måndag 25 oktober 2021

Film: Free Guy (2021)

Titel: Free Guy
Originaltitel: Free Guy
Genre: Action
Regissör: Shawn Levy
Manus: Matt Lieberman, Zak Penn
Skådespelare: Ryan Reynolds, Jodie Comer, Joe Keery, Taika Waititi, Lil Rel Howery
Utgivningsår: 2021
Produktionsland: USA
Längd: 115 min
Serie: -
Såg den på Disney+ 1 oktober 2021

Handling
Banktjänstemannen Guy lever livets glada dagar i staden Free City, tills han en dag upptäcker att han i själva verket är en NPC (Non Playable Character), alltså en bakgrundskaraktär i ett TV-spel och att utvecklarna av hans värld nu hotar att stänga ner spelet. I en värld helt utan gränser är Guy fast besluten att rädda sin värld på sitt sätt, innan det är för sent.

Min kommentar
Mitt letande efter fredagsfilm blir så mycket lättare när det kommer mejl från olika streamingtjänster med tips på nya filmer. Som det gjorde med Free Guy. Även om jag inte är Ryan Reynolds största fan så har jag börjat tycka bättre om honom och en film om ett datorspel och kodare... den måste vi ju bara se.

Det finns ju ett flertal filmer som denna delvis påminner om, men jag har nog aldrig sett en film med samtliga ingredienser samtidigt. Detta är något slags hybrid mellan Truman Show och Ready Player One. En väldigt lyckad hybrid.

Själv spelar jag inte den här typen av spel, men sambon gör. Mycket. Så jag känner igen en hel del. Bland annat det som händer i bakgrunden, där sker det synnerligen kul saker. Jag anar att jag missar en del av det för det händer mycket även i förgrunden. Lite roligt är det också att han heter Guy, titeln blir ju lite underfundig då. Precis som filmen. Humorn är nämligen lite åt det smarta hållet, meta-humor. Det finns en underliggande mening. Om man lyssnar.

Filmen är strösslad med referenser till andra filmer och då företrädesvis inom Disneys produktion. Det gör det så klart extra roligt. Jag undrade lite hur de skulle lösa... problemet som uppstod, men det gjorde de. På ett ganska tillfredsställande sätt. De fräcka effekterna är vansinnigt snygga, liksom hela filmen faktiskt. Om man vill så kan man läsa in ett tydligt budskap; även om du känner dig som en statist i ditt eget liv så kan du förändra det och bli huvudpersonen.

Free Guy är en underhållande och rolig film för hela familjen och eftersom jag gärna ser den igen så får den en fyra.Letterboxd hade den 3,3 i genomsnitt (beräknat på 119 664 betyg).
IMDb hade den 7,4 i genomsnitt (beräknat på 109 203 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Nu hittade jag den här recensionen :-) Anade att du skulle fatta fler referenser, men jag håller med om det du skriver!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att jag missade några också, men det blir ju extra roligt när man fattar dem 🙂

      Radera