tisdag 30 juli 2024

Kommande böcker augusti 2024

Många intressanta böcker i augusti. Inte färre än fyra måste-ha-böcker och en faslig massa som jag vill läsa. Ganska många fick inte vara med, på grund av mina tokiga "regler" om att inte ta med författare vars böcker jag har varit nyfiken på länge, men ännu inte läst något av. Det fanns x antal av den sorten.

Första lögnen vinner av Ashley Elston
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 348
Utgivningsdatum: 2024-08-16
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Evie Porter har allt en kvinna kan önska sig: en omtänksam pojkvän, ett hus med trädgård och en grupp framgångsrika vänner. Den enda haken: Evie Porter existerar inte.

Identiteten kommer först. När hon har fått ett namn och en plats av sin mystiska chef lär hon sig allt som finns att veta om staden och dess invånare. Sedan målet: Ryan Sumner. Men det här uppdraget blir annorlunda. Ryan tar sig in under huden på henne, och hon börjar drömma om ett annat slags liv. Hon får bara inte begå några misstag.

Men när en kvinna med ett namn hon känner till allt för väl plötsligt promenerar in i den lilla staden ställs allt på sin spets. Evie Porter måste ligga ett steg före sitt förflutna i en dödlig katt och råtta-lek. Vem är den bästa bedragaren?


Denna låter som att den kan vara riktigt spännande!



Natthuset av Jo Nesbø
Genre: Skräck
Serie: -
Antal sidor: 247
Utgivningsdatum: 2024-08-21
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Efter att hans föräldrar omkommit i en husbrand skickas 14-årige Richard till sina släktingar i den avlägsna hålan Ballantyne. Men allt är inte vad det verkar vara i staden: Richard betraktas som utböling och när klasskamraten Tom försvinner får Richard skulden. Den enda som tror på honom är Karen, klassens populäraste tjej. Hon får Richard att spåra det telefonnummer som Tom ringde, innan han försvann, till ett övergivet hus i Spegelskogen.

Har Nesbø skrivit skräck? Vill ha!



Gravglänta av Mattias Edvardsson
Genre: Kriminalroman
Serie: Brottsplats Söderslätt (1)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2024-08-26
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
En sen eftermiddag i maj 1989 försvinner åttaåriga Robin spårlöst när han leker kurragömma i skogen. Hans lekkamrater pekar snabbt ut en förövare, men den unga polisassistenten Gunni Hilding, som kastats in i utredningen av en tillfällighet, misstänker att de är på fel spår. Fem år senare, under den heta VM-sommaren 1994, blir en turistande pojke bortrövad från campingen i det idylliska Beddingestrand. Gunni ser genast likheter med Robinfallet och hoppas att äntligen kunna avslöja sanningen. Men om hon har rätt innebär det att en mycket farlig man går fri på Söderslätt.

Inga förklaringar behövs!



Fristaden av Lena Sundström & Jens Mikkelsen
Genre: Kriminalroman
Serie: Kirseberg (1)
Antal sidor: 441
Utgivningsdatum: 2024-08-26
Förlag: Norstedts

Från Bokus
När Malmöprofilen Rebecca Rönn hittas död leder spåren till en grupp papperslösa. Polisen är övertygad om att det handlar om ett rånmord och snart jagas två unga män. På morgontidningen Dagbladet upptäcker reportern Sven att Rebecca Rönn visste något som kan ha kostat henne livet. Men fallet anses vara uppklarat, och Sven blir alltmer ensam i sökandet efter svar.

Utrikeskorrespondenten Anne har vigt sitt liv åt karriären. När hon strax före sin femtioårsdag blir lämnad av sin man, ifrågasätter hon alla sina tidigare livsval. I hopp om att återknyta kontakten med dottern i Skåne får hon ett infall och köper en rivningskåk på Kirseberg i Malmö. På ett närlivs stöter hon ihop med Sven, ungdomskärleken hon inte har sett på tjugofem år. Snart uppslukas även Anne i gåtan Rebecca Rönn. En jakt på sanningen som tar dem djupt in under tågspåren och högt upp i Turning Torso.


Först tänkte jag inte ta med denna, men sedan läste jag ... Kirseberg (som jag åker förbi varje dag när tag åker till jobbet), Turning Torso (som ligget ett stenkast från jobbet). Malmö alltså. Då blir jag ju nyfiken.



Konstiga Sally Diamond av Liz Nugent
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2024-08-30
Förlag: Lavender Lit

Från Bokus
Sally Diamond kan inte begripa varför det hon gjorde var så konstigt. Hon gjorde bara det som hennes far bett henne att göra - att slänga ut honom med soporna när han dog. Nu står hon plötsligt i centrum för allas intresse, och det handlar inte bara om blodtörstiga journalister och bekymrade poliser, utan också om en hotfull skugga från en barndom hon inte minns.

