torsdag 30 november 2023

Hett i hyllan #433

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Ännu en födelsedagsbok från slutet av maj 2020.
Egentligen så är ju Neuromancer-trilogin av William Gibson tre böcker (Neuromancer, Count Zero och Mona Lisa Overdrive), men min upplaga är liksom alla tre i en.

Jag har hört väldigt mycket om åtminstone första delen, den som heter Neuromancer. Den utspelar sig i framtiden, eller det som var framtiden när boken gavs ut 1984. Nu är det dåtid för inofficiellt så utspelar den sig 2020. Tydligen är den också upphovet till genren cyberpunk. Allt jag vet om den tyder på att jag skulle gilla, jag menar datahackers, matriser och AI. Vad kan gå fel med det?

Så här står det på baksidan:
Neuromancer är en mörk berättelse som utspelar sig i en framtid inte allt för långt ifrån oss, inofficiellt brukar man säga att den utspelas år 2020. En framtid där multinationella företag och organiserad brottslighet har tagit över makten i samhället, miljöförstöringen har gått mycket längre än i dag och klyftorna mellan rika och fattiga är enormt stora. Här finns Matrisen, en cyberrymd som i mycket liknar Internet som det senare utvecklades. Datoriseringen av samhället har gått mycket långt och neuroimplantat, VR-världar och datahackers är vanliga.

En av dessa datahackers - "tangentbordscowboys" - är Henry Dorsett Case. Han brukade vara den bästa av dem alla. Men när han bestal sina arbetsgivare straffade de honom genom att se till att han aldrig mer skulle kunna logga in i Matrisen igen, något som för Case kändes värre än döden. Men så blir han kontaktad av en mystisk kvinna, Molly, eftersom hennes arbetsgivare behöver honom för ett uppdrag som går ut på att göra en körning på Matrisen och attackera en AI.
Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

8 kommentarer:

 1. Då kan man ju jämföra vad man vet om läget i vår tid. Låter lite spännande.
  http://mosstanten.se/2023/11/30/hett-i-hyllan-232-glasburen/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan ju vara både bra och dåligt att ha facit.

   Radera
 2. Jag har för mig att jag börjat på den någon gång, men att jag la bort den sen för det är ju inte riktigt min genre. Min hyllvärmare finns här https://boklysten.blogspot.com/2023/11/hett-i-hyllan-433-vecka-48.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste nog gilla genren för att orka ta sig igenom den.

   Radera
 3. Den tickar av allt jag gillar att läsa om också rätt bra. Så jag ska säga att jag har/har haft Neuromancer på min att läsa lista ett tag.
  Min finns här
  https://mittbokintresse.blogspot.com/2023/11/hett-i-hyllan-vecka-48-2023.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får nog flytta fram den i läskön och nu funderar jag lite över varför den inte kom med i min Boktolva nästa år 🤔

   Radera
 4. Helt okänd för mig. https://lottensbokblogg.wordpress.com/2023/11/30/hett-i-hyllan-373/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kanske inte riktigt din genre 😁

   Radera