torsdag 8 december 2022

Hett i hyllan #382

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Och så, till slut, den sista från läsretreaten i Varberg i början av februari 2019.
Samma dag jag skulle lämna hotellet så hittade jag Han är tillbaka av Timur Vermes i hotellets hyllor.

Jag kan nog inte påstå att jag har hört jättemycket om den här boken, men det jag har hört har gjort mig nyfiken. Det låter som att det kan vara en intressant historia och, tyvärr, kanske inte alltför osannolik. Inte att han skulle komma tillbaka, in persona, men själva reaktionen och behandlingen av honom. Den finns faktiskt som film från 2015 också, men den verkar inte finnas att streama någonstans. Jag vill nog egentligen både läsa boken och se filmen.

Så här står det på baksidan:
Våren 2011 vaknar Hitler upp i centrala Berlin med huvudvärk. Det sista han minns är att han var med Eva Braun i bunkern, så förvånad inser han att staden inte ligger i ruiner.

Folk känner naturligtvis igen Hitler, men tror att han är en imitatör. Han gästar en tv-show och hans kommentarer tolkas som bitande ironi och blir ett Youtubefenomen. När Hitler blir förskräckt över bristen på övertygelse bland nynazisterna och skäller ut partiledaren, vinner han ett fint journalistpris för sin satiriska exponering av fördomar. Karriären pekar spikrakt uppåt.
Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

10 kommentarer:

 1. Verkar vara en rolig bok, men risken är ju att hans idéer eller delar av dem blir tagna på allvar. Rättare sagt så blir de ju det, fast i annan förklädnad. Intressant att det bara behövs ett stiliserat hår och en liten titel på mustaschens plats så ser vi genast vem ”han” är.
  http://mosstanten.se/2022/12/08/hett-i-hyllan-184-slow-horses/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt beror ju egentligen på hur det är skrivet och det kan nog bli antingen eller. Man kan säga att han har ett väldigt känt utseende.

   Radera
 2. Tack för boktips. Har inte läst den. Här kommer min bok.
  https://rammengarden.blogspot.com/2022/12/hett-i-hyllan-den-tyska-flickan.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att den är speciellt känd.

   Radera
 3. Jag tror mig minnas hört talas om filmen eller om det var boken, för ett tag sen, men....jag är ju speciellt intresserad av andra världskriget och då om man tar bort ordet krig så tiden och människorna som levde då.
  Mitt bidrag finns här
  https://mittbokintresse.blogspot.com/2022/12/hett-i-hyllan-vecka-49-2022.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just kriget i sig tror jag att jag har överdoserat, men det är intressant att läsa om hur folk hade det då.

   Radera
 4. Vilken annorlunda historia, den verkar ha potential! https://lottensbokblogg.wordpress.com/2022/12/08/hett-i-hyllan-324/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hört en del bra om den och ja, historien verkar annorlunda. På ett bra sätt, förhoppningsvis.

   Radera
 5. Jag hoppas du hittar filmen för den är underbar. Först skrattar man så man tjuter och sedan blir det mer och mer "på riktigt".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tänka mig att det här är den där sorten sätta-skrattet-i-vrångstrupen historia.

   Radera