måndag 16 januari 2023

TV-serie: NOS4A2 #1 (2019)

Titel: NOS4A2
Originaltitel: NOS4A2
Genre: Skräck
Skapad av: Jami O'Brien, Joe Hill (bok)
TV-bolag: AMC
Skådespelare: Ashleigh Cummings, Ólafur Darri Ólafsson, Jahkara Smith, Zachary Quinto, Dalton Harrod
Premiär: 2021-01-02
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 10
Avsnittslängd: ca 40-56 min
Såg den på Amazon Prime Video december 2022-januari 2023





Handling
Unga Victoria upptäcker kraften att låsa upp portaler som hjälper henne finna förlorade objekt. När hon dyker djupare in i detta dolda universum möter hon många andra med samma övernaturliga kraft, bland andra den odödlige Charlie Manx som blir hennes ärkefiende.

Min kommentar
Eftersom Stephen King har varit min husgud i över 40 år så var det naturligt för mig att vilja stifta bekantskap även med hans son, Joe Hill. Det har varit ganska svårt, för hans böcker verkar inte alltid bli översatta. Endast tre av dem finns på svenska. NOS4AU är en av dem som inte finns. Jag har väntat och väntat och väntat, men nej. Alltså fick det bli TV-serien i stället. Inte också.

Av titeln så har jag gissat att det skulle handla om vampyrer. Något som jag vanligtvis inte gillar. Den sorten som är med här är en väldigt annorlunda sort och det funkar faktiskt. Kanske främst för att det inte finns något egentligt vampyrsplatter. Dessutom är serien full av referenser till både Joe Hills och Stephen Kings tidigare verk. Bara det ger extra poäng.

Det är oerhört svårt att gilla någon av karaktärerna, vilket givetvis inte är något krav. Mitt krav är att jag ska kunna relatera till dem och det kan jag. De är nämligen som folk är mest, med både bra och dåliga sidor. Minus magin då, för somliga. Vics föräldrar är nog en historia för sig själv. Jag vet inte vem jag tycker mest/minst om för den som är mest stöttande i allt har en del andra allvarliga fel. Hennes mamma är fullständigt sanslös, men oerhört trovärdig.

En fråga som dyker upp är om Zachary Quinto bara kan spela ond psykopat. För det kan han sannerligen. Han har varit med i annat jag sett också, men som jag inte minns vad han spelar för karaktär i så jag vet inte om han någonsin har spelat god. I alla fall, här är han så läskig, men samtidigt på något skruvat sätt artig och belevad. Vilket nästan gör det ännu värre. Ashleigh Cummings, com Vic, imponerar inte. Det är väldigt mycket överspel där. Inte heller Jahkara Smith, som Maggie, gör något positivt bestående intryck. Ólafur Darri Ólafsson, som Bing, däremot är riktigt bra. Jag tror verkligen på honom.

Det som händer i sista avsnittet (även näst sista, faktiskt) gillar jag inte alls. Jag blir nästan lite arg och tycker det är fruktansvärt onödigt. Samtidigt så är det precis sådant som ger ett högre betyg. Märkligt nog.

NOS4AU är både spännande, berörande och obehaglig på mer än ett sätt. De som har läst boken säger att boken är bättre (så klart) och att det är en del som skiljer dem åt. Jag vet ju inte så jag gillar detta.



TV Time har serien 8,52 i genomsnitt.
IMDb har serien 6,6 i genomsnitt (beräknat på 9 476 betyg).
Jag ger den 4,0.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar