söndag 18 juli 2021

Smakebit på søndag: En familjetragedi

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Första semesterveckan är gjord och den tillbringades i tropisk värme i Göteborg. Det är faktiskt inget annat än förfärligt att befinna sig i en stad när temperaturen klättrar över 30. Vi orkade ändå vandra omkring ganska mycket och jag drar alltid iväg med sambon till olika platser som jag inte brydde mig om att besöka när jag bodde där. Att vara turist i sin (gamla) hemstad är fantastiskt kul!

Läsningen gick undan den här första veckan och jag kunde äntligen börja läsa Mattias Edvardssons En familjetragedi när vi åkte hem från Göteborg. Även den lästes i rasande fart, skulle man kunna säga. Jodå, lästes. Jag började i fredags och läste ut den igår eftermiddag. Det blir ändå ett litet smakprov ur den.

Min smakebit är från sida 274:
En kvart senare rullar vi in på pappas uppfart i Teslan. Mina bröder sträcker sig över staketet för att få en ordentlig titt.
    "Det här är Steven", säger jag med mitt bästa solskensleende.
    Mamma och moster Birgitta beter sig som fnittrande fjortisar på sin första boybandkonsert. Pappa och brorsorna harklar sig och håller avstånd.
    "Du får ursäkta oss", säger mamma. "Jennica är så hemlighetsfull. Hon har inte sagt ett ord om dig."
    "Vi har... Jag har..."
    Steven avbryter mig försiktigt och redogör i korta ordalag för vem han är och hur länge vi har träffats. Mamma och Birgitta tittar på varandra.
    "Barnläkare? Det är ju fantastiskt!"

25 kommentarer:

 1. Kul för er att besöka den finaste staden... alldeles för varmt, men nu är det bättre, blåser friskt... Tesla har vi inte i uppfarten, sonens Volvo medan han seglar med familjen, tack för smakbiten, ha en bra söndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, temperaturen har sjunkit lite här också. Är nog inte mer än 25-26 nu...

   Radera
 2. Ja, den boken behövde man ju sträckläsa!
  Vi har bott på hotell en del nu när vi rest, och tänkt att då får vi en paus från den 30-gradiga värmen. Men flera har inte haft luftkonditionering så då har det varit hemskt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade tänkt läsa ut den i dag, men jag kunde bara inte sluta läsa igår 🙂

   Det fanns något slags luftkonditionering på hotellet där vi bodde, men det gick inte att få ner temperaturen under 23 grader. Det blev jobbigt på nätterna.

   Radera
 3. Den verkar ju himla bra får se om jag läser.

  SvaraRadera
 4. Jeg liker Göteborg, men det er ganske lenge siden jeg var der sist. Når den elendige koronaen blir mer håndterbar er jeg helt sikker på at jeg vil reise til Sverige :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var massor av folk från Norge där så det verkar gå bra att resa. Men jag förstår precis, vi bor ju nära Danmark, men jag vill inte åka dit. Håller mig i Sverige ett tag till.

   Radera
  2. Ja, jeg er ikke helt klar til å reise noe sted enda:-)

   Radera
  3. Nej, det är nog bättre att hålla sig ganska nära hemma. Utomlands är i alla fall inte att tänka på än.

   Radera
 5. den boken lägger jag till den där listan. har läst annat av Edvardsson som jag tyckt mycket om. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte han har skrivit något dåligt.

   Radera
 6. Fel genre för mig, men tv-deckare tittar jag gärna på. Just nu Mordkommissionens första säsong. Tack för smakbit, trevlig fortsatt semester

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tråkigt att du tror att det är en deckare, för det är det inte. Jag vet att den kallas för det i bokhandlar, men inget kunde vara mer fel. Tyvärr så missar du väldigt bra böcker.

   Radera
 7. Gøteborg er en så fin by. Gleder meg til å kunne dra tilbake. Til høsten håper jeg. Det er klamt og varmt i Oslo også - men det er deilig.
  Alltid digg med bøker som man bare må lese i ett strek.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar alltid säga att man kan ta flickan ur Göteborg, men aldrig Göteborg ur flickan 😁 Det finns ingen annan stad som jag tycker så mycket om.

   Radera
 8. Jag vill ha mågar man kan ha nytta av. Bilmekaniker, snickare, rörmokare eller så :) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det bra med släkt som man kan ha nytta av 😀

   Radera
 9. Jag har inte läst något av författaren, började på en bok men behövde prioritera annat och fortsatte inte, kanske skulle ta nytt tag någon gång… Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men... prioritera annat?! Du måste läsa 😉

   Radera
 10. Tack för smakbiten!
  Började läsa denna när jag var på minisemester med några vänner till Mariefred.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kunde knappt lägga ifrån mig boken så jag är glad att jag läste den när jag inte behövde vara social 😁

   Radera
 11. Tack för smakbiten. Inte läst något av den författaren. Göteborg är en vit fläck på kartan för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan omöjligt ha varit överallt 🙂

   Radera