Samtidigt som Sally tvingas ta uti med sitt mörka förflutna tar hon för första gången klivet ut i den verkliga världen, träffar nya vänner och lär sig att folk inte alltid menar vad de säger. Men vem är mannen som iakttar Sally, och varför kallar han henne Mary?


Jag har läst en annan bok av henne och då skrev jag att jag skulle hålla utkik efter fler böcker. Så det gör jag.



Gräshoppans år av Terry Hayes
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 764
Utgivningsdatum: 2024-08-13
Förlag: Bazar Förlag

Från Bokus
Kane är spion för CIA och har en enda uppgift: att ta sig in, göra vad som krävs och sedan ta sig ut igen - till vilket pris som helst. Han vet när han måste fly, när han måste gömma sig - och när han måste skjuta.

Men på vissa platser gäller inte de vanliga reglerna. Vissa platser är alltför farliga, även för en man med Kanes erfarenhet. Området där Pakistans, Irans och Afghanistans gränser möts är en sådan plats - en plats där våld är det enda sättet att överleva.

Kane reser dit för att frita en man med information av yttersta vikt för Västerlandets säkerhet - men istället möter han en motståndare som vill förgöra världen.


Hans förra bok var väldigt bra. Jag har väntat nästan tio år på nästa.



Splittring av Sharon Bolton
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 376
Utgivningsdatum: 2024-08-16
Förlag: Modernista

Från Bokus
Sydgeorgien, nära Antarktis. Felicity Lloyd är medlem i ett forskningsteam på den ensligt belägna ön. Det är ett vackert och samtidigt dödligt landskap med sina glaciärer, stormiga hav och farliga smältvattnen.

När säsongens sista kryssningsskepp anländer är Felicitys nerver på helspänn: Hon är rädd att hon trots allt inte lyckats fly tillräckligt långt från sin exmake Freddy - nyligen frisläppt efter ett långt fängelsestraff för mord - och har gjort upp desperata planer på hur hon ska kunna undkomma om han befinner sig på fartyget.

Cambridge, England, nio månader tidigare. Felicity har en akademisk tjänst på universitetet och hoppas kunna få ett jobb som ska ta henne så långt hemifrån som det bara går. Hon är i ett skört skick: Hon har perioder av minnesförlust, känner sig förföljd och gör egendomliga anteckningar i sin dagbok.

Joe Grant är Felicitys terapeut i Cambridge. Han har själv precis varit med om ett traumatiskt överfall, och blir allt mer involverad i Felicitys situation under de kommande månaderna - till den grad att han till sist inte ser någon annan möjlighet än att resa till Antarktis ...


Sharon Bolton återfinns på min auto-buy-lista.



Nådastolen av M W Craven
Genre: Kriminalroman
Serie: Washington Poe (6)
Antal sidor: 384
Utgivningsdatum: 2024-08-20
Förlag: Modernista

Från Bokus
Washington Poe ställs inför ett makabert fall när en man hittas död på en kyrkogård, gömd under en kista i en grav. Kråkor och andra asätare har gett sig på kroppen, och de svarta fåglarna kommer att hemsöka Poe i hans mardrömmar.

Mordoffret, Cornelius Green, har bundits vid ett träd och stenats till döds. På hans kropp hittas också en tatuering med en kod som är så besynnerlig att inte ens landets främsta dataexpert, Tilly Bradshaw, vet hur hon ska knäcka den.

Utredningen avslöjar en koppling till det religiösa samfund som Green varit ledare för. När en annan man som också varit aktiv i rörelsen tar sitt liv och efterlämnar ett brev med orden »det är dags att sätta sig i nådastolen« förstår Poe att han kommit farligt nära det allra heligaste. Men de inblandade tycks hellre gå i döden än berätta vad de fått utstå i Guds namn.


Det här är en så bra serie att jag faktiskt ligger i fas så denna är ett måste.



Skuggvarg av Frida Skybäck
Genre: Kriminalroman
Serie: Fredrika Storm (3)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2024-08-21
Förlag: Bokförlaget Polaris

Från Bokus
En tryckande het försommarkväll försvinner en ung studentska från en fest anordnad av ett framgångsrikt techbolag som startats av två tidigare studenter vid Lunds tekniska högskola. Den karismatiska VD:n Martin Zenberg hävdar att varken han eller bolaget har någon koppling till den försvunna kvinnan, men alla köper inte hans förklaringar och snart kokar Lund av upprörda känslor.

