måndag 27 november 2023

Film: Plane (2023)

Titel: Plane
Originaltitel: Plane
Genre: Action
Regissör: Jean-François Richet
Manus: Charles Cumming, J P Davis
Skådespelare: Gerard Butler, Mike Colter, Yoson An, Tony Goldwyn, Evan Dane Taylor
Utgivningsår: 2023
Produktionsland: Storbritannien, USA
Längd: 107 min
Serie: -
Såg den på Amazon Prime Video 3 november 2023





Handling
Piloten Ray Torrance lyckas på ett heroiskt sätt landa ett svårt stormskadat flygplan på en avlägsen ö utanför Filippinerna. Snart inser de att de befinner sig i en laglös krigszon och de blir snabbt måltavla för hänsynslösa terrorister som vill ta planet och dess passagerare som gisslan. Det blir upp till Ray att lösa ytterligare en livsfarlig situation och föra passagerarna i säkerhet.

Min kommentar
Som vanligt så kändes det betungande att försöka hitta fredagsfilmen. Ända tills jag fick syn på Plane. Det är väl lika bra att klara av alla de där flygplansfilmerna när man vet att det är länge tills det är dags för en flygning igen.

Förmodligen så har jag nämnt det tidigare, men jag är allt lite svag för Gerard Butler. Visst har han varit med i sin beskärda del av dåliga filmer, men detta är helt klart inte en av dem. Denna är en gedigen action, väldigt rak och enkel. Utan en konstruerad komplicerad intrig. Faktum är att det känns lite som en 90-talsaction och det menar jag på ett bra sätt.

Några felaktiga beslut orsakar egentligen allt och är även anledningen till att det blir värre. Det hela börjar, så klart, med att bolaget vill spara pengar. Lite undrar jag om man verkligen skickar ett flygplan igenom ett oväder, men i övrigt är det inget här som är helt osannolikt. Bara oerhört korkat. Jag tycker det kommer trovärdiga reaktioner från passagerarna. Dessvärre så tror jag att samtliga dessa människotyper brukar finnas representerade.

Det enda jag egentligen har att klaga på är att Gerard Butler borde ha tryckt på mer med sin skotska accent. Den kommer och går genom hela filmen. Det finns en del roliga kommentarer och de är på precis rätt nivå. Jag gillar killen som flygbolaget kallar in för att lösa problemet. Han är handfast och lösningsorienterad. Vilket är mer än man kan säga om de andra på huvudkontoret.

Med Plane så är Gerard Butler tillbaka. Skulle jag vilja ropa. Det som händer på planet är det som är läskigast, för mig. När de skjuter ihjäl varandra på marken så bekommer det mig inte. I alla fall inte lika mycket. Eventuellt kan det vara så att filmen blir extra bra eftersom det är ett flygplan med. Flygplan är, per definition, läskiga.



Letterboxd hade den 2,9 i genomsnitt (beräknat på 58 470 betyg).
IMDb hade den 6,5 i genomsnitt (beräknat på 69k betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar