onsdag 14 juli 2021

"Ett rent samvete" av Anne Liljeroth

Författare: Anne Liljeroth
Titel: Ett rent samvete
Genre: Drama
Antal sidor: 286
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Danuta 2
Förlag: LB Förlag
Utgivningsår: (original) 2021 (min) 2021
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 28 juni 2021
Första meningen: Det är tidig morgon när jag klickar iväg sms:et till Sylwia, kliver in i trapphuset på Narvavägen och låser upp dörren till Exklusivt Rent, firman som jag startade för ett och ett halvt år sedan med hjälp av en liten puff från min tidigare arbetsgivare och en vän.

Baksidetext
Städfirman Exklusivt Rent har fått en rivstart och Danuta fyller sina dagar med tidskrävande administration. För att inte förlora sina städkunskaper, och för att hon älskar att städa, arbetar hon fortfarande ett par dagar i veckan hemma hos sina kunder. Dagarna räcker inte till och hon går ständigt runt med dåligt samvete över allt hon borde göra, över sin syster och sommarhuset hon borde ta hand om.

Familjeterapeuten Klara Winberg har i årtionden hjälpt andra, men när tillvaron börjar halta har hon svårt veta hur hon ska hantera sina egna problem. Kirurgen Claire Bromsons dröm om att flytta hem till Sverige efter år utomlands har gått i uppfyllelse, men nu ställs hon plötsligt inför oväntade svårigheter på hemmaplan.

Danuta känner av stämningarna i de båda kvinnornas hem och står inte ut med att se dem må dåligt. Snart har hon erbjudit dem sin hjälp, något som visar sig få förödande konsekvenser. Ett rent samvete handlar om att göra upp med sitt förflutna, en knuff kan vara allt som behövs.

Min kommentar
Förra året fick jag Ett rent helvete som en överraskning av förlaget och även om jag hade lite svårt för huvudkaraktären Danuta så gillade jag boken. För någon vecka sedan kom det en fortsättning, Ett rent samvete, som även den dök upp som en överraskning från förlaget. Eftersom boken jag faktiskt väntade på inte dök upp så tog jag den här i stället, när det fanns för mycket månad kvar efter att min planering var färdigläst.

Jag vet inte om det är så att jag var mer beredd på den snokande Danuta, eller om det är så att hon är nedtonad (nää, det känns inte så), men jag gillar den här boken mer. Andra problem, av samma vardagliga sort, och samma resultat; ett ostädat och själlöst hem. Bortskämda, halvvuxna och curlade barn är ett återkommande tema, verkar det. Liksom kvinnor som inte ställer krav på resten av sin familj.

Karaktärerna är inte många och jag tycker att jag får lära känna dem ordentligt. Danuta tar äntligen lite ansvar för sitt eget liv också, inte bara andras. Jag har lite svårt att relatera till att man kan gilla att städa, men vet att de människorna finns. Om man nu gillar det så är det ju självklart det man ska göra. Att jobba på kontor, med administrativa uppgifter, passar verkligen inte alla. Speciellt inte om man har Danutas personlighet. Tror jag. Rätt person på rätt plats kan göra underverk. Claire beter sig lite som en envåldshärskare, tycker jag, och kör på riktigt över sin man. En så stor förändring måste man förankra. Jag hade nog reagerat precis som hennes man. Klara är psykolog och det är ju lite typiskt att hon missar (väljer att inte se?) alla tecken. Lite som att bilmekanikern kör en risig bil och bagaren har gammalt bröd. Olle är en härlig karaktär, som jag inte alls väntade mig. Jag vill också ha en Olle.

Personligen så har jag svårt för den här personligheten, den som lägger sig hur andra ska leva sina liv. Alldeles särskilt så tycker jag inte att Danuta har något som helst ansvar att berätta för någon om sina upptäckter. I just de här fallen. Hon har ingen som helst aning om vad de här vuxna människorna kan ha för överenskommelser i sina relationer. Nu gick ju Danutas påhitt bra, det här är ju en bok, men det hade lika gärna kunnat sluta med flera liv i förödelse. Det finns i alla fall mycket äkta omtanke och värme i det hon gör, men vägen till helvetet är ju som bekant kantad av goda intentioner.

Kanske var det lite förutsägbart, hur det hela hängde ihop, men det gjorde ingenting alls. Jag visste det, men inte karaktärerna så för dem blev det en överraskning. De korta kapitlen gör att man bara vill fortsätta läsa ett till och allt flyter på bra. Det gick lite väl snabbt i slutet, riktigt så fort löser det sig nog inte, men återigen, det här är en bok. Och ibland händer det faktiskt även i verkligheten.

Ett rent samvete är en bok om att tappa riktningen och om hur en liten knuff kan få en på banan igen. Det känns som att Danutas liv har rättat till sig och jag kan nog inte se någon naturlig fortsättning på den här serien. Förutom Danutas städbok, fylld av nyttiga husmorstips.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 4,0 i genomsnitt (beräknat på 3 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
OrdbajsigFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Ett rent samvete: Tyvärr så hittar jag bara recensioner på Instagram så några länkar blir det inte.

2 kommentarer:

  1. Nu när jag läst första är det ju stor sannolikhet att jag kommer att läsa den här också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte ju denna var bättre, men det kan ju bero på att jag var förberedd på Danuta 😁

      Radera