lördag 23 oktober 2021

"Kniv" av Jo Nesbø

Författare: Jo Nesbø
Titel: Kniv
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 583
Originalspråk: Norska
Originaltitel: Kniv
Översättare: Per Olaisen
Serie: Harry Hole 12
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: (original) 2019 (min) 2019
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 3 oktober 2021
Första meningen: En trasig klänning vajade från en gren på en murken tall.

Baksidetext
Harry Hole har förlorat allt. Han har blivit utkastad av Rakel, förlorat jobbet som utredare och dricker nu hårdare än någonsin. Bottenkänningen är redan ett faktum. Men när Harry vaknar en dag, kraftigt bakfull och med händerna och lakanen indränkta i blod, inser han att han ännu har en bit kvar att sjunka. De följande dagarnas händelser tvingar ut honom på en gastkramande jakt - inte bara på en ökänd gammal fiende, utan även på den mörka hemlighet som ligger dold i en natt han inte kan minnas.

Min kommentar
Jag har levt med Harry Hole i över tio år nu och jag inte tröttnat än. Långtifrån. Jag har haft en liten grej att jag inte har läst den senast utgivna innan jag har vetat att det skulle komma en ny. Med Kniv, som är tolfte delen, så har jag gått ifrån det. Jo Nesbø är nog den enda som vet om det blir en trettonde bok eller ej. Kanske inte ens han.

Denna hänger väldigt tajt ihop med den förra boken, Törst, som jag läste för drygt två år sedan. Även om jag inte minns några detaljer från den så minns jag faktiskt det stora hela. Det var en stor hjälp. Nesbøs böcker är tillräckligt komplicerade som det är. Faktum är att jag nog nästan hade glömt bort trådtätheten i en Harry Hole-bok. Hur man måste vara fokuserad. Hela tiden. För att inte missa något.

Som vanligt så pytsas ledtrådarna ut lite i taget. Både Harry Hole och jag hamnade ständigt i återvändsgränder (faktiskt hamnade Hole där oftare än jag). Efter runt två tredjedelar bestämde jag mig nämligen för vad som hade hänt. Det var fel. Och jag bara älskar det. Jag gillar (är det verkligen rätt ord?) också att Nesbø kan ta död på vem som helst. Det håller mig verkligen på tårna. Något jag däremot inte tycker om är allt som drabbar Hole, alltså, snälla, nu får det väl ändå vara nog med elände för honom?

Upplösningen känner jag mig tudelad till. Hjärtat är nöjt, men hjärnan tycker att så där kan man väl inte göra? Det här med vad man egentligen har "rätt" att göra när det gäller en genuint ond människa är svåra frågor. Har man alltid rätt att göra sig av med ren ondska? Harry Hole har ett rättspatos och en kompass som alltid visar vägen. Han kan visserligen göra fel saker, men i så fall är det helt klart av rätt anledning. Temat gör att det blir ovanligt mycket filosofiska funderingar och grubblerier. Jag vill inte säga att det var segt, men det är inte heller speciellt intressant. Efter n:te gången.

Huruvida Kniv inte bara är den senaste boken om Harry Hole utan också den sista vet jag alltså inte. Det skulle i alla fall kunna sluta så här. Utan att det skämmer något.

Goodreads hade den 4,27 i genomsnitt (beräknat på 21 986 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
OrdbajsigFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Kniv: Lottens bokblogg, Romeo and Juliet och Kulturnästet.

2 kommentarer:

  1. Det är verkligen fascinerande hur han (Nesbö) lyckas gång på gång!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nästan osannolikt hur han får ihop allt i slutet och faktiskt utan att det känns ett dugg krystat.

      Radera