onsdag 14 december 2022

Bok: Summan av alla synder av Louise Penny

Författare: Louise Penny
Titel: Summan av alla synder
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 464
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: A great reckoning
Översättare: Carla Wiberg
Serie: Armand Gamache 12
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2016 (min) 2021
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 18 november 2022
Första meningen: Armand Gamache satt i det lilla rummet och slog omsorgsfullt ihop mappen, tryckte ner omslaget, stängde in orden.

Baksidetext
Kartan som upptäcks inne i en vägg på bistron i Three Pines tycks först inte vara mer än en kuriositet. Men när Armand Gamache får den som present första dagen på sitt nya jobb på polisskolan i Québec visar det sig snart att den bär på förkrossande hemligheter.

När en av skolans lärare påträffas död hittar man en kopia av den egendomliga kartan i hans bostad. Och vart Gamache än vänder sig ser han en av de unga polisaspiranterna, Amelia Choquet. Hon är tatuerad och piercad, arg och på sin vakt. Hon framstår som allt annat än en blivande polis. Ändå går hon på polisskolan och var en av den mördade lärarens skyddslingar.

Utredningens fokus riktas snart mot Gamache själv, hans koppling till Amelia och hans möjliga inblandning i brottet. Och för både Amelia Choquet och Armand Gamache närmar sig tiden för en uppgörelse med det förflutna.

Min kommentar
Jag hade förstått det som att Summan av alla synder utspelade sig i november, så den planerades in i november. Tyvärr, för mig som vill läsa böckerna under rätt årstid så görs ett rejält hopp och plötsligt så är man någonstans i februari/mars. Nåväl, det är ju inte det som är det viktiga.

Serien om Armand Gamache är med största sannolikhet den bästa jag någonsin har läst. Nivån är så hög. Detta är ju tolfte delen och den är precis lika bra som de tidigare delarna. Att läsa de här böckerna är lite som att komma hem. Jag känner mig alltid trygg och väl omhändertagen. Men vad heter Ruths diktsamling i original? Vilket ord används i stället för BRA? Någon som har läst den på engelska som kan berätta?

Den här boken handlar, bland annat, om Three Pines och jag blir så glad över att jag äntligen får veta mer om den här fantastiska byn. Den som inte finns med på några kartor, förutom just den som är någon sorts huvudperson här. Nu får man äntligen veta vad som ligger bakom "försvinnandet". Jag älskar verkligen den här byn och människorna (och djuren, till och med djuren är som egna karaktärer) i den. Jag vill också sitta där i bistron, med en stor mugg varm choklad (med vispgrädde på) och titta ut på snöfallet.

Gamache själv har ju länge varit en mycket stor favorit (och det är han väl egentligen fortfarande). Jag uppskattar verkligen hans lugn och eftertänksamhet, men nu kände jag nog lite att han blev för präktig, för rättrådig. Till och med för mig. Jag som är ett av hans största fans. Min absoluta favoritkaraktär i byn, Ruth, har mest fokus av de karaktärerna i den här boken och det är jag mycket glad för. Hon är verkligen något speciellt. Jag tycker att världen behöver fler Ruth.

Det dyker upp en del nya karaktärer här, bland annat en observatör (Gélinas) och jag vet ju inte hur det fungerar, men för mig låter det mycket konstigt med en observatör som griper in i utredningen. Det ingår liksom inte i ordet "observatör". Tycker jag. Fyra polisstudenter får vi också träffa och jag hoppas verkligen att Amelia återkommer. Som polis då. Samtliga fyra gjorde mig oerhört förvånad när ingen av dem verkade veta var orientering är. Hur är det ens möjligt?

Jag får lite intrycket att Penny har försökt krångla till det, skriva det några extra varv. Hon gör det väldigt bra, men ett varv beror på att läsaren helt enkelt inte får all information. Det är ett grepp (fusk) som jag inte alls gillar. Även om jag nu luskade ut det ändå. Den stora frågan för mig var om det verkligen var meningen att läsaren skulle misstro Gamache? Ingen som läser den här serien skulle väl göra det?

Precis som brukligt så innehåller Summan av alla synder en hel del moraliska dilemman. Jag tycker om att de här böckerna alltid får mig att fundera över rätt och fel. Och rättvisa. Nästa del kommer förmodligen att ligga under granen till jul och jag tror att det kan bli så att jag läser den till sommaren.

Avdelningen för olika funderingar:
[spoiler]Jag förstår inte riktigt hur kartan kunde peka ut graven. Det känns som ett omöjligt uppdrag att rita kartan som pekar ut ens egen grav.[/spoiler]

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 4,43 i genomsnitt (beräknat på 59 373 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Summan av alla synder: Lottens bokblogg, Bokstunder och Stories from the city, stories from the sea.

4 kommentarer:

 1. Ja, den är så bra... Jag håller på att läsa nästa ;-) Tror BRA är FINE i den engelska versionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt ofattbart att böckerna fortfarande är så bra, efter dussinet böcker. Fiktiviteter förklarade för mig, på Instagram, att den heter just I'm FINE i original och att det står för F**ked up, Insecure, Neurotic and Egotistical. Mycket värre på engelska alltså 😁

   Radera
 2. Jag förstår att det inte är lätt för dig när boken hoppar i tid och du försöker läsa den i rätt månad :-). Och som du vet så håller jag med dig helt och fullt om att det är en favoritserie. Troligtvis den bästa även för mig och definitivt i topp 3. Och nu ligger jag bara en bok före dig dessutom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästa bok kommer nog Tomten med, är jag ganska säker på eftersom den står högst upp på önskelistan. Det blir nog till att läsa den i sommar.

   Radera