söndag 1 januari 2023

Smakebit på søndag: Dödsdansen

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Ett nytt år alltså. Jag hoppas verkligen att 2023 blir bättre sina senaste tre föregångare. För min del får det också, väldigt gärna, räcka med kriser nu. Jag klarar inte mer än en i taget och just nu är det upptaget där.

Ett nytt år betyder också en ny bok. Det är sedan gammalt. Oftast lyckas jag förvånansvärt bra att avpassa det. Årets första bok blir Dödsdansen av Maria Grund, som är andra delen i serien om polisduon Berling och Pedersen. Jag var väl inte jätteförtjust i första delen. Det här med, så kallade, "intressanta" karaktärer är inget som jag går igång på. I alla fall inte när det trumfar ut trovärdigheten och handlar om poliser som är psykfall, beroende av allehanda droger eller nazister. Nåväl, vi får se vad andra delen tillför.

Min smakebit är från början av boken:
Sanna Berling torkar bort en svettdroppe i nacken. Den tunna svarta blusen klibbar mot bröstet. Luften är kvav. Det enda som rör sig är den vissnande krukväxtens taniga blad som vibrerar av draget från bordsfläkten.
    På datorskärmen glor anteckningarna från veckans förhör tillbaka på henne. Fyllebråket vid gatuköket. Lördag kväll, strax efter midnatt. Fyra män, i åldrarna trettio till femtio, hade slagit ut tänderna på varandra framför grillen som serverar fettdrypande burgare och korv till alla som kommer utsvultna från dansbanan. I en halvtimme hade de hållit på där på parkeringen, fäktats som väderkvarnar mot varandra. Deras fruar och flickvänner hade försökt stoppa dem och själva åkt på varsin blåtira. Det är sådant som händer ute på byn på fredags- och lördagskvällar. Inga mord eller våldtäkter, inga planerade våldsuppgörelser. Bara ful och äcklig frustration.

20 kommentarer:

 1. riktigt bra debut, god fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hennes debut var jag inte så glad i. Den här andra delen är än så länge mycket bättre.

   Radera
 2. Jag var inte heller så förtjust i första delen av just det skälet. Får se hur det blir med andra, får spana in vad du tycker...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Drygt halvvägs in så är denna helt annorlunda och mycket bättre.

   Radera
 3. Jag har inte läst första delen än får ta och göra det

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, böckerna är snabblästa i alla fall.

   Radera
 4. Inte läst författaren men känner till böckerna. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. Ja, poliser som är drogberoende psykfall och nazister lät ju verkligen inget vidare. Nåväl, verkligheten bjuder ju förstås på en del knasigheter bland polistopparna, om än av annan sort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju vara en bra polis även om man pysslar med en viss sorts fuffens. Men ja, ganska ofta så överträffar ju verkligheten dikten.

   Radera
 6. Tack för smakbiten! Kände inte till författaren. Verkar lite otroligt att alla fyra fruar/flickvänner åkte på varsin blåtira...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte sett många bråk, men jag inbillar mig också att de flesta inte håller på i en halvtimme.

   Radera
 7. Tack för smakbiten, det låter inte riktigt som en bok för mig just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju överdoserat med mys och fluff så detta funkar bra nu 😁

   Radera
 8. jag tipsar gärna om denna och hennes andra bok till min dotter. Tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju hur många deckare som helst, om man vill läsa.

   Radera
 9. Tack för smakbiten och god fortsättning. Jag ska försöka läsa lite mer deckare i år, men kanske inte denna serie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju deckare som är mer än deckare.

   Radera
 10. kände inte till boken alls; varken författare eller titel. deckarna har fått stå tillbaka under de senaste åren. jag hinner inte med! ja tack, gärna ett bättre 2023. det känns som om en tappat tre år

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har knappt några minnen alls från de tre senaste åren. Förutom de där två omvälvande sakerna som har hänt.

   Radera