fredag 17 november 2023

Fullbordad utmaning 2023:2

Detta är en sådan bra utmaning och förhållandevis enkel att det faktiskt är trettonde året som jag kör den. Den startade hos enligt O och går ut på att läsa tolv nya författare under året och det är en utmaning som passar mig jättebra, eftersom jag oftast läser betydligt fler. Det brukar alltså inte vara någon utmaning i egentlig mening.

Målet, vartenda år, är att få ihop en så bra blandning av genrer som möjligt. Allra mest nöjd blir jag om jag kan hitta böcker som jag normalt inte brukar läsa. Det är inte alltid lätt att få till, eftersom jag ju köper böcker av en typ som jag oftast läser. Ibland hör jag dock så mycket om någon bok så att jag måste köpa den, även om det inte är min vanliga genre. I år blev det några sådana, plus några science fiction, en mycket eftersatt favoritgenre.

Betygsmässigt blev det oerhört stor spridning, med lägsta betyget 2 och det högsta 5. Flest hamnade, förvånansvärt nog, så högt som 4. Författare som jag med all säkerhet vill läsa mer av är trots detta endast tre stycken (Hugh Howey, S A Cosby, Blake Crouch). Ytterligare en vet jag att jag kommer att läsa minst en bok till av (Sebastian Avindell) och ett par som jag kan tänka mig, om det dyker upp något intressant (Susan Abulhawa, Emily St John Mandel, Eowyn Ivey, Chimamanda Ngozi Adichie).

Naturligtvis så finns det även besvikelser, märkligt vore det ju annars, och egentligen är det nog bara en som jag spontant känner att jag inte vill läsa något mer av (Joyce Carol Oates), men det är faktiskt inte helt otänkbart. Jag har hört att hon är synnerligen ojämn (eller att hon helt enkelt skriver många olika typer av böcker). De andra författarna (Siri Pettersen, Maria Ahlqvist Ruokolahti, Ellen G Simensen) är inte heller otänkbara i framtida läslistor, men det är inget jag kommer att prioritera.

Betygen blev en 5:a, en 4,5:a, fem 4:or, två 3,5:or, två 3:or och en 2:a, vilket ger ett genomsnitt på smått fantastiska 3,71. Trenden med att genomsnittet sjunker varje år är därmed brutet (3,33 för 2022, 3,41 för 2021, 3,62 för 2020 och 3,71 för 2019). Fullpoängare är definitivt inte vanligt bland mina Boktolvor, detta är bara fjärde gången det händer.

Betyg 5

Betyg 4,5

Betyg 4

Betyg 3,5

Betyg 3

Betyg 2

2 kommentarer:

  1. Imponerande! Jag kör ju en variant numera ;-) Morgon i Jenin ska jag läsa. Snart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den har ju blivit mer aktuell nu, kan man säga.

      Radera