måndag 22 juli 2024

TV-serie: Dark matter #1 (2024)

Titel: Dark matter
Originaltitel: Dark matter
Genre: Science fiction
Skapad av: Blake Crouch (bok)
TV-bolag: Apple TV+
Skådespelare: Joel Edgerton, Jennfier Connelly, Alice Braga, Jimmi Simpson, Oakes Fegley
Premiär: 2024-05-08
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 9
Avsnittslängd: ca 60 min
Såg den på Apple TV+ juni-juli 2024





Handling
Vetenskapsmannen Jason Dessen spåddes en lysande framtid men allt förändrades när hans flickvän blev gravid. Istället för en framgångsrik karriär är han vid 40 års ålder fysiklärare, pappa till Charlie och gift med Daniela.

Är du nöjd med livet? Det är bland det sista Jason hör innan han slås medvetslös. När han vaknar är han fastspänd vid en bår och omringad av främlingar i skyddsdräkter. En man han aldrig har sett tidigare ler mot honom och säger Välkommen tillbaka. Men Jason känner inte igen sitt liv. Han har hamnat i en värld där hans fru inte är hans fru och hans son aldrig blivit född. Jason själv är inte en vanlig lärare utan ett uppmärksammat geni som har åstadkommit något revolutionerande. Något som borde vara omöjligt.

Är det hans gamla liv som är falskt, eller det nya? Jason ger sig ut på en resa för att hitta tillbaka till sin familj. En resa som tvingar honom att konfrontera de mörkaste sidorna av sig själv, samtidigt som han kämpar mot en skrämmande, till synes oslagbar fiende.

Min kommentar
Förra året läste jag boken Dark matter och jag tror att jag redan då visste att den skulle bli filmatiserad. Jag har i alla fall väntat länge på att den skulle komma. Plötsligt var den där, men då släpptes ett avsnitt i veckan. Vilket jag missade så vi kom ikapp avsnitten precis när det var dags att åka på semester.

Precis som vanligt så är det svårt för mig att inte jämföra med boken. Samtidigt som jag blir så irriterad på mig själv när jag hela tiden tänker "Var det så här i boken?". Tack och lov så kräver serien ganska mycket av tittaren så det är mest i början som det är ett problem. Sedan har jag inte tid. Jag är i alla fall väldigt glad att jag läst boken innan. Det underlättade nog och jag hade mer kött på benen.

Detta är nog urtypen av berättelse som ger mig huvudvärk. Jag har liksom problem med att tänka tredimensionellt. Här slänger man in ytterligare två dimensioner. Minst. Och så lite kvantteorier på det. Allt är dock inte vetenskap. Man ställs inför en hel del existentiella frågor också och det finns mycket att fundera på. Huvudfrågan är nog om gräset verkligen är grönare på andra sidan.

Huruvida serien följer boken väl eller ej har jag egentligen ingen koll på. Det kändes som att det mesta var samma och det är ju faktiskt Blake Crouch själv som skrivit manuset så ... Däremot så tycker jag nog att serien känns mer pratig, som att mer förklaras. I boken upplevde jag att mer stod mellan raderna. Dessutom tycker jag att set i serien avslöjas vad som hänt på tok för snabbt. Har man sett trailern så vet man redan allt. Jag gillade boken mer.

Något som serien i sig inte kan lastas för, men som i allra högsta grad påverkade och nog förstörde upplevelsen var att de ofta rör sig i mörka/becksvarta miljöer. Eftersom kvällssolen lyser in på TV:n så ser man då absolut ingenting.

Dark matter innehåller både fysik och filosofi, perfekt balanserat. Tyvärr så tappar nog serien lite på grund av det sporadiska tittandet, men jag kan ändå helt klart rekommendera den. Om man vill ha något ... ja, mindblowing. I brist på bra svenskt ord. Men se då avsnitten i snabb följd och utan sol som skiner in på skärmen.



Trakt.tv har serien 3,75 i genomsnitt (beräknat på 1,4k betyg).
IMDb har serien 7,7 i genomsnitt (beräknat på 29k betyg).
Jag ger den 4,0.
Serien är
SpännandeTråkigTrovärdig
KlurigFörutsägbarMystisk
BerörandeOsannolikUnderhållande
Snyggt fotoRoligLångsam
RomantiskFör långFartfylld
SorgligFör kortLäskig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar