måndag 1 april 2024

Film: Troll (2022)

Titel: Troll
Originaltitel: Troll
Genre: Äventyr
Regissör: Roar Uthaug
Manus: Roar Uthaug, Espen Aukan
Skådespelare: Ine Marie Wilmann, Kim Falck, Mads Sjøgård Pettersen, Gard B Eidsvold, Karoline Viktoria Sletteng Garvang
Utgivningsår: 2022
Produktionsland: Norge
Längd: 103 min
Serie: -
Såg den på Netflix 1 mars 2024




Handling
Djupt inne i berget Dovre, Norge, vaknar något gigantiskt efter att ha varit instängt i tusen år. Varelsen förstör allt i sin väg och närmar sig snabbt Norges huvudstad, med stadsbor som kämpar för att stoppa något de trodde bara fanns i folktron.

Min kommentar
Nu var det ett bra tag sedan Troll dök upp på Netflix och från början så var jag tveksam till om jag ville se den. Det var inte alltför positiva tongångar om den. Förra året, tror jag att det var, pratade jag med en kollega som hade sett den och han gillade den. Så jag la till den på listan. Nu var det äntligen dags att se den.

Hur många gånger jag har sett den här typen av film är oklart, ett otal gånger är det i alla fall. Om det är bra gjort så är det alltid underhållande, trots att man vet hur det ska gå. Det är svårt att låta bli att jämföra Troll med Avgrunden, som vi såg veckan innan. I alla avseenden går Troll segrande ur den striden.

Filmen är lite av en illustration av talesättet att bara för att man är paranoid så betyder inte det att man inte är förföljd. Här är det dock en man som betraktas som galen. För att han tror på troll. Han är också en del av familjekonflikten, som naturligtvis finns även här. Den finns emellertid bara i bakgrunden och får inget egentligt fokus alls. Precis som det ska vara. Tråkigt nog så klarar sig inte ens norrmännen från att göra det lite amerikanskt, men det är bara en enda scen som blir lite för mycket.

Det finns en del underligheter, men ingen av dem är värre än att det skulle kunna fungera. Eventuellt. En av de trovärdiga bitarna är att både politiker och militärer är ganska korkade. Statsministerns rådgivare Andreas, Sigrid och kapten Kris undantagna.

Allt, inklusive troll, är snyggt gjort. Det ser väldigt bra ut alltihop, men inte skulle väl en norrman kalla en liten grushög för berg ... Skådespeleriet känns också bra, alla är trovärdiga. Jag trodde att jag inte hade sett någon av dem i något tidigare, men kapten Kris har varit med i Hjem till jul och pappa Tobias i Beforeigners.

Slutet är faktiskt sorgligt, jag blir i alla fall lite ledsen. Slut-slutet (i eftertexterna) däremot är ologiskt. Det görs en väldigt stor grej av att trollet som löper amok [spoiler]var det enda som lämnades kvar, då för flera hundra år sedan, och att det var ensamt om att luras in i Dovrefjell för att begravas där.[/spoiler]

Troll är mycket bättre än jag trodde. Det blev nästan en fyra i betyg, men ett kriterium för det är att jag vill se filmen igen och det vet jag inte om jag vill när det gäller denna. Jag kan nog tänka mig det.


Letterboxd hade den 2,5 i genomsnitt (beräknat på 43 397 betyg).
IMDb hade den 5,8 i genomsnitt (beräknat på 49k betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkigTrovärdig
KlurigFörutsägbarMystisk
BerörandeOsannolikUnderhållande
Snyggt fotoRoligLångsam
RomantiskFör långFartfylld
SorgligFör kortLäskig

2 kommentarer: