lördag 30 oktober 2021

Kommande böcker november 2021

Jodå, det kommer en del intressant även i november. En del hett efterlängtade också.

Isbrytare av Kristina Ohlsson
Genre: Kriminalroman
Serie: Strindbergserien 2
Antal sidor: 500
Utgivningsdatum: 2021-11-02
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Nu ligger vintern vit på Hovenäset och August är lyckligare än på länge. Hans butik, Strindbergs Second hand, går strålande och han är dessutom nyförälskad. Men en iskall januarinatt skakas den paradisiska tillvaron av en brand som ödelägger två sjöbodar. Den ena är Augusts och den andra ägs av Axel Ehnbom, en äldre man som bott på Hovenäset i hela sitt liv. Kriminalinspektören Maria Martinsson sliter med utredningen som snabbt utvidgas till att även omfatta ett mord. Någon på Hovenäset ruvar på riktigt mörka hemligheter. Samtidigt närmar sig faran från ett helt annat håll. Snart går varken Maria eller August säker...

Och jag som inte har läst den första än.



Väktarna av John Grisham
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 380
Utgivningsdatum: 2021-11-02
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
En ung advokat hittas skjuten till döds på sitt kontor. Trots att polisen egentligen inte hittar några bindande bevis faller misstankarna mot en av advokatens tidigare klienter, den unge svarte Quincy Miller. Miller fälls för mordet och döms till ett tjugotvåårigt fängelsestraff. Hela tiden bedyrar Miller att han är oskyldig. Från sin cell försöker Miller få någon att intressera sig för hans fall. Till slut får han kontakt med Guardian Ministries, en liten byrå som drivs av Cullen Post och som enbart tar sig an ett begränsat antal fall åt gången. När Post börjar engagera sig i Quincy Miller märker han snabbt att mäktiga människor såg till att sätta Miller i fängelse för tjugotvå år sedan, och mäktiga krafter är fortfarande aktiva...

Han är produktiv, den käre Grisham, och han finns på min autobuy-lista.



Djävulens advokat av Katarina Wennstam
Genre: Kriminalroman
Serie: Justitia-serien (11)
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2021-11-08
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Blod finns. Men ingen kropp. Nora Ljungberg är försvunnen, och spåren pekar mot ett gammalt fall där mördaren aldrig dömdes för mord, utan bara för brott mot griftefriden. Det spektakulära fallet leder kriminalkommissarie Charlotta Lugn och journalisten Jane Wester tillbaka i tiden. Jane såg på nära håll hur mördarens advokat lyckades utnyttja de juridiska kryphålen, och kanske blev priset för högt?

Den här serien verkar plötsligt ha bytt namn, vilket så klart gör mig lite förvirrad. Alla böckerna är nu i samma serie. Tror jag.



En sagolik jul av Sofia Ymén
Genre: Feelgood
Serie: Kungsbackakvartetten (3)
Antal sidor: 236
Utgivningsdatum: 2021-11-09
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
Hedvig Brage har alltid gjort precis det som förväntats. Gift sig med den stora ungdomskärleken som dessutom delat hennes hästintresse, utbildat sig till och fått tjänst som ridlärare på den lokala ridskolan och fött en underbar dotter, Märta. Men när det visar sig att hennes man haft en affär och dessutom gjort den andra kvinnan gravid rasar det perfekta livet samman.

Plötsligt är hon frånskild och ensamstående mamma. Men när ett brev från barndomsvännen Madeleine dyker upp förändras allt. Plötsligt är Hedvig en del av Fors Gårds verksamhet. Men med nytt arbete, ny bostad och dottern varannan vecka, famlar Hedvig i sin nya tillvaro.

Kanske kan de gamla väninnorna hjälpa Hedvig hitta tillbaka till sig själv igen? Hoppet om en sagolik jul är inte förlorat än...


Jag har bara läst första delen, men jag har nog tänkt fortsätta den.



Benvittring av Johan Theorin
Genre: Kriminalroman
Serie: Ölandssviten (5)
Antal sidor: 416
Utgivningsdatum: 2021-11-15
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
En man dör i ett stenras på en ödslig öländsk strand. På marken har han hunnit lägga en krans av rosor.

När polisen Tilda Davidsson lyfter på kransen hittar hon benrester från en man som sist sågs i livet tillsammans med hennes 86-årige släkting, skepparen Gerlof.

Gerlof är sjuklig och kraftlös, men måste ändå ta reda på varför en gammal tragedi ännu skapar rädsla och hat. Hat så starkt att mordet på stranden bara är början.


Kvartetten utökas med en femte bok alltså. Det var evigheter sedan han skrev något nytt, känns det som.



Nödrop av Grethe Bøe
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 336
Utgivningsdatum: 2021-11-01
Förlag: Modernista

Från Bokus
När relationen mellan Ryssland och Nato nått sin absoluta fryspunkt genomför Nato sin största övning någonsin i Finnmark. Ett F-16-plan med Nato-piloterna Ylva Nordahl och John Evans ombord hamnar i en konfrontation med ett ryskt flygplan och blir nedskjutet.

