torsdag 7 oktober 2021

Hett i hyllan #321

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Det finns en hel del kvar från Black Friday i december 2017.
Offermossen av Susanne Jansson... ja, vad finns det att inte lockas av på den beskrivningen?

Om jag inte minns alldeles fel så var det en del bokbloggare som läste och gillade, när boken kom. Och den låter ju verkligen som något för mig. I alla fall delen om mosse och märkliga saker som sker där. Den där biten om konfrontera sitt förflutna och vandra fram i minnet... kanske inte så mycket. Det där kan bli både bu och bä, men vi hoppas väl på bä. I vilket fall så börjar det bli dags att läsa den. Jag är ju nyfiken på hennes andra bok också...

Så här står det på baksidan:
I Mossmarken, i den ödsliga trakten mellan Dalsland och Värmland, begravdes en gång i tiden offer till gudarna. Hit kommer den unga biologen Nathalie för att göra fältexperiment till sin doktorsavhandling om våtmarker. Snart står det dock klart att hennes egentliga ärende är mer personligt, och när en vän hittas halvt medvetslös och nedsjunken i mossen korsas hennes väg med den internationellt erkända fotokonstnären Maya Linde som även arbetar som polisfotograf. I takt med att Maya börjar intressera sig för de märkliga saker som sker ute på mossen, samlar Nathalie mod att konfrontera sitt förflutna. De rör sig båda fram genom minnets och markernas djupa lager, mot chockerande upptäckter och länge dolda sanningar.

Det mest märkvärdiga med torvmossar som den i Mossmarken är inte att järnålderns folk begravde människooffer till gudarna i dem, utan att kropparna inte förmultnar – hår, kläder och anletsdrag bevaras genom årtusenden. Rykten säger att de döda i Mossmarken därför aldrig kommit till ro. Att de ständigt hungrar efter nya offer, och att människor försvinner spårlöst än idag.
Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

13 kommentarer:

 1. Det var en helt okänd bok för mig. Låter spännande!
  Hett i hyllan #265

  SvaraRadera
 2. https://lottensbokblogg.wordpress.com/2021/10/07/hett-i-hyllan-265/

  SvaraRadera
 3. Det låter riktigt spännande. Hoppas att den är bra.
  http://mosstanten.se/2021/10/07/hett-i-hyllan-126-kvinnan-i-sjon/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många verkar ha gillat den i alla fall, vilket ju inte alls är någon garanti.

   Radera
 4. Den tänkte jag lyssna på när den kom ut https://eggetbok.blogspot.com/2021/10/hett-i-hyllan-127.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag tänkte läsa den... vi är inte bra på det här 😁

   Radera
 5. En intressant bok jag inte hört talas om innan.
  Mitt bidrag finns här
  https://mittbokintresse.blogspot.com/2021/10/hett-i-hyllan-vecka-40-2021.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag som tyckte att den syntes precis överallt när den kom 🙂

   Radera
 6. Den verkar ju spännande. Det är något speciellt med mossar. Här är min: https://scyllashylla.blogspot.com/2021/10/hett-i-hyllan-44.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mossar har det där speciella, precis som karga öar 🙂

   Radera
 7. En bok jag inte kände till. Låter spännande.
  Här kommer min bok: https://lenasgodsaker.blogspot.com/2021/10/hett-i-hyllan-v40-2021.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att jag måste läsa den snart.

   Radera