Polisutredarna Fredrika Storm och Henry Calment får i uppgift att ta reda på vad som hänt och upptäcker att fallet påminner om mordet på en annan kvinnlig student som dödades sju år tidigare. En av hennes klasskamrater dömdes för dådet, men det är någonting med utredningen som inte riktigt stämmer. Vad har egentligen hänt med de två kvinnorna och vad är det för mörk hemlighet som döljer sig på det anrika universitetet?


Jag ligger lite efter i läsningen av hennes böcker, men nu är det snart dags att ta tag i den här serien.



Mitt liv som död av Håkan Mattsson
Genre: Thriller
Serie: Livet och döden (3)
Antal sidor: 272
Utgivningsdatum: 2024-08-21
Förlag: Modernista

Från Bokus
Just som Mathias tror att lugnet till sist infunnit sig dyker det upp nya hot från den mystiska stiftelsen ute på Lidingö. Hans vuxna dotter Hannah är fast besluten att avslöja vad som i åratal pågått på Institutet, handlingar vars konsekvenser skördat så många offer. Men Mathias tvekar. Ska han verkligen fortsätta gräva i mysteriet? Är han beredd att riskera sin egen familjs säkerhet för att få fram sanningen? Men så försvinner Hannah plötsligt efter ett tv-framträdande hos Malou och han har inte längre något val.

Återigen utmanas Mathias världsbild och tvingar honom att konfrontera sin uppfattning om livet och döden. Och när historien stegvis nystas upp närmar sig en sista överraskning - något som inget har kunnat förbereda Mathias på.


Jag blev lite besviken på förra delen, men jag vill hemskt gärna veta hur det slutar.



Hembiträdets hemlighet av Freida McFadden
Genre: Thriller
Serie: Hembiträdet (2)
Antal sidor: 352
Utgivningsdatum: 2024-08-23
Förlag: Modernista

Från Bokus
Millie har svårt att hitta en arbetsgivare som inte ställer för många frågor om hennes förflutna. Mirakulöst nog får hon ett perfekt jobb hos familjen Garrick som går ut på att städa deras påkostade takvåning med utsikt över hela staden och att förbereda exklusiva måltider i ett skinande blankt kök.

Men något känns fel. Millie har aldrig sett en skymt av mrs Garrick och från det låsta gästrummet hörs dämpad gråt. På fruns nattlinnen som lämnats i tvätten upptäcker Millie blodfläckar, och hon bestämmer sig för att knacka på. Men när dörren till det dolda gästrummet öppnas möts hon av en syn som förändrar allt.

Millie ställs inför ett dilemma. Hur ska hon kunna skydda mrs Garrick utan att röja sina egna hemligheter? Och hur långt är Millie beredd att gå för att Douglas Garrick ska få betala för det han gjort?


Jag har precis läst första delen.



Tondövas riksförbund av Kristin Emilsson
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 356
Utgivningsdatum: 2024-08-14
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
När Magda Englunds son flyttar hemifrån känner hon sig för första gången ensam. Jobbet som gymnasielärare går på automatik och de gamla vännerna har sällan tid att umgås.

I ett försök att mota bort ensamheten väcker Magda liv i en bortglömd ungdomsdröm - att sätta upp en musikalföreställning. Tillsammans med Joakim, skolans hemlighetsfulla musiklärare, bildar hon amatörteatergruppen Tondövas riksförbund - ett brokigt gäng tilltufsade själar som vid en första anblick inte tycks ha någonting gemensamt. Men under repetitionerna finner de ett sammanhang och oväntade vänskaper växer fram.

Premiären närmar sig. Men när gruppen får en ny medlem ställs allt på ända och gamla sår rivs upp. Klarar Magda att möta sitt förflutna - eller kommer hon att tvingas göra sina nya vänner besvikna?


Jag har läst ett par böcker av henne som jag har gillat.

6 kommentarer:

  1. Jag hade också verkligen sett fram emot Terry Hayes bok och den var suoerbra! Tips: sluta läs efter 500 sidor, då har du en toppenbok. De där sista 60 sidorna eller så kan du läsa vid ett senare tillfälle när lyckan över den jättebra spionboken har lagt sig lite och du är mer redo för ett skumt slut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är kanske onödigt lång, det är ju sällan egentligen som så många ord behövs. Skumma slut kan ibland vara något jag uppskattar.

      Radera
  2. Jag känner igen de flesta här men som du skrev hos mig blev det ändå bara fyra gemensamma. Men flera av de övriga funderade jag ändå på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker det var ovanligt många fortsättningar på serier/författare jag följer nu i augusti. Några av dem köper jag nog. Har ju ett presentkort som bränner lite 😁

      Radera
  3. Här var det en del jag vill läsa. Men konstigt att Boltons bok från 2020 kommer först nu, en del av hennes nyare har ju kommit tidigare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland begriper jag mig inte på utgivningen av böcker.

      Radera