torsdag 22 december 2022

Hett i hyllan #384

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Ännu en bok inköpt på bokrean 2019.
Till minne av en villkorslös kärlek av Jonas Gardell har jag hör mycket gott om.

Jag ska inte säga att jag skäms över att den hör boken fortfarande är oläst (däremot skäms jag nog faktiskt lite över att Torka aldrig tårarna-trilogin än så länge står oläst), men lite förvånad är jag allt. Jag har läst hans trilogi En komikers uppväxt och den var rent magisk. Hemsk, sorglig och, faktiskt, även rolig. Inget jag vet talar för att den här boken inte skulle vara likadan. Kanske ett fall för Vi möts igen 2024 (2023 är tyvärr fulltecknad)?

Så här står det på baksidan:
Till formen en släktkrönika om den bortglömde författaren Jonas Gardell och hans familj. En familj som nog är bra på många sätt, men den tror inte på svaghet. Och kring sina hemligheter och icke önskvärda sanningar bygger man legender.

Men främst är Till minne av en villkorslös kärlek ett oemotståndligt kvinnoporträtt av Jonas Gardells mor, Ingegärd Rasmussen. Den excentriska frikyrkodottern, född i mitten av 1920-talet och kringskuren av sin tids alla begränsningar för kvinnor, som går till storms mot hela världen med stridsropet: jag måste vara fri!

Ingegärd lierar sig med Bertil, en framtidsman i 1900-tals Sverige, ett land i snabb förändring. Två drömmare som ska erövra världen.

När yngste sonen Jonas föds är Ingegärd nära att dö. Men när hon ligger med spädbarnet på sitt bröst och ser in i den nyföddes ögon förstår hon att för den här hjälplösa krakens skull måste hon fortsätta leva. Där och då bildar modern och sonen ett förbund som de aldrig ska bryta.
Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

10 kommentarer:

  1. Nu tar jag blogglefigt över julen men återkommer till Hett i hyllan den 5 januari. God jul och gott nytt år! Och Gardells bok har jag inte läst men är ganska nyfiken på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gardell är en fantastisk berättare. God jul och gott nytt år!

      Radera
  2. Just den här boken har jag inte läst, men jag blev lite nyfiken på den. Jag gillar de flesta av Jonas Gardells böcker, men den om Pontus Wikner (hans senaste) kändes som ett märkligt ihopplock. Dessutom "glömde" Gardell att Maria Lang outade PW. Gardellarna är en märklig familj, men det kan man ju vara. De flesta av Jonas Gardells böcker är ändå rätt bra, tycker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet faktiskt inte ens vem Pontus Wikner var, men fick läsa på lite nu 🙂 Jag har inte läst Ett lyckligare år, men jag förstår det som att den är en roman.

      Radera
  3. Den är jag nyfiken på, har gillat det jag läst av honom. Men läs Torka aldrig tårar! https://lottensbokblogg.wordpress.com/2022/12/22/hett-i-hyllan-326/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att jag måste vara på en lite bättre plats i livet innan jag orkar med att läsa Torka aldrig tårar. Jag har ju sett TV-serien och den var tung.

      Radera
  4. Din bok har jag inte läst.
    https://rammengarden.blogspot.com/2022/12/hett-i-hyllan-en-dans-pa-rosor.html Passar på att önska en riktigt god jul.

    SvaraRadera
  5. Jag har ännu inte läst något av Gardell.
    Här är finns mitt bidrag
    https://mittbokintresse.blogspot.com/2022/12/hett-i-hyllan-vecka-51-2022.html
    God jul!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att han är en fantastisk berättare. God jul!

      Radera