torsdag 19 januari 2023

Hett i hyllan #388

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Ännu en oläst bok inköpt på bokrean 2019.
Tio över ett av Ann-Helén Laestadius blev jag nyfiken på första gången jag såg den.

Jag läser inte speciellt många ungdomsromaner, men det händer och de är oftast väldigt bra. Det brukar inte vara så mycket onödiga utvikningar i dem och det passar mig. Denna utspelar sig i Kiruna och bara det gör att den lockar. Kanske måste jag tänka om, men jag hoppas nog egentligen fortfarande att jag ska läsa den på plats i just Kiruna. Det är dock ganska långt dit och än så länge är ingen resa planerad. Tyvärr.

Så här står det på baksidan:
Maja kan inte sova. Hon vill, men hon kan inte. Varje natt ställer hon klockan på tio över ett. Vem ska annars väcka mamma, pappa och lillasyster när huset rasar ner i gruvhålet? Under sängen har hon en väska med ombyten, ficklampa och andra viktiga saker. Om de måste fly, hals över huvud. LKAB spränger under jord och Kiruna ska flytta. Familjen har fått en ny fin lägenhet, men det enda Maja vill är att bo kvar i sitt gamla hus. Hon litar inte på politikerna och bolagscheferna som säger att stan inte kan rasa. Hon hör ju mullret av sprängningarna på natten, hon känner ju hur marken skakar! Maja oroar sig för att bästisen Julia ska bli tvungen att flytta till Luleå och att Albin i parallellklassen ska bli kär i någon snygg handbollstjej. Men ingenting skrämmer henne lika mycket som gruvan.
Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

10 kommentarer:

  1. Säkert spännande och bra att det finns en ungdomsbok om situationen i Kiruna.
    http://mosstanten.se/2023/01/19/hett-i-hyllan-188-erik-johan-stagnelius-dikter/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har nog bara hört gott om den här boken.

      Radera
  2. Den är bra och skildrar sorgen över hur situationen är i Kiruna för en ung flicka.
    Mitt bidrag finns här
    https://mittbokintresse.blogspot.com/2023/01/hett-i-hyllan-vecka-3-2023.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla verkar vara överens om att den är bra.

      Radera
  3. Författaren kände jag till men inte boken. LÅter intressant. https://lottensbokblogg.wordpress.com/2023/01/19/hett-i-hyllan-330/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så du lyckades missa denna? Jag tyckte typ alla läste den när den kom.

      Radera
  4. Ja den där borde man ju ha läst för länge sedan!
    https://bokdivisionen.se/2023/01/19/hett-i-hyllan-osynliga-kvinnor/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så. Bot och bättring! 🙂

      Radera
  5. Svar
    1. Egentligen är jag säker på att jag också kommer att gilla den. När jag väl läser.

      Radera