måndag 22 april 2024

Film: Missing (2023)

Titel: Missing
Originaltitel: Missing
Genre: Thriller
Regissör: Nicholas D Johnson, Will Merrick
Manus: Will Merrick, Nicholas D Johnson, Sev Ohanian
Skådespelare: Storm Reid, Nia Long, Amy Landecker, Ken Leung, Joaquim de Almeida
Utgivningsår: 2023
Produktionsland: USA
Längd: 110 min
Serie: -
Såg den på Amazon Prime Video 22 mars 2024
Handling
Junes mamma försvinner under en semester i Colombia med sin nye pojkvän. Eftersom June befinner sig tusentals mil bort i Los Angeles, använder hon sig av den senaste tekniken för att försöka hitta sin mamma innan det är för sent. Ju djupare hon gräver, desto fler frågor väcks. När June upptäcker hemligheter om sin mamma, inser hon att hon aldrig riktigt känt henne.

Min kommentar
Vi valde ju mellan två filmer förra fredagen och då tänker kanske vän av ordning att det den här fredagen måste bli den andra filmen. Men nej. Jag orkade helt enkelt inte med någon mer (medioker) komedi. Jag villhövde spänning. Efter mycket letande och ratande av filmer så föll valet på Missing.

Nya genrer poppar upp som svampar i skogen och den här filmen är ännu en. Som jag aldrig hört talas om innan. Det här är en screenlife-film. Allt som händer händer på en skärm av något slag. Då kan man ju undra hur spännande det kan bli. Mycket spännande, visar det sig.

I början blir jag nästan skogstokig på alla otroligt röriga, otroligt snabba klipp. Jag har inte en chans att se vad det handlar om. Innan jag ens har hittat var jag ska titta så är klippet borta. Att hinna läsa är inte ens att tänka på. Ibland går det lite lugnare till, så man hinner med, men ofta blir det så där snabbt. Kanske är det bara jag som vill/måste se precis allting, andra kanske inte ens märker det.

Av naturliga skäl så är det ju väldigt mycket teknik här och det är alltid kul. All den här övervakningen skrämmer mig på riktigt och jag saknar faktiskt tiden när man inte alltid var nåbar. Men, utan allt det så skulle ju händelserna i den här filmen vara omöjliga. Kanske är det inte så här lätt, men lätt är det ju att spåra folk.

Twisterna står som spön i backen och allt det är mycket snyggt gjort. Till en början anar man ingenting. Den sista twisten är dock väldigt väntad. Många små detaljer höjer trovärdigheten, trots att de strängt inte har med intrigen att göra. Som CAPTCHA-bilden där man inte är helt säker på exakt vilka rutor som egentligen innehåller en buss. Det händer mig jämt. När filmen är slut sitter jag ändå där med en del funderingar. Hur blev Ken inblandad? Varför alla dessa iscensatta turer? I vilken ordning skedde allt? Vem hittade egentligen vem? Men framför allt, vem hade satt så dåliga betyg på Javi? Han var ju guld!

Det är verkligen inte ofta som det funkar med så många rejäla vändningar, men Missing lyckas oväntat bra med det. Vissa saker ska man kanske inte titta så nära på, då håller inte logiken, men det är både spännande och underhållande.


Letterboxd hade den 3,5 i genomsnitt (beräknat på 184 298 betyg).
IMDb hade den 7,1 i genomsnitt (beräknat på 58K betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkigTrovärdig
KlurigFörutsägbarMystisk
BerörandeOsannolikUnderhållande
Snyggt fotoRoligLångsam
RomantiskFör långFartfylld
SorgligFör kortLäskig

2 kommentarer:

  1. Låter spännande! Det enda är det där med de snabba klippen, sånt brukar vi tycka är jobbigt. Kanske ett ålderstecken för vår del ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har alltid ogillat de där snabba klippen, redan för trettio år sedan, när MTV införde dem (tycker jag och jag kallar dem MTV-klipp). I den här filmen blir det nog bara jobbigt om man har ett behov av att se/läsa/förstå allt 😁

      Radera