söndag 5 november 2023

Smakebit på søndag: Vedergällning

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Jag har ju långhelg och det har känts väldigt bra. Speciellt som den har varit helt oplanerad så jag har kunnat göra vad som har fallit mig in. Till och med en långpromenad hanns med. Den hade visserligen varit finare att gå om solen hade lyst, men man får helt enkelt passa på när det inte regnar.

Jag läser andra delen i Östgötamorden, Vedergällning av Sebastian Avindell. Den känns oerhört aktuell, med gängkriminalitet och skjutningar. Serien utspelar sig i Linköping, där jag aldrig har varit, men trots mord och elände så vill jag gärna besöka den staden.

Min smakebit är från sida 172:
Flaggan utanför fönstren vajade på halv stång. Liv, Lars och Gunilla hade tysta sett på den direktsända presskonferensen på Livs dator, trots att den fysiskt hölls mindre än ett femtiotal meter ifrån dem på polishusets undervåning.
    I tystnad hade de slagit sig ned vid Livs skrivbord medan hon startat sändningen. En märkbart blek regionpolischef hade berättat om de två avlidna poliserna, redogjort för skadeskjutningen av gärningsmannen och att denne nu opererades akut för sina skador.

18 kommentarer:

 1. låter som en bra helg, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 2. Den här boken vill jag läsa snart. Och jag kan rekommendera att besöka Linköping, det är en fin stad. Finns bokhandlar också ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju läst så många böcker som utspelar sig i Linköping att det vore kul att se staden med egna ögon 🙂

   Radera
 3. Jag har läst Dubbelexponering, som ingår i den här serien. Jag var inte så förtjust i den, så den här boken hoppar jag över. Tack för smakbiten!

  PS. Däremot har jag läst Vedergällning av Robert Harris. Den var riktigt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Denna är betydligt bättre än Dubbelexponering, till och med korrekturläst 🙂

   Radera
 4. okänd bok för mig. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 5. Känner inte till den boken, men den låter väldigt aktuell. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket aktuell, även om brotten inte handlar om gängkriminalitet.

   Radera
 6. Tack för smakbiten! Låter väldigt aktuell.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att inte få med skjutningar när man skriver en nutidsdeckare.

   Radera
 7. Höstliga långpromenader är härliga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och det hade varit ännu härligare om solen hade varit framme, men det regnade i alla fall inte.

   Radera
 8. Jag passade också på med en promenad idag, men jag är så förkyld så det blev ingen långpromenad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är skönt att vara ute i friska luften när man är förkyld.

   Radera
 9. Jag pallar inte höra och än mindre läsa om skjutningar och gäng och mord. Försöker stänga ögon och öron för att inte bli alldeles beklämd. Bra för er som kan skilja på fantasi o verklighet, speciellt om man kanske kan lära sig något på köpet. däremot har jag läst faktaböcker i ämnet, för att försöka begripa. Lunabba är bäst. Tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag föredrar att läsa om dem i fiktion. I verkligheten så är det alldeles för otäckt och verkar vara helt omöjligt att skydda sig ifrån. Det hjälper liksom inte att undvika vissa områden.

   Radera