Incidenten utlöser en storpolitisk kris, där både Ryssland och Nato tolkar händelsen som ett angrepp. Det enda som kan förhindra en »alt-utslettende« konflikt är att Ylva och John lyckas ta sig tillbaka till Norge för att avslöja vad som egentligen hände.

Det blir en kamp mot tiden där både Rysslands president, Natos generalsekreterare och militärindustrin vässar knivarna. Jagad över den vilda, vackra, arktiska tundran inser Ylva att vare sig medpiloten John Evans eller de andra människor hon förlitat sig på är vad de utgett sig för att vara.


Årets norska thrillersuccé kallas den, vilket så klart gör mig nyfiken.



Tro mig när jag ljuger av Ellen G Simensen
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 384
Utgivningsdatum: 2021-11-01
Förlag: Modernista

Från Bokus
Lars Lukassen är polis i Hønefoss, frånskild med delad vårdnad om den åttaåriga dottern Annie. När polischefen behöver ta tjänstledigt får Lars kliva in i rollen som tillfällig chef. Detta gör det ännu svårare för honom att vara ensamstående pappa och att ha tid för Annie.

När en man hittas död på en skogsväg tycks det först handla om en naturlig död, men det finns frågetecken. Vid obduktionen visar det sig att mannen har stora mängder metanol i blodet. Har han blivit förgiftad? I samma veva får polisen in en anmälan om en man som kallas Äventyrsberättaren, som skrämt barn utanför skolan med otäcka berättelser.

Lars är mitt inne i utredningen. Samtidigt träffar han läraren Johanna Brekke, som kommit till Hønefoss för ett tillfälligt vikariat på skolan. Men det är något som skaver - Johanna tycks vara på flykt från någonting. Lars Lukassen tvingas fråga sig vem som är vän och vem som är fiende i en allt farligare jakt på sanningen.


Den här kallas årets mest uppmärksammade norska deckardebut. De verkar vara på gång i Norge.



Terapeuten av Alex Michaelides
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 320
Utgivningsdatum: 2021-11-03
Förlag: Modernista

Från Bokus
Edward Fosca är en mördare. Det är Mariana säker på. Men Fosca är oåtkomlig: en attraktiv, karismatisk professor i grekisk dramatik på Cambridge, omtyckt av både personal och studenter – och särskilt av medlemmarna i det hemliga sällskap av kvinnliga studenter som kallar sig Jungfrurna.

Mariana Andros är en framstående men problemtyngd gruppterapeut som blir fixerad av Jungfrurna när en medlem – en vän till Marianas systerdotter Zoe – hittas mördad i Cambridge. Mariana misstänker att något ondskefullt lurar bakom de idylliska spirorna och tornen. Och hon blir övertygad om att Edward Fosca – trots alibi – är skyldig.

Men varför skulle Fosca ha mördat en av sina studenter? Och varför återkommer han ständigt till jungfrun Persefones riter och hennes resa till Dödsriket? När ännu en kropp hittas eskalerar Marianas besatthet av fallet. Hon är fast besluten att hitta mördaren, även om det kan kosta henne allt.


Jag var inte överförtjust i hans förra bok, men jag tänker nog att han borde få en chans till.



Nattfalkarna av Elly Griffiths
Genre: Kriminalroman
Serie: Ruth Galloway (13)
Antal sidor: 308
Utgivningsdatum: 2021-11-08
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
En grupp metallsökare som kallar sig Nattfalkarna är ute och söker efter skatter på stranden i North Norfolk när de hittar ett lik. Den döde är en pojke från trakten. Kriminalinspektör Nelson tror att det skett en olycka, men kort därefter mördas ett par på en isolerad gård i närheten som heter Black Dog.

Det dröjer inte länge förrän Ruth gräver fram kvarlevorna av en enorm hund i trädgården till det stora huset. Lokala sägner berättar om en svart hund som visar sig för människor innan de dör. Alla ledtrådar för Ruth och Nelson tillbaka till gården. Ruth är inte lättskrämd, men Black Dog ger henne kalla kårar...


Dags att läsa den tolfte delen nu alltså.



Den skotska vinterön av Jo Thomas
Genre: Feelgood
Serie: Hälsningar från
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-11-11
Förlag: Bokförlaget Polaris

Från Bokus
Rubys karriär som sångerska är äntligen på väg att ta fart när hennes röst bryter ihop. Hon bestämmer sig för att boka in sig på ett retreat på Teneriffa för att återhämta sig. Men ett oväntat samtal från en främling sätter stopp för hennes planer. Istället för att resa söderut tvingas hon resa till en avlägsen ö i Skottland för att träffa en farfar hon aldrig tidigare mött.

Stadstjejen Ruby vet att hon kommer göra resan till de vindpinade stränderna så kort som möjligt, särskilt eftersom en familjekonflikt resulterat i att hon egentligen inte är välkommen till Teach Mhor hennes pappas föräldrahem. Snart efter att hon anlänt till det stora huset med utsikt över havet förstår hon dock att familjesituationen inte är så självklar som hon trott. Dessutom har det dykt upp en oväntad gäst i huset, som inte verkar ha några planer på att åka därifrån.


