tisdag 27 december 2022

Kommande böcker januari 2023

Många utropstecken blev det i det här inlägget. Så väldigt många måste-böcker som släpps i januari. Och då har jag ändå varit mycket återhållsam. Hur ska jag få tid?

Som vi lekte av Ninni Schulman
Genre: Kriminalroman
Serie: Siljanserien (1)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2023-01-05
Förlag: Bazar Förlag

Från Bokus
Sommaren 1983 släpps f. d. polisen Ingrid Wolt ut från kvinnofängelset Hinseberg. För att starta ett nytt liv slår hon sig ner i Dalarna. Hennes högsta önskan är att få tillbaka dottern Anna som bor i fosterfamilj, men då måste hon ha ett arbete. Eftersom ingen vill anställa en fängelsekund startar hon Siljans Spaningsbyrå och får snart sitt första uppdrag. Ett år tidigare försvann den 12-årige Mattias spårlöst. Enligt polisutredningen omkom han i en drunkningsolycka, men Mattias mamma vägrar acceptera förklaringen och ber Ingrid att ta reda på vad som hänt. Tillsammans med Benny, en bekant från Polishögskolan, börjar Ingrid nysta i fallet som kastar en mörk skugga över hela byn.

Åh! En ny serie! Måste ha!Blodmåne av Jo Nesbø
Genre: Kriminalroman
Serie: Harry Hole (13)
Antal sidor: 541
Utgivningsdatum: 2023-01-05
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Harry Hole är i Los Angeles för att dricka sig till döds, efter att hans liv hemma i Norge slagits i spillror. Men han har en vän, en bedagad filmstjärna, som nu jagas av en knarkkartell som hon lånat pengar av. I Oslo står polisen handfallen efter att två kvinnor försvunnit från en kändisfest. När en av dem hittas mördad riktas misstankarna mot en känd fastighetskung, som till polisens stora förtret hyr in Harry Hole som privatspanare.

Tiden är knapp. I USA väntar kartellen, och i Oslo förbereder sig en gäckande hämnare för fler dåd. Ett team av vinddrivna existenser blir Harrys stöd i jakten på sanningen. Men de har inte mycket att gå efter, och snart skymtar blodmånen över staden.


En ny Harry Hole! Ett måste, så klart!Djävulspakten av Max Seeck
Genre: Kriminalroman
Serie: Jessica Niemi (3)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2023-01-25
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Den kände finansmannen Eliel Zetterborg hittas mördad i sitt hem i Helsingfors. Hans företag har just tvingats till stora nedskärningar så initialt vänds polisens blickar mot anställda som har drabbats negativt. Men snart visar det sig att andra människor är hotade - hur hänger det ihop med Zetterborgs död?

Jessica Niemi låter sin kollega Jusuf Pepple ansvara för utredningen, vad ingen vet är att hon brottas med sina egna minnen från det förflutna ...


Jag är så nyfiken på den här serien.Där döden väntar av Karin Fossum
Genre: Kriminalroman
Serie: Konrad Sejer (15)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2023-01-27
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
En mamma hittar en teckning av en död flicka på sin sons rum. Samtidigt försvinner sextonåriga Gritt Zeeland. Hennes föräldrar tror att hon har sovit över hos en kompis, men två dagar senare hittas hon strypt i Svartlandsskogen. Kommissarie Konrad Sejer ska just ta sig an fallet när ytterligare en tonåring hittas mördad. Den här gången är det en pojke, som är så lemlästad att han är svår att identifiera. Två mord, men två helt olika tillvägagångssätt. Är det samma mördare? Och svävar i så fall fler i fara? Sejer ställs inför en komplicerad mordgåta med många möjliga förklaringar, samtidigt som rädslan för en seriemördare sprider sig i staden.

Den här serien har jag nästan tappat bort, eftersom jag blev besviken på del 11, 12 och 13. Vi får se om jag fortsätter.Av mitt blod av Ruth Lillegraven
Genre: Thriller
Serie: Clara Lofthus (2)
Antal sidor: 330
Utgivningsdatum: 2023-01-10
Förlag: Sekwa Förlag

Från Bokus
Kort efter att hennes man Haavard dött, utnämns Clara Lofthus till Norges nya justitieminister. Hotbilden mot henne är skyhög, men hon säger ändå nej till förstärkt personskydd.

En månad efter utnämningen kommer Clara hem till ett tomt hus - sönerna är borta. Hon hittar en lapp: om hon pratar med polisen kommer pojkarna att dö.

Clara kastas nu in i en kamp mot klockan, och sökandet efter barnen tar henne tillbaka till hemtrakterna i västra Norge. Kan Clara hitta sina söner innan det är för sent?


Jag måste ha missat den här serien. Den låter intressant. Den är ju norsk ...De ensamma av Anna Kuru
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 192
Utgivningsdatum: 2023-01-17
Förlag: Modernista

Från Bokus
Kiruna, 1975. Efter vårens våldsamma islossning har sommaren kommit, varmare än på många år. Utanför gruvstaden ligger ett ensligt beläget hus längs en lång grusväg. Där bor Carina. Hon är fortfarande tonåring, men ansvaret för familjen vilar på hennes axlar. Med pappan som arbetar hela dagarna och mamman som sjunker allt djupare in i sin sjukdom blir det hon som får ta hand om lillasystern. Men Carina vill bara bort därifrån, särskilt efter det som hänt. På midsommaraftonen tar familjen båten ut på älven för att njuta av midnattssol och harrfiske, precis som de brukar. Men när natten övergår i dag har allt oåterkalleligt förändrats.

Åh! Ännu ett måste!Den sjunde kretsen av Tony Fischier
Genre: Kriminalroman
Serie: Niklas Ragnvik (3)
Antal sidor: 550
Utgivningsdatum: 2023-01-19
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
En man försöker ta sitt liv, men räddas i sista stund av förbipasserande. En högt uppsatt polisman hittas mördad. En tredje man dör under fasansfulla former i centrala Göteborg. Och det är bara början ...

Niklas Ragnvik och hans kollegor hinner knappt börja utreda ett mordfall förrän nästa påträffas. Vad är det som pågår och vad är det för ett märkligt ordenssällskap som dyker upp i flera av vittnesmålen? Ragnviks flickvän, privatdetektiven Maxine Adlerkrantz får ett fall av mer personlig karaktär när hennes egen pappa blir utsatt för ett brott. Maxine och pappan har tidigare haft en skakig relation, kan detta vara vägen mot försoning?


Hamnar automatiskt på listan, eftersom den utspelar sig i Göteborg.Slottsmorden av Erika Rockborn
Genre: Kriminalroman
Serie: Alicia Lundberg (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2023-01-21
Förlag: Hoi Förlag

Från Bokus
Under en visning på Tjolöholms slott utanför Göteborg hittas en av guiderna död. Har hon hoppat eller har någon knuffat henne? Av en tillfällighet befinner sig kriminalinspektör Alicia Lundberg och hennes nya kollega Elsa på slottet och snart har deras team för grova brott kopplats in.

Samma kväll som Alicia firar sin trettioårsdag sker ett nytt mord, även detta på ett slott. Det visar sig att slottsmiljön inte är enda sambandet mellan fallen - en silverberlock påträffas på båda mordplatserna. Är det verkligen en slump? Vem är det som gäckar polisen och varför har två till synes oskyldiga människor mist livet så brutalt?

Samtidigt som teamet arbetar intensivt med att lösa mordgåtorna börjar Alicias liv falla på plats efter den tuffa utredningen av de mördade författarna året innan. Hon börjar dejta en gammal kärlek, men det är något som inte stämmer i hennes omgivning. Tvivlen sätter in, kan hon lita på sig själv eller börjar den tidigare stressen sakta visa sig?.


Ännu en göteborgsk deckarserie alltså.En av fyra av Jessika Devert
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 437
Utgivningsdatum: 2023-01-25
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
Eva är närmare sextio år och nybliven chef för biblioteket. Hon verkar ha ett till synes lugnt och trevligt liv med maken, men ingen vet att hon en gång i tiden flydde Blomdala. För Malin är familjen det viktigaste och hennes liv är i det närmaste Instagram-perfekt. Men hennes man har ingen aning om att hon ibland fantiserar om en annan. Märta är den alternativa tjejen som äntligen träffat kärleken på Tinder. Men känner hon honom verkligen? Städerskan Sadiha drömmer om att ta plats och om andra arbetsuppgifter, men motarbetas av sin familj. Ska hon våga ta chansen till ett nytt liv?

