torsdag 26 januari 2023

Hett i hyllan #389

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Den nästsista boken jag plockade åt mig i bokhandeln på bokrean 2019.
Sara Paborns Blybröllop lockade mig redan första gången jag la märke till den.

Många är de som har läst den och om man ska döma efter betyget på Goodreads så är det också många som gillar den. Mycket. Jag tror att den har alla förutsättningar att passa mig. I alla fall vad gäller historien, sedan beror ju så mycket på hur den är skriven. Särskilt viktigt är nog det när det handlar om tragikomiska berättelser, som ju detta verkar vara. Egentligen är det obegripligt att den fortfarande är oläst, men nu finns i alla fall Sara Paborn på långa listan för framtida boktolvor.

Så här står det på baksidan:
Irene Hussvig är bibliotekarie i en småstad och gift med kabeldragaren Horst. Efter ett långt äktenskap fyllt med ständiga pikar och sarkasm, har Irene fått nog av sin man. Hon bestämmer sig för att göra sig av med honom för gott.

Med hjälp av en gammal kista med blytyngder som hon ärvt av sin mamma, påbörjar hon sin resa från tyst mus till amatörkemist med dödlig kunskap om gifter.

Måste någon alltid ge sig i ett äktenskap? Vems vilja drar det längsta strået? Vilka mått vidtar vi för att bevara oss själva i nära relationer? Och vilka medel används på vägen dit?
Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

11 kommentarer:

 1. Blybröllop har jag i min läslista. Men den är lång förstås …
  http://mosstanten.se/2023/01/26/hett-i-hyllan-189-sartre-ett-liv/

  SvaraRadera
 2. tyckte mycket om blyboken, min:
  https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2023/01/a-life-with-books-av-julian-barnes-hett.html

  SvaraRadera
 3. Den titeln minns jag i alla fall. https://lottensbokblogg.wordpress.com/2023/01/26/hett-i-hyllan-331/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var många som läste och gillade 🙂

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blybröllop är en bok jag känner igen, men vet inte om jag är intresserad av att läsa den.
   Min finns här
   https://mittbokintresse.blogspot.com/2023/01/hett-i-hyllan-vecka-4-2023.html

   Radera
  2. Jag tycker den låter annorlunda och spännande.

   Radera
 5. Blybröllop läste jag i en bokcirkel. Vi gillade den! https://bokdivisionen.se/2023/01/26/hett-i-hyllan-mer-an-en-kvinna/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har varit så nära, så många gånger, att jag har plockat fram den, men så har det alltid kommit något annat emellan.

   Radera