måndag 5 december 2022

TV-serie: Tunna blå linjen #2 (2022)

Titel: Tunna blå linjen
Originaltitel: Tunna blå linjen
Genre: Drama
Skapad av: Cilla Jackert
TV-bolag: Anagram Film
Skådespelare: Amanda Jansson, Oscar Töringe, Gizem Erdogan, Per Larsson, Sanna Ekman
Premiär: 2022-09-18
Produktionsland: Sverige
Antal avsnitt: 8
Avsnittslängd: ca 60 min
Såg den på SVT Play november 2022

Handling
Poliserna Sara, Magnus, Jesse och de andra på polisstationen i Malmö möter dagligen saker som hat, våld, smärta och ilska och kämpar med att hålla isär yrkesroll och privatliv. Det är inte alltid så himla enkelt. Vad gör man när ens egen moral säger att något är fel men lagen säger att det är rätt? Man följer lagen, givetvis, men det dämpar knappast det dåliga samvetet. Vad gör man av de känslorna?

Min kommentar
När första säsongen av Tunna blå linjen kom så började vi inte titta på den förrän efter ett bra tag. Typ sist av alla. Så skulle det inte bli med andra säsongen, det bestämde vi snabbt. Men vi väntade tills alla avsnitt fanns på SVT Play så att vi kunde se alla avsnitt i ganska snabb takt. Det brukar bli så mycket bättre då.

Det tog oss lite drygt en vecka att se de åtta avsnitten (varför så få den här gången?) och egentligen så kunde vi ha klarat det på betydligt kortare tid. Problemet var att efter varje avsnitt så var vi lite knäckta och behövde återhämtning. Det blev ofta för mörkt och deprimerande.

För mig blev det lite svårare att tycka om många av karaktärerna den här säsongen. Inklusive Sara och Jesse. Det dyker upp en del nya ansikten (tror inte jag gillar någon av dem) och många av de gamla bekanta är också här. Tyvärr så tycker jag att serien har halkat ner lite i såpaträsket. För många ligger med fel personer och då blir det liksom en helt annan historia.

Oftast känns det väldigt äkta och trovärdigt. Förutom det där att hela polisstyrkan hänger utanför Mopaz lokal. Utan någon egentlig anledning, om man ska vara krass. Jag känner det lite som att den har tappat i seriositet. Åtminstone så är den inte det hela tiden. Större delen av tiden är den dock bra. Ibland också mycket bra. Det är då den berör som mest, när den får mig att tänka och känna. Allra bäst är den när den gräver djupt i det personliga. Hur det är att mötas av så mycket hat. Bara på grund av sitt jobb. Man förstår ju varför så många slutar.

Jag skulle önska att den här serien fick folk att tänka efter före. Så väl är det nog tyvärr inte. Källkritik och eftertanke verkar saknas helt hos alltför många. Endast snabba poäng räknas. Det ironiska är väl att de som spyr mest galla över polisen också är de som gapar mest om polisen inte kommer när de behöver den.

Tunna blå linjen är med den här andra säsongen tyvärr inte längre en solklar fullpoängare Det sista som händer i sista avsnittet ... hur ska man kunna gå vidare efter det?! Och då menar jag både mig och produktionen. Helt ärligt så vet jag inte ens om jag vill att det ska bli fler säsonger nu.TV Time har serien 9,4 i genomsnitt.
IMDb har serien 8,1 i genomsnitt (beräknat på 4 596 betyg).
Jag ger den 4,5.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

4 kommentarer:

 1. Vi gillar också serien som helhet. Men precis som du nämner så var det väldigt många som låg med någon de inte borde ligga med. Lite som Vänner där alla typ legat med alla utom Ross och Monica (av förklarliga skäl). Så det drog ner. Och ja, de nya karaktärerna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är jättetråkigt att de har halkat ner i såpaträsket. Allt behöver inte innehålla en massa förvecklingar och folk som ligger med fel personer. Och kunde de verkligen inte ha med åtminstone en vanlig, trevlig, sympatisk ny karaktär.

   Radera
  2. Ja man får väl bortse från att det är lite väl många relationer hit och dit, för den här serien känns både trovärdig och framför allt stark. Sen kan jag tänka mig att man som polis blir väldigt utsatt och söker lindring för själen genom bl a "kroppskontakt" med kollegor... Jag tycker att den är riktigt bra!

   Radera
  3. Ja, mitt betyg talar ju sitt eget tydliga språk ... Serien är riktigt bra, men det var ju första säsongen också. Som inte alls innehöll "såpaspåret". I övrigt så är det här balnd det bästa som har gjorts i Sverige.

   Radera