När Eva börjar riva ner de hierarkiska murarna på biblioteket kommer de fyra kvinnorna allt närmare varandra. Men det sätter farliga bollar i rullning ...


Ännu en måste-bok.Lögnaren av Monica Rehn
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2023-01-25
Förlag: Bokförlaget Polaris

Från Bokus
Den framgångsrike författaren Fabian Hammar och hans nya hustru Amanda bor centralt i Stockholm, och utåt sett har de allt. När Fabian får ett brev där han anklagas för våldtäkt av den anonyma avsändaren tror han att ännu en galen stalker dykt upp, men i brevet finns besvärande detaljer som väcker hans tvivel om vad som egentligen hände på hotellet i Visby förra sommaren.

Våldtäktsanklagelsen når medierna och drevet tar fart. Omvärlden måste välja sida. Men anklagelsen är bara början, och när Amanda plötsligt försvinner vid ett midsommarfirande ökar misstankarna mot Fabian. Hur han än bedyrar sin oskuld förvandlas han till en enda sak: Sveriges mest hatade man.

Samtidigt får vi följa en kvinna i hans närhet som en gång i tiden levde ett helt annat liv. Vem är hon? Hur långt är hon beredd att gå för att nå sina egna mål?


Gillade hennes förra bok så denna vill jag läsa.Hotellet av Sarah Pearse
Genre: Kriminalroman
Serie: Elin Warner (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2023-01-31
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
Utanför Devons kust i sydvästra England ligger ön Cary Island. Men den är mer känd som Dödens klippa. Förr i tiden härjade en seriemördare där och ryktet säger att ön har en förbannelse över sig. Nu har det öppnat ett lyxhotell på ön, en retreat som inbjuder till rekreation och vila. För vissa blir dock vilan evig.

När en kvinna hittas död på stenarna under yogapaviljongen kopplas kriminalaren Elin Warner in. Det visar sig snart att den döda kvinnan inte skulle ha varit på ön över huvud taget. Och när en till person dör under en mystisk dykolycka kort därefter står det klart att dödsfallen inte är en slump. Någon på hotellet är ute efter hämnd. Elin måste hitta mördaren, och det fort, innan öns blodiga historia upprepar sig ...


Jo, jag var ju nyfiken redan på hennes förra bok, så atte ...Fallet från Eden av E P Uggla
Genre: Science fiction
Serie: Eden (2)
Antal sidor: 220
Utgivningsdatum: 2023-01-03
Förlag: Bonnier Carlsen

Från Bokus
Livet bland eliten i Eden är över för Ava. Hon har flyttats ner till Getsemane. Där kallas hon för "En fallen ängel", och det är inte en komplimang. Om tillvaron i Eden handlade om intelligens, är allt i Getsemane fokuserat på träning och fysisk aktivitet.

Ava tvingas anpassa sig samtidigt som hon försöker hitta och befria vännerna Yasmin och Kenji, som bestraffats hårdare än hon.

Men snart inser hon att allt de lär sig i Getsemane syftar till en enda uppgift: Att gå ut i det som finns kvar av den verkliga världen och döda andra människor, med det egna livet som insats.


Äntligen! Första boken var ruggigt bra så denna är ett måste.

6 kommentarer:

 1. Fem av dessa stod redan på min lista, och det fanns en och annan jag behöver kolla in utöver det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det var ovanligt många måste-böcker.

   Radera
 2. Oj, bara tre gemensamma. Men som vanligt har du många av dem som var gränsfall för mig vilket känns bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och tvärtom 🙂 Många av de som inte jag tog med har du på din.

   Radera
 3. Hotellet kommer jag nog läsa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte att jag ska försöka få hennes förra bok läst först. Sedan får vi se 🙂

   Radera