måndag 29 juli 2024

TV-serie: Malpractice #1 (2023)

Titel: Malpractice
Originaltitel: Malpractice
Genre: Kriminaldrama
Skapad av: Blake Coruch (bok)
TV-bolag: ITV
Skådespelare: Helen Behan, Jordan Kouamé, Niamh Algar, Scott Chambers, Priyanka Patel
Premiär: 2023-04-24
Produktionsland: Storbritannien
Antal avsnitt: 5
Avsnittslängd: ca 47 min
Såg den på SVT Play juli 2024





Handling
Lucinda Edwards är en erfaren, duktig och hårdhudad akutläkare. Under ett mardrömsskift på akuten kommer det samtidigt in en kvinna som överdoserat opioider och en skottskadad person. Båda behöver omedelbar vård, men hon kan bara ägna sig åt en av dem och lämnar över vården av den andra patienten till en AT-läkare. När en av patienterna dör hamnar ärendet hos ansvarsnämnden.

Min kommentar
Trots att jag har många serier på min lista så är jag alltid på jakt efter nya. Enligt O skrev om Malpractice, som jag tyckte lät väldigt bra. Speciellt som den verkade vara mer av typen miniserie, än en serie med många säsonger.

Britterna kan verkligen det här med att göra bra TV, eller i alla fall TV som passar mig. Det blir inte så bombastiskt som det amerikanska, utan här är mer vanliga människor. Jag tycker att mycket av fokuset ligger på det moraliska. Vad är rätt? Vad är fel? Det är inte alltid så enkelt som svart eller vitt och det kommer verkligen fram i den här serien och jag gillar det.

Lucinda Edwards är inte alltid så lätt att tycka om, men ju mer av hennes bakgrund jag får veta, desto mer empati känner jag för henne. Det är väldigt fängslande att se när hon gräver sitt hål djupare och djupare. Ofta har jag ingen aning om vad jag ska tycka om henne och det gör mig otroligt förvirrad. Jag får verkligen tänka efter.

Min puls stiger ganska rejält under ... ja, det är väl något slags förhör? Ediths far gör mig så upprörd. Så klart hade det varit bättre, för honom, om den andra patienten hade dött i stället. Men det är ju inte så det fungerar. Det bästa hade ju varit om Lucinda hade kunnat klona sig. Eller om hon inte hade varit ensam. Plötsligt blir jag så glad över att mina beslut inte gäller liv eller död.

Rent generellt så har jag inga problem att tro att det kan gå till så här. Världen är full av människor som bara vill roffa åt sig. Däremot så vet jag inte riktigt vad jag ska tro om ansvarsnämnden. Jag känner väl inte riktigt till deras befogenheter, men kan de verkligen kräva ut telefonlistor.

Malpractice kombinerar två av mina favoritgenrer, sjukhusserie och (typ) deckare och gör det med den äran. Det gläder mig att det tydligen ska komma en andra säsong, men de ska då inte handla om Lucinda Edwards. Det är ansvarsnämnden som är kittet.



Trakt.tv har serien 3,4 i genomsnitt (beräknat på 81 betyg).
IMDb har serien 7,1 i genomsnitt (beräknat på 2,3k betyg).
Jag ger den 4,5.
Serien är
SpännandeTråkigTrovärdig
KlurigFörutsägbarMystisk
BerörandeOsannolikUnderhållande
Snyggt fotoRoligLångsam
RomantiskFör långFartfylld
SorgligFör kortLäskig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar