måndag 13 november 2023

Film: Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet (2023)

Titel: Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet
Originaltitel: Love at first sight
Genre: Romantisk komedi
Regissör: Vanessa Caswill
Manus: Katie Lovejoy, Jennifer E Smith (bok)
Skådespelare: Haley Lu Richardson, Ben Hardy, Rob Delaney, Jameela Jamil, Tom Taylor
Utgivningsår: 2023
Produktionsland: Storbritannien, USA
Längd: 91 min
Serie: -
Såg den på Netflix 13 oktober 2023
Handling
Idag borde vara en av de värsta dagarna i tjugoåriga Hadley Sullivans liv. Efter att ha missat sitt flyg, med bara fyra minuter, är hon fast på JFK-flygplatsen och sen till sin fars andra bröllop, som äger rum i London och involverar en blivande styvmor som Hadley aldrig ens har träffat. Sedan träffar hon den perfekta pojken i flygplatsens stökiga miljö. Han heter Oliver, han är brittisk och han sitter på hennes rad. En lång natt på planet passerar på ett ögonblick och Hadley och Oliver tappar bort varandra i flygplatskaoset vid ankomsten. Kan ödet ingripa för att föra dem samman igen?

Min kommentar
Det höll på att gå illa med Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet. Utan att fråga om det var en film som jag ville se så valde sambon just den att titta på under flygning. Han vill ju så klart inte se om den direkt utan jag skulle försöka komma ihåg den för att se någon gång när sambon inte var hemma. Lägligt nog så inträffade det bara en vecka efter att vi hade kommit hem. För en gångs skull så blev jag glad över att sambon skulle på AW.

Romantiska komedier är ju ibland inte det, i alla fall så är det ovanligt med en bra kombination av de två. För ovanlighetens skull så är detta precis den typ av romantik som jag faller som en fura för. Den ödesbestämda. Den som trotsar allt. Både avstånd och tid. Egentligen så borde jag inte gilla det, men faktum är att jag har upplevt den själv, kan man nog säga. Och jag är så glad att jag berättade om det när det hände, för annars hade det faktiskt låtit som en efterkonstruktion. Jodå, det bor nog allt en liten, liten romantiker i mig. Långt därinne.

Jo, den är förutsägbar, men det är ju ändå det som gör att den kvalificerar sig som en romantisk komedi. Det är ju ett kriterium, på ett vis. Det stör mig i alla fall inte ett dugg. Huvudpersonerna är så charmiga och jag tror verkligen på dem. Och så är ju så svag för nördar, det gör ju sitt till. Här finns, som en bonus, två väldigt bra bakgrundshistorier. De känns trovärdiga. Jag gillar speciellt far-/dotterrelationen, hur den beskrivs. Ovanligt nog så tycker jag om alla, vilket inte händer särskilt ofta. Den där återkommande "ödesgudinnan", eller berättaren om man så vill, är en kul grej.

Det hade ju inte blivit någon lång film om de hade gjort rätt i första skedet. Normalt sett, när man ska byta nummer, är väl att man skickar ett SMS till den andra. Då har ju båda numret, lätt och smidigt. Jag har nog inga egentliga problem att tro att det kan gå så snabbt som en Atlantflygning, det kan till och med gå ännu snabbare. Det är inte kvantiteten (av tiden då) som gör det, utan kvalitén. Det kan ju förstås bli svårt med ett förhållande med en hel atlant emellan, men jag tror på dem. Det fanns ju också en naturlig anledning att bo på båda ställena.

Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet är så fin och den får mig att må riktigt bra. Trots att inte ett öga var torrt. Ingen sentimentalitet, åtminstone inte av den sockersöta sorten och det är ett stort plus. Jag kan helt klart tänka mig att se den igen. Högst troligt så gör jag det. När jag behöver något som får mig att må bra. Eller bättre än bra.Letterboxd hade den 3,1 i genomsnitt (beräknat på 60 857 betyg).
IMDb hade den 6,8 i genomsnitt (beräknat på 22k betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Ja, den var ju verkligen bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går ju uppenbarligen att göra bra romantiska komedier 🙂

      Radera