onsdag 29 augusti 2018

"Museion" av Hans Olsson

Författare: Hans Olsson
Titel: Museion
Genre: Science fiction
Antal sidor: 251
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Zakuli Förlag
Utgivningsår: (original) 2018 (min) 2018
Format: Kartonnage
Källa: Bokhyllan
Utläst: 14 augusti 2018
Första meningen: Det som verkligen avslöjade henne var att näsborrarna vidgades.

Baksidetext
Programmerarna John och Mikagi har fått i uppdrag att utveckla en AI för informationsinhämtning. De har utvecklat något som överträffar all befintlig teknologi och dess kunskapstörst verkar omättlig. De kallar den för Museion efter lärosätet i Alexandria. Men säkerhetschefen Telomaril har oväntade planer för deras arbete.

IT-arkeologen Erik råkar på ett märkligt fynd som snart leder honom in i en härva med militära hemligheter. Det är farligt att snoka där man inte hör hemma och snart inser Erik att han befinner sig i en svårare situation än han kunnat förutse.

Antikvariehandlaren Rut får en mystisk förfrågan angående en märklig bok. Nyfiken börjar hon söka efter boken, och mysteriet tätnar då hon försöker få kontakt med ett okänt förlag som kanske har boken i sin ägo. Deras öden är på väg att flätas samman på ett överraskande sätt.

Min kommentar
När jag fick ett mejl om den här boken från författaren så kunde jag bara inte stå emot när jag läste vad den handlar om. Jag var fast redan vid programmerare, men sedan blev det ännu bättre med AI, IT-arkeolog och antikvariehandlare. Det lät som en helt fantastisk kombination för mig, tänk att få nörda ner sig i allt detta. Jag blev inte besviken.

Det är alltid en risk, för mig, att läsa böcker som handlar om IT. Jag brukar alltid reagera på något som känns konstigt och ibland är det rena felaktigheter. Något sådant händer inte här. Visserligen så vet jag inte om de uppfinningar som nämns finns eller ens skulle kunna fungera, men det är totalt ointressant. Jag tror nämligen på det ändå, det känns troligt. Boken får mig att bli nyfiken på Hans Olssons bakgrund och när jag googlar så hittar jag att han tydligen jobbar med IT när han inte skriver böcker. Det förklarar en hel del.

Karaktärerna är inte många, men de som finns är intressanta. Trots att jag inte riktigt förstår hur de där IT-arkeologerna tänker (det där med ändamålet helgar medlen är bara kvalificerat skitsnack, enligt mig, och bara till för att "förklara" brott, oftast) så är jag helt säker på att de faktiskt finns. Programmerarna, ja, dem känner jag igen... Rut, antikvariehandlaren, kan jag verkligen känna med. Hennes kärlek till böcker är inte svår att relatera till. Men den som är mest intressant är Museion, AI:n. Den känns inte alls så långt borta i framtiden. Låt mig bara säga att det här spär på min paranoia och mina farhågor för AI.

Det är spännande och de korta kapitlen håller tempot uppe. Jag tycker det händer saker mest hela tiden. Om inte annat så triggas min egen fantasi igång. Museion är lagom utspejsad och nördig. Jag tror inte man behöver en IT-bakgrund för att gilla detta (även om det troligtvis förhöjer upplevelsen), men ett intresse för teknik, alternativt framtiden rent generellt, hjälper nog till. Om du har något som helst intresse för AI, oavsett om du är för eller emot, så rekommenderar jag Museion.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipset hade inget estimerat betyg, men genomsnittet var 5,0 (beräknat på 1 betyg).
Goodreads hade den 5,0 i genomsnitt (beräknat på 1 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Museion: Bokhyllan

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

6 kommentarer:

 1. För mig som inte har någon IT-bakgrund ö.h.t. gick det strålande att gilla denna. ;) Intressant att läsa din recension!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det räcker om man är bara en liten aning fascinerad av AI :)

   Radera
 2. Det här låter definitivt som en passande bok för mig också!

  SvaraRadera