söndag 3 oktober 2021

Smakebit på søndag: Plan B

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Igår blev det inte mycket läst för då var jag på bokträff! Ett mycket trevligt initiativ av @boktraffiskane som drivs av @stinas_boksida och @anettes_lilla_bibliotek Författarmöte, bokbyte, utlottning och många, många andra bokläsare. Det är så fantastiskt att det här är möjligt igen och ett trevligt initiativ som jag hoppas blir återkommande.

Just nu läser jag Kniv av Jo Nesbø, som är den tolfte och senaste delen om Harry Hole (jag vet inte om det kommer fler). Den är precis lika bra som jag hade förväntat mig, men därifrån kommer inte min smakebit i dag. Jag är nämligen alldeles i slutet (borde hinna läsa ut den i dag) och jag vill ju inte avslöja något... I stället blir det ett stycke ur nästa bok jag ska läsa, Plan B av Jonathan Tropper. Jag har tidigare läst två böcker av honom och han brukar vara lättsam, men med djup. Eller vad man ska säga. Detta är hans debutbok så det ska bli intressant.

Min smakebit är från början av boken:
Jack var en filmstjärna, vilket betydde att det var socialt accepterat för honom att bete sig rätt svinigt. Men när han dök upp svettig och hög till Lindseys trettioårsfest, boxade den lismande hovmästaren i ansiktet och spydde i krukgladiolerna framför de knähöga fönsterblecken på Torre's, för att sedan slockna i en stol vid vårt bord, var det ingen som tyckte att det var särskilt kul. Inte Lindsey, som sa "Fan vad tröttsamt", och gick bort till baren för att få sig en till vodkashot. Inte Chuck, som slängde isen från sin och min drink i en servett och försvann ut i köket för att ta hand om hovmästaren medan han muttrade förbannelser över Jack. Inte Alison, som störtade upp ur stolen och oroligt försökte få liv i Jack genom att försiktigt örfila honom och badda hans panna med en fuktig handduk medan hon hysteriskt sa "Herregud Jack, vakna", om och om igen. Och inte jag, som i brist på något annat att göra reste mig från bordet och gick genom det förfärade sorlet från de välklädda middagsgästerna för att göra Lindsey sällskap vid baren.

19 kommentarer:

 1. har inget plan B och undviker bete mig svinigt, ha en bra dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. vi har haft digitala bokcirklar, nästa väcka träffas finska bokcirkeln på biblioteket efter långt uppehåll :)

   Radera
  2. Nej, vi är ju inga filmstjärnor så vi får inte bete oss svinigt 🙂

   Radera
 2. Vad härligt med bokträff! Jag har läst en bok av Tropper (The Book of Joe), men tror den här står i vår hylla. Makens exemplar i så fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var riktigt trevligt att träffa likasinnade igen 🙂 Boken om Joe har jag oläst i hyllan, men nu tänker jag läsa böckerna i utgivningsordning så den får vänta ett tag.

   Radera
 3. Plan B har jag nog haft i min hylla men lånat bort. Kanske värt att bläddra i när den kommer tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har gillat båda hans andra böcker så jag har gott hopp om denna.

   Radera
 4. Bokträff har jag aldrig varit på någon. Det låter trevligt men jag misstänker att jag inte skulle göra mig där. Tropper kände jag inte till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör mig inte heller speciellt på en bokträff, men det struntar jag i. Är ju där för böckernas skull.

   Radera
 5. Kul med bokträff! En hel del roliga saker som kommer igång irl nu när mycket av restriktionerna har släppts. Trapper känner jag till men har inte läst. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, även om jag inte trivs i folksamlingar, oavsett om det är pandemi eller ej, så är det kul att träffa människor igen.

   Radera
 6. Jag längtar efter att få delta i en bokcirkel och hoppas att en sådan dyker upp här på orten där jag är nyinflyttad. Tropper har jag faktiskt läst två titlar av: "konsten att tala med en änkling" och Sju jävligt långa dagar" men det var länge sedan. Tack för smakbit, ska se om jag ska återuppliva herr Tropper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du läst samma två böcker av Tropper som jag har läst. De är lite annorlunda, men jag gillar dem.

   Jag har alltid velat vara med i en bokcirkel, men i så fall vill jag att den ska vara "analog". Helt säker är jag dock inte på att jag skulle gå med även om jag fick chansen. Kanske när jag blir pensionär.

   Radera
 7. har inte läst något av Tropper. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 8. Har läst flera böcker av Tropper men tycker att hans huvudpersoner är lite väl lika varandra. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har ännu inte varit något problem för mig, det går så lång tid mellan böckerna att jag inte märker det 🙂

   Radera
 9. Tack för smakbit. Inget författarnamn jag kände till. Filmstjärnans liv verkar destruktivt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar Tropper, han är väldigt observant.

   Radera