lördag 24 december 2022

Bok: Everland av Lars Göran Persson

Författare: Lars Göran Persson
Titel: Everland
Genre: Thriller
Antal sidor: 382
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2021 (min) 2021
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 3 december 2022




Första meningen: Ellika Kolbsmayr flyttade försiktigt det ena benet från dess placering över det andra och såg noga till att inte silkesstrumpan fastnade i vecket som bildades i mötet mellan hennes avslappnade fot och den lite för stora svarta sko som satt på densamma.

Baksidetext
Det är krigsvåren 1944. Nazityskland är i färd med att tillverka en atombomb när deras tungvattenfabrik i Norge förstörs av de allierade. Men tyskarna har redan flyttat verksamheten. De har även gjort en sensationell upptäckt. Möjligheten att konstruera bomben och vinna kriget verkar nu avsevärt enklare.

En brittisk spion i Berlin har avslöjat hemligheten och både England och Tyskland har skickat ut agenter för att säkra den.

Nioårige Tor och hans mamma Sigrid är också på väg. Till Gäddsjö i nordvästra Jämtland för att börja på ny kula. Tor och hans nyfunne vän Valdemar träffar där på en störtad och sårad engelsk officer. De, och inte minst Sigrid, tar hand om honom.

Kriget kryper allt närmare, och någonstans vid den norsk-svenska gränsen drar det ihop sig till en avgörande kraftmätning, ett ögonblick då allt ställs på sin spets.

Min kommentar
Jag skulle nog våga påstå att jag har läst min beskärda del av böcker om andra världskriget (till och med lite för många, kan jag tycka). När Everland ramlade ner i brevlådan så kan jag nog inte säga att den lockade speciellt mycket. Men jag gillar inte att ha recensionsexemplar olästa, oavsett om jag har bett om dem eller ej, så i år tog jag med boken i min Boktolva.

Först och främst så bara älskar jag titeln på boken, nu när jag vet vad den syftar på. Så fyndigt. Men så är jag också, från barnsben van vid direktöversättningar av ortsnamn/områden. Som till exempel ön Elevator Nobody.

Egentligen är det inte så många inblandade, men nästan alla har en egen tråd. Det hoppas en del mellan dem, men det blir ändå inte särskilt svårt att hålla isär dem. Jag brukar inte vara så glad i barn som berättare, men Tor är kul att läsa om. Speciellt då om hans vänskap med Valdemar. Hur rolig och intressant Tor än är så gör hans tråd mig ibland mycket förvirrad. Händer det verkligen eller är det bara i hans huvud?

Ovanstående för mig osökt in på hur lämpligt det är att ta med ett övernaturligt inslag i en bok med det här temat. Jag känner mig mer än skeptisk. Om man måste ta till det för att lösa att vissa saker finns när de behövs så borde man kanske ta sig ytterligare en funderare. Om man plockar bort det övernaturliga så faller hela plotten som ett korthus. Jag känner mig också lite tveksam till den "romantiska" delen. Den hade sannerligen inte behövts och den gör inget alls för historien.

Språket är ibland lite tillkrånglat. Kanske kan man till och med kalla det pretentiöst, men oftast så tycker jag att det funkar bra. Eventuellt kunde boken ha mått bra av lite mer av en redaktörs rödpenna. Se till exempel boken första mening här ovanför.

Den norska tungvattenfabriken har jag ju hört mycket om. Både läst och sett faktiskt. En intressant del av den skandinaviska historian, men en skamfläck för Sverige. I min mening. Om man vill läsa mer om händelsen som bara nämns i en bisats i början av boken så kan jag rekommendera mini-serien Kampen om tungvattnet. Den går på både C More och Disney+.

Om jag bortser från de förhållandevis få punkterna jag har invändningar mot så är Everland en riktigt bra historia. Genren är lite svår att få till, men jag skulle inte kalla den för spionthriller. Den är väldigt mycket mer än så.

Goodreads hade den 3,77 i genomsnitt (beräknat på 13 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Everland: Mina skrivna ord, Lenas böcker och annat och DAST Magazine.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar