söndag 12 augusti 2018

Smakebit på søndag: Museion

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare och stafettpinnen har nu tagits över av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Temperaturen är äntligen nere på smått fantastiska 20 grader, det är mulet och det blåser. Aldrig trodde jag att jag skulle längta så efter det vädret...

Igår morse började jag läsa en bok som släpps 27 augusti, Museion av Hans Olsson. Det var helt omöjligt för mig att motstå den, den handlar nämligen om personer som jobbar med samma som jag. Det här är vad jag pysslar med på dagarna. Kanske inte så spännande för gemene man, men det är det bästa jag vet.

Min smakebit är från sida 56.
    Och här var de nu, återigen försjunkna i varandras kod.
    John lutade sig framåt mot skärmen och följde med pekfingret den algoritm som Mikagi programmerat. Hon satt bredvid honom, med benen i kors och med händerna knäppta i knäet och väntade tålmodigt på att han skulle bi klar. Det var en fröjd, för hennes logik var för det mesta helt felfri. Det enda han hittade under sin kodgranskning var en variabel som för honom hade ett otydligt namn.
    "Du, jag byter namn på den här", sa han och pekade på skärmen.
    "Vilken då?"
    "Den här variabeln."
    "Jaså den. Ja gör det om du tycker det blir tydligare."
    "Mmm, så vet vi nästa gång vi kommer hit."

24 kommentarer:

 1. Kod. Algoritm. Programmering. Sånt där är för mig bara obegripligt! Men tur att det finns människor som du som förstår det och vill jobba med det! Boken är nog inget för mig. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju precis det här som jag går igång på :) Jag tror inte det är ett krav att man är intresserad av sådant för att läsa denna, men det underlättar nog om man i alla fall tycker att det är spännande med artificiell intelligens :)

   Radera
 2. kul för dig, tack för smakbiten, inte helt obegripligt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir roligare att jobba om man gillar det man gör :)

   Radera
 3. Hm, kanske inte en bok som lockar mig direkt även om jag är glad att du arbetar med det du trivs med :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, nej, det är ganska mycket nörderi här, men det är även ett antikvariat inblandat, med en synnerligen bokälskande antikvarie :)

   Radera
 4. Den är jag väldigt sugen på.

  SvaraRadera
 5. Kul att få läsa en bok som handlar om sånt man själv jobbar med. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det händer inte så ofta så man får vara glad när det händer :)

   Radera
 6. Tack för smakbiten. Den har jag ju redan läst, kunde ju inte hålla mig från att läsa direkt då den kom till mig. Kände att man inte behöver vara så insatt (jag är det inte) i programmering o.dyl för att hänga med i storyn. Förstår att man säkert kan få ut ännu mer om man är kunnig i sådant. Tyckte mycket om denna hursomhelst, väldigt underhållande på ett lite mystiskt sätt. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker ju så klart att kodningsbiten är extra spännande, men det som är mest spännande är ju själva historien :)

   Radera
 7. Nyfiken blev jag, måste läsa på lite mer, att du är fascinerad av programmering och har det som yrke är absolut inte tråkigt, men tyvärr platsar jag inte i den världen, har ingen fallenhet dessvärre. Beundrar dem som kan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl ändå för väl att vi alla är olika så att vi kompletterar varandra :) Jag kan avslöja att boken även handlar om en antikvarie :)

   Radera
 8. Det där skulle jag nog aldrig begripa, men tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlar ju inte bara om kodning. Här finns även en IT-arkeolog och en antikvarie.

   Radera
 9. Tack för smakbiten! Jag blev nyfiken på boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte kommit så långt än, men gillar så långt :)

   Radera
 10. Kul att få en sådan smakbit. Jag tippar att det aldrig kommer en bok som handlar om min typ av jobb :-) Men i Kristina Appelqvists böcker kommer man rätt nära!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enda som är lite tråkigt är att i alla fall jag blir lite mer kritisk när jag läser om sådant som jag vet lite om, men jag försöker låta bli. Får se till att börja läsa den där Appelqvist-serien snart :)

   Radera
 11. det låter som en spännande bok som jag skulle kunna tänka mig att läsa. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grundhistorien verkar handla om artificiell intelligens och det är ju alltid spännande.

   Radera
 12. Egentligen tror jag att jag skulle kunna gilla kod och programmering, men har inte haft tillräckligt stort intresse för att lära mig tyvärr. Men själva systematiken tilltalar mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det är en stor fördel om man gillar struktur och mönster, precis om jag tror att det är viktigt att ha intresset. Annars kan det nog bli jobbigt.

   Radera