måndag 22 juli 2024

Film: Tack och förlåt (2023)

Titel: Tack och förlåt
Originaltitel: Tack och förlåt
Genre: Drama
Regissör: Lisa Aschan
Manus: Marie Østerbye
Skådespelare: Sanna Sundqvist, Charlotta Björck, Ia Langhammer, Peshang Rad, Ville Virtanen
Utgivningsår: 2023
Produktionsland: Sverige
Längd: 91 min
Serie: -
Såg den på Netflix 29 juni 2024





Handling
Sara lever i den perfekta kärnfamiljen med Daniél, deras lille son, Eliot och snart ett andra barn på väg. Men hennes liv vänds upp och ner och den höggravida Sara blir plötsligt ensam. Räddningen dyker snart upp från ett helt oväntat håll, när Saras, sedan länge förlorade storasyster Linda, en självutplånande och konflikträdd, men godhjärtad, kvinna med en stor hund försöker ta upp kontakten igen.

Min kommentar
Eftersom vi var bortresta över midsommar så bestämde vi att vi skulle fira, enligt vår tradition, lördagen efter att vi kommit hem igen. En del av traditionen består av att se en svensk film. Det var rena turen att jag hade en på lager, så det fick helt enkelt bli Tack och förlåt.

En film om familjen. Att den finns där, oavsett hur lång tid som har gått och vad som har hänt. Om hur viktigt det är att reda ut saker, säga tack och förlåt, innan det är för sent. En väldigt fin historia.

Möjligen så är det lite oklart vad som hänt så att systrarna bröt med varandra. Eller nej, jag förstår vad som hände. Jag tycker bara att det inte var någon giltig anledning. Det ska väldigt mycket till för att bryta med ett syskon.

Humorn är lågmäld och fin. Den finns där hela tiden, på ett lite subtilt sätt. Ofta som ett fniss, nästan ännu oftare bara som en bubblande känsla. Ibland som ett högt skratt. Ganska osvensk egentligen, när det handlar om film.

Charlotta Björck, som jag inte ens visste vem det var innan hon var med i Bäst i test, gör en vansinnigt bra insats. Det gör även Sanna Sundqvist. Jag tycker deras samspel är fantastiskt. Som att de faktiskt var systrar. Så typisk och äkta syskonkärlek. Båda systrarna hade valt ... inte så bra män. Eventuellt berodde det på att deras far inte var en speciellt bra manlig förebild. Men den där Jasse, han tar priset. Vilken jättebebis.

Svärmor är ett kapitel för sig. Så otroligt irriterade. Som en mygga som hela tiden surrar vid örat. Hon brydde sig inte ett dugg om vad Sara ville. Och hon såg nog detta som en tävling i vem som sörjde mest. Psykolog som hon var, som hon gärna påpekade i tid och otid, borde hon veta att sorg ser olika ut.

Jag hade inte alls förväntat mig den film som Tack och förlåt visade sig vara. Den berörde mig så mycket och fick mig att må så bra. Jag både skrattade och grät. Kanske är det så att man måste ha en syskonrelation för att förstå och uppskatta, det vet inte jag. För jag har en. Eller två, faktiskt. Jag är så glad att jag har sett den här filmen.


Letterboxd hade den 3,2 i genomsnitt (beräknat på 1 410 betyg).
IMDb hade den 6,0 i genomsnitt (beräknat på 1,2K betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkigTrovärdig
KlurigFörutsägbarMystisk
BerörandeOsannolikUnderhållande
Snyggt fotoRoligLångsam
RomantiskFör långFartfylld
SorgligFör kortLäskig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar