måndag 19 december 2022

Film: Your Christmas or mine? (2022)

Titel: Your Christmas or mine?
Originaltitel: Your Christmas or mine?
Genre: Komedi
Regissör: Jim O'Hanlon
Manus: Tom Parry
Skådespelare: Asa Butterfield, Cora Kirk, Alex Jennings, Angela Griffin, Daniel Mays
Utgivningsår: 2022
Produktionsland: Storbritannien
Längd: 94 min
Serie: -
Såg den på Amazon Prime Video 10 december 2022

Handling
Kvällen före julafton, efter att ha tagit farväl på Marylebone station inser Hayley och James att de inte vill vara ifrån varann en hel jul. De fattar det impulsiva beslutet att överraska varann och ta den andras tåg istället. Snön öser ner, och med den landar insikten att båda är instängda med den andras familj under julhelgen. Kan kärleken överleva när deras största hemligheter avslöjas?

Min kommentar
De här nyhetsbreven som kommer från de olika streamingtjänsterna vi har är verkligen guld värda. Jag har som målsättning att bara se årets julfilmer och det känns inte som att det har kommit så många och man (jag, alltså) kan ju tycka att det verkligen är dags nu. Därför blev jag glad när jag upptäckte en julfilm i ovan nämnda nyhetsbrev, från Amazon Prime Video. Det blev till att omedelbart se Your Christmas or mine?.

Som julfilm betraktad funkar den bra. Här finns både snö (hur trovärdigt är det egentligen med så mycket snö och kyla i de södra delarna av England?) och julpynt. I ena familjen till och med den önskade obscena mängden julpynt. Julstämningen är det inget fel på och det finns också en liten nypa julmirakel.

Filmen börjar väldigt bra, med den typen av humor som jag ser som brittisk. Sedan blev det lite för många slumpmässiga omständigheter för att få till den något skruvade julhelgen. Trovärdighet är ju dock inget som krävs i en julfilm. Egentligen. Tyvärr så medför det här också en aning för många förvecklingar. Då blir det lite mer pang på rödbetan-humor, åtminstone i andra halvan, och inte den brittiska lågmälda och ironiska som jag gillar. I vilket fall så skrattar jag ordentligt några gånger.

Det fanns en del som gjorde mig irriterad, som till exempel James oförmåga att berätta vem han är. Eller i alla fall vem han inte är. Och Hayleys moster blir bara för mycket. Den humorn passar inte mig alls. Jag tycker bara det blir plumpt. Mitt största problem är dock människor som tar sig rätten att bestämma hur andra ska ha det hemma. Den där gåpåiga och arroganta sorten som tycker att saker kan göras på två sätt; deras sätt och fel sätt. Det var nog där någonstans, när Hayley började snoka runt (och annat) som filmen tappar mig lite.

Faktum är att Your Christmas or mine? är en av de bättre julfilmerna jag sett i år. Den är ganska klyschig (hör ju till genren ändå), men charmig och hjärtevärmande på något sätt.

e>

Letterboxd hade den 3,0 i genomsnitt (beräknat på 4 670 betyg).
IMDb hade den 6,4 i genomsnitt (beräknat på 2 231 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Den här gillade jag för att den var lite annorlunda än de flesta. Och att det fanns värme i den. Sen blev den lite väl märklig på missförståndsfronten...

    SvaraRadera
  2. Den var nog på väg mot ett högre betyg, men sedan blev det liksom för mycket.

    SvaraRadera