Japp, jag erkänner. Jag var fast redan vid titeln.



Offermur av Sarah Moss
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 160
Utgivningsdatum: 2021-11-12
Förlag: Bokförlaget Atlas

Från Bokus
Under en varm sommarvecka i norra England lajvar en grupp akademiker järnåldern. Det är på låtsas, med särkar, jaktfällor och bärplockning. Sylvie och hennes kuvade mor tvingas delta av den chauvinistiska pappan, busschaufför och amatörhistoriker. För dem blir leken snabbt allvar. Pappan går allt längre för att återskapa forntidens regler och hierarkier. I kontrast till de unga studenterna, framförallt den frigjorda Molly, blir missförhållandena i Sylvies familj alltmer uppenbara.

I lägret växer spänningen takt med pappans missnöje och Sylvie vet att det är hon och mamman som kommer få betala priset. Samtidigt dras männen i lägret allt djupare ner i stämningen kring träskmarkerna, där man under järnåldern torterade och offrade unga kvinnor i sadistiska ritualer.


Det här låter ju jättespännande.



Författarmorden av Erika Rockborn
Genre: Kriminalroman
Serie: Alicia Lundberg (1)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-11-21
Förlag: Hoi Förlag

Från Bokus
Årets bokmässa i Göteborg har just inletts och man räknar med publikrekord.

Pensionären Sten rastar sin hund tidigt på morgonen och noterar att vattnet i utomhuspoolen på Gothia Towers färgats rött - och där flyter en livlös kropp. Det är den berömda deckarförfattaren Francesca Liljegren som mördats på samma sätt som offret i hennes debutroman.

Inom kort blir ännu en känd författare mördad, även denna gång precis som sin egen romankaraktär. Varför just deckarförfattare? Och vem döljer sig bakom signaturen "Öga för Öga" som skriver inlägg hos bokbloggarna?

Alicia Lundberg, en ung polis, har nyligen tillträtt sin tjänst som kriminalinspektör vid enheten för grova brott och deltar i utredningen. Ett intensivt spaningsarbete tar sin början och en katt-och-råtta-lek med förövaren inleds. När Alicia allra minst anar det gillrar mördaren en fälla...


Första meningen i beskrivningen fick mig fast.



Billy Summers av Stephen King
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 500
Utgivningsdatum: 2021-11-24
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Billy Summers är en yrkesmördare med hjärta - och den bästa i branschen. Nu vill han lämna sitt tidigare liv, det är bara ett sista jobb kvar. Billy är en av världens bästa krypskyttar, han är Irakveteran och en riktig Houdini som försvinner spårlöst när jobbet är gjort. Så vad skulle kunna gå fel? Tja, allt. En historia om kärlek och hämnd, och en tvivelaktig hjältes försök till försoning.

Även Stephen King är väldigt produktiv och jag borde nog försöka läsa de böcker jag köper.



Bortom Dimön av Mariette Lindstein
Genre: Thriller
Serie: Dimön-serien (6)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-11-22
Förlag: HarperCollins Nordic

Från Bokus
Julia har lämnat Dimön bakom sig, men så får hon ett desperat telefonsamtal: Franz Oswald, den före detta sektledaren, har låst in sig i källaren till herrgården på ön och vägrar att komma ut. När Julia motvilligt återvänder för att övertala honom att avbryta sin självvalda isolering förvandlas det som skulle ha varit en snabbvisit till något helt annat. En anonym källa kontaktar redaktionen på hennes tidning om ett femtio år gammalt olöst mysterium på Dimön. Tre tonårsflickor försvann spårlöst en natt i juli. Till att börja med skakade händelsen det lilla samhället, men numera är det något man ogärna pratar högt om. De vidskepliga byborna verkar tro att öns vålnad, Grevinnan, lockade flickorna till klipporna, där de hoppade mot sin död.

Julia börjar få makabra ledtrådar från någon som driver på utredningen i det fördolda. Samtidigt ruckas Franz i grundvalarna när sanningen bit för bit avslöjas och spåren leder till herrgården och hans sadistiska pappa. Vad hände egentligen den där natten för femtio år sedan? Och vem är det som lurar i skuggorna och bevakar Julias minsta steg?


Men helt ärligt... jag skäms lite för att jag fortfarande inte har börjat läsa den här serien.

4 kommentarer:

  1. Den skotska vinterön låter trevlig, är nu först i bibliotekskön 😊

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst gör den? Det är bra när titeln berättar var boken utspelar sig 🙂

      Radera
  2. Ja, några var samma som alltid :). Och några av dina är sådana som jag var nära att ta med. Just nu lockar Elly Griffiths och Kristina Ohlsson mig mest. Johan Theorins också, men där är det lite jobbigt när jag hunnit glömma så mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Både Elly Griffiths och Kristina Ohlsson är självklara i min hylla. Johan Theorin också och jag tror inte det gör något att man har glömt mycket. Tycker inte de har hängt ihop egentligen, bara lite mer Gerlof.

      Radera