onsdag 20 oktober 2021

"13 svarta sagor"

Författare: Lova Lovén / Katarina Emgård / Mattias Lönnebo / Elisabeth Östnäs / Love Kölle / Mikael Strömberg / Eva Holmquist / Fred Andersson / Christina Nordlander / Alexandra Nero / Ida Tellestedt / Johan Grindsäter
Titel: 13 svarta sagor
Genre: Skräck
Antal sidor: 192
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Swedish Zombie
Utgivningsår: (original) 2015 (min) 2015
Format: E-bok
Källa: Bokhyllan
Utläst: 26 september 2021

Baksidetext
Rysare och skräcknoveller att läsa då mörkret sänker sig. Författarna tar dig med till skymningszonen där vampyrer, vålnader och andra monster strövar fritt. Tretton mardrömmar att sluka eller njuta en och en.

Min kommentar
Det har varit ganska dåligt med novelläsning den senaste tiden så till slut tyckte jag det var dags att göra något åt saken. För ett par år sedan var jag med och crowdfoundade (heter det så?) en antologi från Swedish Zombie, 1873, som var den femte boken i den här antologiserien under namnet 13 svarta sagor. Som ju också är hela namnet på den första boken som släpptes. I alla fall, då fick jag också de tidigare böckerna. Eftersom jag är jag så gav jag mig alltså på den första.

Boken har en väldigt passande titel, för svarta är de verkligen, novellerna. Mer svarta än läskiga och det är en väldigt stor skillnad för mig och det kan vara så att jag hade felställda förväntningar. Jag har tidigare märkt en tendens att bara svärta utan så mycket inslag av något annat inte funkar så bra. Med det sagt... det är en riktigt stor variation på novellerna, allt från mer dystopilikt till gotisk spökhistoria. Här finns något för alla.

Någon solklar favorit blev det inte, men det var flera som jag fastnade för. Till exempel den första novellen, Gastkramad, som börjar väldigt bra och lite halvläskigt. Slutet på den blev dock en antiklimax. Dödspatrullen är en annan novell som passade mig, men läskig skulle jag inte kalla den, den kändes mer som en dystopi. Kidnappad var lite halvläskig och den sista novellen, Hungrig skugga, var faktiskt lite obehaglig.

En del av novellerna förstår jag nog inte alls och genomgående skulle jag nog säga att de är mer makabra än läskiga och otäcka. De flesta är också väldigt förutsägbara, bara en, Pappas lilla pojke, överraskade mig ordentligt och Flockdjur hade en snygg liten tvist på slutet. Lite synd och konstigt är det att korrekturläsningen varit ganska dålig, det är ju ändå korta texter.

Kanske var mina förväntningar på 13 svarta sagor för höga, efter att ha läst 1873 för ett par år sedan, men jag ser verkligen fram emot att läsa nästa antologi i serien.

Goodreads hade den 3,41 i genomsnitt (beräknat på 32 betyg).
Jag ger den 3,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
OrdbajsigFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om 13 svarta sagor: C.R.M. Nilsson, Tentakelmonster och Endast Eböcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar