :)

   Radera
 7. Hans senaste gav jag i födelsedagspresent till min man, då kan ju jag också läsa den ;) Jag har sett hela serien om A-gruppen, men jag har dubbla känslor för hans berättelser. Brotten är så grymma, jag klarar nästan inte av det. Är böckerna lättare att läsa än vad det är att se filmerna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg faktiskt bara första filmen eftersom jag blev så irriterad på alla ändringar de gjort, men det är nog så att brotten är grymma. Det är inte direkt något jag tänker på, jag är nog ganska härdad :)

   Radera
 8. har faktiskt både läst och lyssnat på själva författaren. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade hoppats få lyssna på honom på bokmässan, men det blev aldrig så :(

   Radera
 9. Har inte läst nåt av Arne Dahl än, men sett någon serie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är så glad att jag har upptäckt honom :)

   Radera
 10. Önskar att jag också hade mer lästid! Arne Dahl har jag bara läst några enstaka noveller av, men känner mig väldigt nyfiken på hans böcker. Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 11. Kanske dags att läsa en bok av Arne Dahl. Tack för den fina smakebiten !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker han är bland de bästa vi har här i Sverige :)

   Radera
 12. Till skillnad från hur det är i andra huvudstäder är Stockholms Universitet en sen skapelse, vilket väl syns på arkitekturen. Det var (och är?) Uppsala som var bildningens huvudstad - möjligen med konkurrens från Lund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig sett vare sig Stockholms eller Uppsalas universitet, så jag vet egentligen inte om något av dem är vackert :)

   Radera
 13. Tack för smakbiten! Arne Dahls böcker tycks jag helt ha missat.

  SvaraRadera
 14. Jag har läst ett par böcker om A-gruppen och sett en del av tv-serien. Fastnade inte riktigt för böckerna men det kan ha berott på att jag inte läste i ordning. Jag är nyfiken på den nya boken Utmarker och tänkt att jag ska läsa den någon gång. ;) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utmarker har jag hört ska vara väldigt, väldigt bra. Den finns också här i hyllan :)

   Radera
 15. Jag tror jag läst någon av hans böcker för ett bra tag sedan, men är osäker. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 16. Har läst några av hans böcker om A-gruppen, men sen tappade jag liksom bort honom. Lite synd, för det jag läst tyckte jag om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet precis, så där brukar det hända för mig också. Dock inte med Arne Dahl :)

   Radera
 17. Fin smakebit! Jag har bara läst någon enstaka Arne Dahl, men skulle vilja läsa mer :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har snart läst alla hans romaner :)

   Radera