måndag 26 december 2022

TV-serie: The handmaid's tale #2 (2018)

Titel: The Handmaid's tale
Originaltitel: The Handmaid's tale
Genre: Science fiction
Skapad av: Bruce Miller
TV-bolag: hulu
Skådespelare: Elisabeth Moss, Yvonne Strahovski, Joseph Fiennes, Alexis Bledel, Madeline Brewer
Premiär: 2018-04-25
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 13
Avsnittslängd: ca 60 min
Såg den på HBO november-december 2022





Handling
Tant Lydia – modersfigur och monster i ett – lovade konsekvenser för tjänarinnorna som vägrade att stena sin vän till döds. Och konsekvenser blir det, i form av terror och tortyr. Men Offred/June åtnjuter ett visst skydd eftersom hon är gravid, och med hjälp av Nick får hon en chans att försöka rädda sig själv och sitt ofödda barn från Gileads fasor. Något lyckligt slut finns dock inte på horisonten, och jävligt bortom alla ord är det även för den homosexuella "könsförrädaren" och de andra olydiga "okvinnorna" som har skickats till de fruktade, förgiftade och koncentrationslägerliknande kolonierna för att dö, av hårt arbete eller sjukdomar.

Min kommentar
Det var nästan på året som jag tittade på första säsongen av The handmaid's tale och blev helt knockad. Tiden har gått väldigt fort, tror jag, för det känns inte alls som så längesedan. Andra säsongen har fler avsnitt, men slukades på lite drygt en månad. Trots att jag inte har så många tillfällen att se ett avsnitt.

Början av säsongen blir lite småseg, mest på grund av att avsnitten blir sönderhackade av tillbakablickar i de första avsnitten. Inte tillbakablickar som i saker vi sett tidigare, utan tillbakablickar som i så här hade NN det förut. Min vana trogen så verkar jag ha förträngt en del och jag förstår inte riktigt vilka alla är och inte heller deras inbördes relationer. Jag har antingen missat eller glömt. Det här ger sig dock. Och tar sig också.

Elisabeth Moss är fortfarande fenomenal, men jag blir mer än en aning trött på alla närbilder där hon står och ser tom/arg/trotsig/uppgiven ut. Efter ett tag så blev jag bara irriterad när det hände. Kanske inte det man ville uppnå. Alla är egentligen bra här, spelar på toppen av sin förmåga får man anta, men det är kul att se när Alexis Bledel visar att hon kan mer än att spela duktig plugghäst. Även Yvonne Strahovski är briljant.

Från att på riktigt ha avskytt Serena så blir det i den här andra säsongen mer tydligt att hon faktiskt är i (nästan) samma sits som June. Inte fullt så illa kanske, men tillräckligt. Det är så svårt att förstå att så många plötsligt blir någon helt annan. Som Fred, till exempel. Han verkade ju inte alls ha varit likadan innan allt blev ... bisarrt. En sak till jag verkar ha glömt är hur allt egentligen blev så här. Fick man veta det i första säsongen? Det kan ju inte ha skett över en natt, kan man tycka. Jag känner också lite skeptisk till att plocka någon från Kolonierna för att bli avelsmaskin. Strålning brukar inte vara så snäll mot reproduktionsapparaten.

Andra säsongen av The handmaid's tale slutar med, kanske inte en cliffhanger, men med något som får mig att bli nyfiken på hur det ska fortsätta. Jag vet inte om jag förstår Junes val, eller kanske gör jag det, men det är inte så vanligt val. Alla som tycker annorlunda kan ju inte fly. Vem ska i så fall kämpa mot orättvisorna?

>

TV Time har serien 9,72 i genomsnitt.
IMDb har serien 8,4 i genomsnitt (beräknat på 237 658 betyg).
Jag ger den 4,5.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Jag älskar boken. Vet inte om jag vågar se serien. :o Haha.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om det är bra eller dåligt att inte ha läst boken/böckerna, men jag har nog lite svårt att tro att man får ut fem (eller fler) säsonger av två böcker om man följer historien där. Serien är i alla fall mycket bra om man inte har läst böckerna 🙂

      Radera