onsdag 4 januari 2023

Bok: Kalla, vita vinternätter av Christoffer Holst

Författare: Christoffer Holst
Titel: Kalla, vita vinternätter
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 285
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Cilla Storm 3
Förlag: Lovereads
Utgivningsår: (original) 2020 (min) 2020
Format: E-bok
Källa: Bokhyllan
Utläst: 10 december 2022
Första meningen: Snön faller ljudlöst utanför fönstren på den lilla stugan där hon bor.

Baksidetext
Det är december och snöslasket i Stockholm är avgasgrått. Cilla Storm trivs som kriminalreporter men lider av skrivkramp. När vännerna Zacke och Jonathan bjuder med henne till deras nyköpta sportstuga i idylliska Idre ser hon chansen att fly storstaden och komma i julstämning. Ännu trevligare blir det när väninnan Rosie följer med. Men redan första dagen hittas en ung man död i den populära fjällanläggningen. Snart börjar Cilla och Rosie nysta i fallet, och spåren leder dem till ett lyxhus där en välbärgad och mytomspunnen familj huserar ...

Min kommentar
Egentligen ända sedan jag läste min första bok av Christoffer Holst, för över fem år sedan, så har jag nog förstått att det här är en författare som jag vill läsa allt av. Trots det så har jag varit väldigt sen på bollen när det gäller serien om Cilla Storm. Det var i somras som jag bestämde att jag minsann skulle läsa dem under rätt årstid och nu var det då dags för vinterboken, Kalla, vita vinternätter.

Varje jul tänker jag att jag vill läsa åtminstone någon julbok, men så brukar det inte bli. Därför blev jag så glad när jag upptäckte att denna utspelar sig precis i jultid och dessutom uppe i de svenska fjällen. Här är det mängder av snö, skidåkning, julkänsla, god mat och goda vänner. Vad mer kan man egentligen önska sig? Jo, kanske ett litet mord också.

Det finns två trådar här, en som börjar några veckor tidigare och så sakteliga går framåt och till slut möter nu-tråden. Jag gillar verkligen Holsts sätt att skriva. Det finns ingen onödig dekoration, inga krusiduller. Inga sötsliskiga romantiska utsvävningar. Vad mer som inte finns är någon som helst problematik vad gäller någons sexuella läggning. Precis som det ju borde vara och det är så befriande och uppfriskande att läsa. Humor finns det dock massor av, av den mycket varma sorten.

Cillas kompisar Zacke och Jonathan får mycket utrymme här och det är fantastisk kul att hänga med dem. Jag hade gärna haft dem som kompisar. Trots att jag egentligen inte är speciellt glad i vare sig ost eller rödvin. Men mat är gott. Även Rosie får ta mer plats och jag håller verkligen tummarna för att hennes ... ja, äventyr ... mynnar ut i något gott. Det är hon verkligen värd. Adam är inte med så mycket och det betyder mindre kärleksfluff, vilket uppskattas av mig.

Jag skulle nog inte kalla detta vare sig (nagelbitande) spännande eller ovisst, utan egentligen mest mysig. Trots ond bråd död. Dock finns det en tydlig ton av allvar under myset. Strängt taget så supportar jag inte valet av mordoffer. Jag blev lite ledsen av det, men samtidigt glad. Sanningen är ju att jag faktiskt gillar oväntade och kanske oönskade mordoffer.

Kalla, vita vinternätter håller jag nog som den bästa hittills i serien. Kanske är det en otippad kombination, med feelgood och mordgåta, men Holst hanterar den perfekt. Och så får man dessutom lite tragedier och fin vänskap, över alla socialt konstruerade gränser, på köpet.

Goodreads hade den 3,59 i genomsnitt (beräknat på 367 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Kalla, vita vinternätter: Lottens bokblogg, malins bokblogg och Karins boktips.

2 kommentarer:

  1. Han är en av de få som lyckas kombinera mord med feelgood tycker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag har läst andra som har försökt, men då har det blivit mer buskis och det gillar jag inte. Holst skriver så mysigt och må-braigt, men med ett mord som bonus 🙂

      Radera