fredag 9 december 2022

Fullbordad utmaning 2022:3

Detta är en sådan bra utmaning och förhållandevis enkel att det faktiskt är elfte året som jag kör den. Den startade hos enligt O och går ut på att läsa tolv nya författare under året och det är en utmaning som passar mig jättebra, eftersom jag oftast läser betydligt fler. Det brukar alltså inte vara någon utmaning i egentlig mening.

Jag försöker alltid få ihop en bra blandning av genrer och allra helst ska det vara en typ av böcker jag inte brukar läsa, men ibland är det inte så lätt att få till eftersom det mycket beror på vad jag har oläst i hyllan. Många inom spänningslitteraturen blev det och det är väl okej.

Betygsmässigt blev det ovanligt jämnt. De flesta hamnade i mellanmjölkens land. Faktum är att det nog bara är en enda författare (Mick Herron) som jag vill läsa mer av, helt säkert i alla fall. Ett par vet jag redan att jag kommer att läsa minst en till av (Jan-Erik Fjell, Mick Finlay), eftersom jag redan har andra delen i respektive serie.

Det vore ju mycket märkligt om det inte också fanns besvikelser, men det är faktiskt bara en bok som sticker ut här. Christine Mangans bok passade inte mig på något sätt och jag har mycket svårt att se mig läsa mer av henne. Några författare (Lars Göran Persson, Anki Edvinsson, Mikael Jisander) kan jag eventuellt tänka mig en andra bok av. Om alla stjärnor står rätt. Resterande författare ligger där i mellanskiktet och det är fullt möjligt att jag kommer att läsa mer av dem, men det är inget jag kommer att anstränga mig för att göra.

Betygen blev en 4, sju 3,5, tre 3 och en 2,5, vilket ger ett genomsnitt på 3,33. Det här genomsnittet har varit stadigt sjunkande nu i några år (3,41 för 2021, 3,62 för 2020 och 3,71 för 2019). Om det beror på mig eller böckerna... ja, därom tvista de lärda.

Betyg 4

Betyg 3,5

Betyg 3

Betyg 2,5

2 kommentarer:

  1. Ja, visst är det en bra utmaning! Jag är också klar, men summeringen kommer senare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker den är jätterolig, även om jag brukar läsa fler än tolv nya författare varje år 🙂

      Radera