måndag 29 juli 2024

Film: 57 seconds (2023)

Titel: 57 seconds
Originaltitel: 57 seconds
Genre: Science fiction
Regissör: Rust Cundieff
Manus: Macon Blair, Rusty Cundieff, E C Tubb
Skådespelare: Josh Hutcherson, Morgan Freeman, Greg Germann, Lovie Simone, Sammi Rotibi
Utgivningsår: 2023
Produktionsland: USA
Längd: 95 min
Serie: -
Såg den på Amazon Prime Video 5 juli 2024





Handling
Bloggaren Franklin Fausti förhindrar en attack mot Anton Burrell, en visionär teknikguru, under ett event för att presentera nya hälsoinnovationer. Franlin hittar sedan en ring på scenen, som Burrell tappade, och upptäcker att den ger dess bärare möjligheten att resa tillbaka 57 sekunder i det förflutna. Med ringens hjälp tänker sig Franlin att han ska kunna hämnas på det läkemedelsföretag som var ansvarigt för hans systers död. Och för att göra sitt eget liv bättre.

Min kommentar
Den här fredagen blev det ont om tid, av olika anledningar, och det var väl egentligen så att vi inte hann med någon film. Men jag valde den kortaste jag hittade, som var 57 seconds (nej, den är inte 57 sekunder lång) och det passade ju bra med tanke på att vi ville se något som inte var svenskt, komedi eller drama.

Föga förvånande så är det ganska mycket som inte hänger ihop, men eftersom filmen handlar om tidsresor (visserligen korta, men ändå) så det hör ju till på något sätt. Värre är det då med Burrells idé om att kunna gå tillbaka 57 sekunder för att ändra på saker. Hela konceptet är så fel på så många olika nivåer.

Franklin ska tydligen vara en rättskaffens person, han ska väl i alla fall ge sken av att vara det. Men det första han tänker på att använda ringen till motsäger det. Högt och tydligt. Det han gör är både omoraliskt och oetiskt. För att inte tala om djupt kränkande. Och då har jag inte ens gått in på vad han gör på kasinot. Hela filmen igenom fortsätter han att fatta de mest korkade beslut. Han är åtminstone konsekvent.

För mig, som alltid har gillat Morgan Freeman, så är det sorgligt att se honom i en sådan här obetydlig roll/film. Hoppas han fick bra betalt i alla fall. Och Josh Hutcherson, har han alltid varit en så dålig skådis? Eller är det så att det märks först nu, när han har en huvudroll? Faktum är att ingen egentligen är speciellt bra i den här filmen. De är allihop överdrivna och övertydliga. Det kan ju förstås bero på manuset också ...

Den stora frågan, som man sitter kvar med när filmen är slut, rör egentligen inte själva handlingen. Utan om vem är den där människan klädd i svart, med blinkande lampor i ansiktet, som följer Burrell överallt? Ingen verkar bry sig om eller ifrågasätta hans närvaro. Så märklig.

Det är knappt att 57 seconds innehåller en intressant idé, de gör dessutom inget alls med den. Det är lite som att de har gjort en komedi, men helt glömt bort att göra den rolig. Den får mig mest att må dåligt.


Letterboxd hade den 2,4 i genomsnitt (beräknat på 7 926 betyg).
IMDb hade den 5,4 i genomsnitt (beräknat på 8,9K betyg).
Jag ger den 2,5.
Filmen är
SpännandeTråkigTrovärdig
KlurigFörutsägbarMystisk
BerörandeOsannolikUnderhållande
Snyggt fotoRoligLångsam
RomantiskFör långFartfylld
SorgligFör kortLäskig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar